Linkblog

Teknősleves

Néhány kollégista túllép a pizza-rántotta-melegszendvics aranyháromszögön.

Címkék

alma (4) aszalt szilva (4) avokádó (3) bacon (2) banán (5) befőzés (2) bio (3) biofarm (3) blog (23) bor (3) budapest (2) bulgur (2) csicseriborsó (2) csípős (2) csirke (8) csoki (4) cukkini (5) dánia (8) dió (3) édes (21) egyszerű (24) esemény (25) étterem (7) fagyi (4) fahéj (3) fokhagyma (6) food not bombs (3) gomba (3) gyors (4) hal (14) hely (11) hollandia (3) hús (3) indiai (2) isztambul (2) japán (2) kagyló (2) káposzta (5) karácsony (9) körte (3) közös (7) krumpli (9) külföld (2) lazac (2) levelestészta (3) leves (7) lilahagyma (3) magyaros (3) mangó chutney (2) marokkói (2) márványsajt (4) más tolla (3) menta (2) méz (7) mustár (3) olasz (4) olaszország (2) padlizsán (5) paprika (4) paradicsom (8) parmezán (2) póréhagyma (3) rakott (2) répa (6) rizs (2) sajt (6) saláta (5) spanyol (2) spanyolország (10) sütemény (10) szárított paradicsom (5) tapasz (3) tej (2) tejszín (9) tészta (15) tofu (2) tojás (4) tök (3) tonhal (2) török (2) törökország (2) torta (4) túró (5) uborka (2) vegetáriánus (46) vkf (10) zabpehely (2) zöldség (9) Címkefelhő

Fügés, márványsajtos ravioli friss tésztából

2007.12.16. 20:32 jj

Házi kenyér, házi tészta - ezek azok a dolgok, amik számomra mindig elég misztikusak voltak. A héten viszont vettem egy csomag durumlisztet, és most megszületett az elhatározás: tésztát fogok gyúrni. Próbáltam útmutatót találni (továbbra is túlmisztifikálva a dolgot), de a Nélkülözhetetlen tésztás könyvben és Dolce vitánál is csak tojásos verziót találtam, márpedig én úgy tudom, az igazi olasz pasta durumliszt és víz, semmi más. Aztán inkább mentem a fejem után, és még abban sem voltam biztos, milyen forma lesz a végén. Közben kialakult bennem a töltött tészta gondolata, ami a szegényes itthoni készleteknek köszönhetően kicsit meredek ízt kapott. A végeredményt nem nevezném az év ételének, kicsit túl sós lett - asszem a főzővíztől. De rossz se lett, és mindenképpen meg szeretném örökíteni az első saját készítésű tésztámat.

2 teknősnek:
25 dkg durumliszt
15 dkg márványsajt
1 tojás
10 dkg szárított füge
200 ml tejszín

Kiöntöm a lisztet egy halomba az asztalra, a közepébe mélyedést csinálok, és megpróbálom abba beleönteni a langyos vizet. Először persze kifolyt és végig az asztalon, de másodjára sikerült. Mennyiséget nem tudok írni, "amennyit felvesz", először mondjuk 1 decit, aztán ha ettől nem áll össze a kezdeti gyúrogatással, akkor még öntögetek hozzá keveset. Még egy kicsi sót is szórok rá, aztán 10-15 percig gyúrom. A dolgot mindenki úgy állította be, hogy le fog szakadni a karom, pláne durumliszttel, de nem volt vészes.
Ha már meguntam a gyúrást, négyfelé vágom a bucit, és letakarom konyharuhával azt, amit nem használok. Minden részt nyújtófával jó vékonyra nyújtok, aztán halmokat rakok két lapra olyan távolságra, hogy még legyen szélük a ravioliknak. Most a halmok márványsajtkockákat jelentettek, néhányra pedig diós briesajtból tettem. Mindkettővel jó volt, de a márvány nyert. A halmok környékét megkentem felvert tojással, és ezekre a lapokra ráhelyeztem a félretett lapokat. Lenyomkodtam a halmok között a tésztát, és paráztam, hogy szét fog jönni főzéskor. Szétvágtam, bár nem tankönyvszerűen, hanem praktikusan. Két adagban csináltam, és amíg a másodikat raktam össze, az elsőt betettem a hűtőbe, ott készült a kép. A mi hűtőnk nem ilyen üres, de ez a konyhai közös, amiben nem merünk hagyni semmit.
Amíg a raviolikat kifőztük lobogó vízben, addig elkészítettük a szószt: a tejszínbe beledaraboltam a szárított fügét, aztán pite kavargatta a tűzön. A tészta nagyon hamar kész van, öt percen belül, mivel friss. Ráöntöttem a szószt és kész is. Legközelebb vigyázni a sóval, egyébként oké lett. Maga a tészta pedig hatalmas sikerélmény, jöhet máskor is.

idő: 1 óra
pénz: 700 forint

Blog Widget by LinkWithin

1 komment

Címkék: füge sajt tejszín tészta ravioli márványsajt brie

Szardínia - tonhalas, szárított paradicsomos tészta

2007.12.14. 17:28 jj

A mai ebéd szinte teljes mértékben Szardíniára emlékezett, ahol októberben jártunk. Van itt ez a gyönyörű színű tészta (7-8 különböző szín van benne, csupa természetes színezékkel), trecce dell'orto a fajtája. Nem hallottam még róla, így rákerestem a treccére képek között, és csak egy tésztásat találtam, az viszont látszólag ugyanez a gyártmány. Szóval lehet, hogy valami egyediről van szó (: Ehhez képest nem volt olyan drága, mint a kézi gyártású tészták Olaszországban, kábé a duplája volt egy normál zacskó tésztának. Szardíniáról hoztuk még a szárított paradicsomot (0,99 euró üvegje!) és a parmezánt, amit a tésztára tettünk, és csak a tonhal jött a Plus-ból. Másra nem is volt szükség, így ezt is fel lehet tenni az egyszerű kaják polcára.





