Linkblog

Teknősleves

Néhány kollégista túllép a pizza-rántotta-melegszendvics aranyháromszögön.

Címkék

alma (4) aszalt szilva (4) avokádó (3) bacon (2) banán (5) befőzés (2) bio (3) biofarm (3) blog (23) bor (3) budapest (2) bulgur (2) csicseriborsó (2) csípős (2) csirke (8) csoki (4) cukkini (5) dánia (8) dió (3) édes (21) egyszerű (24) esemény (25) étterem (7) fagyi (4) fahéj (3) fokhagyma (6) food not bombs (3) gomba (3) gyors (4) hal (14) hely (11) hollandia (3) hús (3) indiai (2) isztambul (2) japán (2) kagyló (2) káposzta (5) karácsony (9) körte (3) közös (7) krumpli (9) külföld (2) lazac (2) levelestészta (3) leves (7) lilahagyma (3) magyaros (3) mangó chutney (2) marokkói (2) márványsajt (4) más tolla (3) menta (2) méz (7) mustár (3) olasz (4) olaszország (2) padlizsán (5) paprika (4) paradicsom (8) parmezán (2) póréhagyma (3) rakott (2) répa (6) rizs (2) sajt (6) saláta (5) spanyol (2) spanyolország (10) sütemény (10) szárított paradicsom (5) tapasz (3) tej (2) tejszín (9) tészta (15) tofu (2) tojás (4) tök (3) tonhal (2) török (2) törökország (2) torta (4) túró (5) uborka (2) vegetáriánus (46) vkf (10) zabpehely (2) zöldség (9) Címkefelhő

Garnélás párnák

2007.12.28. 00:54 jj

Megváltoztattam a nevét, hogy ne olyan legyen, mintha beteg lenne.
Ezt a recipét még a japán Naomitól kaptam Salamancában, konyhai próbálkozásaim legelején. Keleti vacsit tartottak a taiwani Naival, és én beleszerettem ezekbe a párnákba. Nem tudom, mennyire autentikus, de az biztos, hogy itthon is könnyen be lehet szerezni az összes hozzávalót, max a garnéla nem kapható minden sarki közértben. Igazából először a rákot vettem meg, és utána döntöttem a formáról. Olyasmi, mint a tócsni, csak másból. A kolis karácsonyra sütöttem, ami elég globálisra sikerült: arab, török, francia, észt, japán, zsidó és magyar kaják is készültek. Nyamm.


4-5 teknősnek köret mondjuk:
fél kiló (fagyasztott) garnéla (tökéletes a legkisebb fajta is)
2-4 nagy vöröshagyma
1-3 nagy répa
2-3 tojás
pár gerezd fokhagyma
liszt
só, bors
olaj sütéshez

Elég nagyjából adatokat írtam, de ez azért van, mert lehet változtatni az arányokat. Az a lényeg, hogy a halmok egyben maradjanak.


A megpucolt hagymákat félbe vágjuk, majd vékony szeleteket belőle, félkör-alakúak lesznek. A répából zöldséghámozóval hosszú, vékony szálakat vágunk. Ezeket összekavarjuk a felolvasztott garnélával, hozzá a felvert tojást, és valamennyi lisztet. Ezt nem tudom pontosan megmondani, ne legyen liszt az egész, de fogja össze a halmokat. Még só-bors bele, és fokhagyma ízlés szerint.
Két ujjnyi olajat felforrósítunk, és kis halmokat rakunk bele az összekevert cuccból. Legyenek akkorák, mint egy nagyobb evőkanál feje vagy ilyesmi. Hagyjuk békén egy-két percig, amíg az alja egybesül, utána fordítsuk meg, így nem fog szétesni. Ha nagyon szétesnének, akkor a maradéba rakjunk még tojást és/vagy lisztet. Pár perc alatt megsül egy párna, utána szedjük ki papírtörlőre, és minél jobban itassuk le, különben tocsogni fog az olajban. Aki gazdag, használjon olívát. Én mindig sajnálom a pénzt, hogy vegyek nem-extraszüzet is, aztán a végén azzal sütök, ha nem kell belőle sok. Most viszont sok kell viszonylag, ezért maradtam a napraforgónál. Ha spórolni akarunk, kis edényben süssük őket, ne a legnagyobb serpenyőben.
Szerintem szuper lehet cukkinivel is, ugyanúgy felszelve, mint a répát. De most nincs szezonja, ugye.

Idő: 1 óra
Pénz: min. 1200 forint

Blog Widget by LinkWithin

2 komment

Címkék: japán karácsony répa hagyma garnéla

A bejegyzés trackback címe:

https://teknosleves.blog.hu/api/trackback/id/tr2276923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Erika 2008.03.25. 19:43:43

Jol hangzik az alapanyagok alapjan,remelem az izhatas is kulonleges.

jj · http://sajtol.blog.hu 2008.03.25. 20:06:34

Annyira nagyon nem különleges, mert fűszer nincs benne semmi extra, és a garnélán kívül a hozzávalók is teljesen mindennaposak, de elég hamar elfogyott, úgyhogy rossznak nem mondanám.
süti beállítások módosítása