2 teknősnek:

fél csomag tészta (250 g)
1 doboz aprított tonhal (180 g)
4 db szárított paradicsom
parmezán

Tésztát kifőzzük szokásos módon (aki nem tudja, hogy kell tésztát főzni, az ne olvasson gasztroblogot), kicsit al dentére (keményre) hagyjuk, de nem nagyon, mert én úgy nem szeretem (:
A halról lecsöpögtetjük az olajat, szintúgy a paradicsomról, de azt még fel is daraboljuk mondjuk 1 centis kockákra. Mindezt összekeverjük a tésztával, reszelünk rá parmezánt, aztán megesszük. Nagyszerű volt.

Idő: 20 perc
Pénz: nehéz megsaccolni az olasz cuccok miatt, de itthon beszerezve őket legalább 6-800 forint, a hozzávalók minősége szerint. Például szóljon az, aki tud szárított paradicsomot 250 forintért egy üveggel. Ilyen tésztát meg hát sose találunk 200 forintért, meg többért is nehezen.

Blog Widget by LinkWithin

2 komment

Címkék: olasz hal gyors tészta parmezán tonhal egyszerű szárított paradicsom

Körtés-márványsajtos peti

2007.12.13. 21:45 jj

Azért peti, mert megkérdeztem a pitét, hogy hívná az előbb evett kaját, és azt mondta, hogy petinek.
Továbbra is tart a levelestészta-szezon, és még mindig a plus-osat használom. Ezúttal nem csomagokat hajtottam, hanem petiket.

2-3 teknősnek:
1 csomag levelestészta (450 g)
1 körte
10 dkg márványsajt

Ez most annyira egyszerű volt, hogy még csak nem is vajaztunk semmit, csak négyzeteket vágtunk a tésztából (plus-os lapokat félbe, így lesz 12), közepükre pár szeletke körte, széléből peremet hajtottunk lefolyás ellen (odanyomkodtuk a szélét saját magához), tetejére márványsajt, be a sütőbe 220 fokon, amíg ilyen sült színe nem lesz. Nagyon finom lett, és remélem, minden hozzávaló érthető mindenki számára. Már csak azon kéne dolgozni, hogy még több töltelék kerüljön rá anélkül, hogy lefolyna, mert hát az az izgi benne.

idő: 20-30 perc
pénz: 500 forint

Blog Widget by LinkWithin

Szólj hozzá!

Címkék: körte levelestészta márványsajt

Gesztenyés-birsalmás csirke bulgurral

2007.12.12. 21:25 jj

Ezt a recipét igazából Chilitől loptuk jucusmester és pite (muhoebec) bloggerkollégákkal (és mellesleg kedvenc emberekkel), de néhány dolgot kifelejtettünk vagy kihagytunk, úgyhogy a biztonság kedvéért leírom. Az éjféli vacsora oka az volt, hogy túléltem két borzalmasan nehéz napot, és végre volt időm csarnokba menni és főzni. Na és az ilyen ünnepi étkezésen megengedheti magának az ember a gesztenyét és a birsalmát (500 forint kilója...). A gesztenyét egyébként a világ legjobb dolgai közé sorolom, úgyhogy engem bármikor meg lehet lepni bármilyen gesztenyés finomsággal.

3 teknősnek:
egy csirkemell (na igen, Chili combozott, de nekünk ez volt itthon. így is jó.)
egy birsalma
20 gesztenye (mert ebből legalább 5 romlott, haha)
1 fej hagyma
só, bors
őrölt szegfűbors
curry (kurkuma helyett)
+ 1 bögre bulgur

Hagymát apróra daraboltuk, olívaolajon pároltuk. Közben feldarabolódott a husi meg a birsalma, és elkezdődött a gesztenyepucolás, ami az egész legmacerásabb része volt. Ha már jó a hagyma, beledobjuk a husit is sóval, borssal. Itt talán jöhetett volna a curry is, de én elfelejtettem, úgyhogy majd később. Ha már viszonylag átsült a hús (mindenhol fehér), akkor felöntjük vízzel (3-4 dl), na most ment bele a curry és a szegfűbors. Szegfűszeg nem volt itthon. Beledobáltuk a genyéket és a kockára vágott birset, a krumpli csak akkor jutott eszembe, amikor már meg is ettük az egészet. Fedő alatt jó 40 percig főztük alacsony hőfokon, majd összeforraltuk fedő nélkül, ahogy Chili is írta. Köretként bulgur a szokásos módon: amíg a husi készül, emezt beáztatjuk forró sós vízbe, azt ennyi. Jó fincsi lett, édeskés meg minden. Nyami.

idő: 1-1,5 óra
pénz: 1000 forint

Blog Widget by LinkWithin

7 komment

Címkék: csirke gesztenye bulgur birsalma

süti beállítások módosítása