Linkblog

Teknősleves

Néhány kollégista túllép a pizza-rántotta-melegszendvics aranyháromszögön.

Címkék

alma (4) aszalt szilva (4) avokádó (3) bacon (2) banán (5) befőzés (2) bio (3) biofarm (3) blog (23) bor (3) budapest (2) bulgur (2) csicseriborsó (2) csípős (2) csirke (8) csoki (4) cukkini (5) dánia (8) dió (3) édes (21) egyszerű (24) esemény (25) étterem (7) fagyi (4) fahéj (3) fokhagyma (6) food not bombs (3) gomba (3) gyors (4) hal (14) hely (11) hollandia (3) hús (3) indiai (2) isztambul (2) japán (2) kagyló (2) káposzta (5) karácsony (9) körte (3) közös (7) krumpli (9) külföld (2) lazac (2) levelestészta (3) leves (7) lilahagyma (3) magyaros (3) mangó chutney (2) marokkói (2) márványsajt (4) más tolla (3) menta (2) méz (7) mustár (3) olasz (4) olaszország (2) padlizsán (5) paprika (4) paradicsom (8) parmezán (2) póréhagyma (3) rakott (2) répa (6) rizs (2) sajt (6) saláta (5) spanyol (2) spanyolország (10) sütemény (10) szárított paradicsom (5) tapasz (3) tej (2) tejszín (9) tészta (15) tofu (2) tojás (4) tök (3) tonhal (2) török (2) törökország (2) torta (4) túró (5) uborka (2) vegetáriánus (46) vkf (10) zabpehely (2) zöldség (9) Címkefelhő

Garnélás párnák

2007.12.28. 00:54 jj

Megváltoztattam a nevét, hogy ne olyan legyen, mintha beteg lenne.
Ezt a recipét még a japán Naomitól kaptam Salamancában, konyhai próbálkozásaim legelején. Keleti vacsit tartottak a taiwani Naival, és én beleszerettem ezekbe a párnákba. Nem tudom, mennyire autentikus, de az biztos, hogy itthon is könnyen be lehet szerezni az összes hozzávalót, max a garnéla nem kapható minden sarki közértben. Igazából először a rákot vettem meg, és utána döntöttem a formáról. Olyasmi, mint a tócsni, csak másból. A kolis karácsonyra sütöttem, ami elég globálisra sikerült: arab, török, francia, észt, japán, zsidó és magyar kaják is készültek. Nyamm.


4-5 teknősnek köret mondjuk:
fél kiló (fagyasztott) garnéla (tökéletes a legkisebb fajta is)
2-4 nagy vöröshagyma
1-3 nagy répa
2-3 tojás
pár gerezd fokhagyma
liszt
só, bors
olaj sütéshez

Elég nagyjából adatokat írtam, de ez azért van, mert lehet változtatni az arányokat. Az a lényeg, hogy a halmok egyben maradjanak.


A megpucolt hagymákat félbe vágjuk, majd vékony szeleteket belőle, félkör-alakúak lesznek. A répából zöldséghámozóval hosszú, vékony szálakat vágunk. Ezeket összekavarjuk a felolvasztott garnélával, hozzá a felvert tojást, és valamennyi lisztet. Ezt nem tudom pontosan megmondani, ne legyen liszt az egész, de fogja össze a halmokat. Még só-bors bele, és fokhagyma ízlés szerint.
Két ujjnyi olajat felforrósítunk, és kis halmokat rakunk bele az összekevert cuccból. Legyenek akkorák, mint egy nagyobb evőkanál feje vagy ilyesmi. Hagyjuk békén egy-két percig, amíg az alja egybesül, utána fordítsuk meg, így nem fog szétesni. Ha nagyon szétesnének, akkor a maradéba rakjunk még tojást és/vagy lisztet. Pár perc alatt megsül egy párna, utána szedjük ki papírtörlőre, és minél jobban itassuk le, különben tocsogni fog az olajban. Aki gazdag, használjon olívát. Én mindig sajnálom a pénzt, hogy vegyek nem-extraszüzet is, aztán a végén azzal sütök, ha nem kell belőle sok. Most viszont sok kell viszonylag, ezért maradtam a napraforgónál. Ha spórolni akarunk, kis edényben süssük őket, ne a legnagyobb serpenyőben.
Szerintem szuper lehet cukkinivel is, ugyanúgy felszelve, mint a répát. De most nincs szezonja, ugye.

Idő: 1 óra
Pénz: min. 1200 forint

Blog Widget by LinkWithin

2 komment

Címkék: japán karácsony répa hagyma garnéla

Csirke marylandi módra+krumplipüré karamellizált hagymával és körtével

2007.12.27. 13:16 jucusmester

Ezt gyártottam karácsony utolsó napján. Az csirke receptje Jamie Olivertől van, a Jamie vacsorái című könyvből, a krumplipüré pedig chiliésvanilia. Minkettőben kisebb módosításokat eszközöltem, az utóbbiban csak annyit, hoghy kihagytam belőle a rukkolát mert nem volt itthon:) (ezért ezt nem is írom le, csak linkelem).
Édesszájúaknak kitűnő kombináció.



Hozzávalók:
4 csiremellfilé
1 kukoricakonzerv (eredeti: 2 cső kukorica)
1 fehérbabkonzerv leszűrve
2 banán
só, bors
1 nagy pohár fehérbor
3 dl habtejszín

A kukoricát beleszórjuk a tepsibe, és a fehérbab felét egészben, felét pürésre nyomkodva. Az eredeti úgy szól, hogy az egész csirkemellekre kis zsebeket vág, és abba teszi a banánt, ezt fekteti a kukoricára meg a babra. Mivel nekem kisebb darabokba volt vágva a csirke, ezért felkarikáztam a banánt, raktam egy sort a sózott, borsozott husi alá meg fölé is. Ráöntöm a bort és a tejszínt, és bedobom a sütőbe, addig, amíg a csirke meg nem sül, tádáá.
(az eredeti még 50g vajat kis golyókra osztva rászór, vékony szelet füstölt szalonnát is  helyez a tejetére és friss mentaleveleket)

4 teknősnek min.
idő: 15 perc előkészület, 40-50 perc a sütőben
pénz: 500 HUF/fej

Blog Widget by LinkWithin

Szólj hozzá!

Címkék: körte csirke karácsony banán krumpli krumplipüré bab kukorica

Dal (indiai lencsetál)

2007.12.26. 16:51 jucusmester

A lencse a nagy kedvencem, lencselevesnek és lencsefőzeléknek is, de sok más étel van, ami ugyanolyan egyszerű és mégjobban kihozza az ízét. Amelyik a legjobban bevált, a Dal fedőnevű, a mindmegettéről van, uh csak idemásolom a receptet. (és joghurttal tényleg nyami)


Hozzávalók:
  • 30 dkg lencse
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál currypor
  • 1 evőkanál olaj

  • Elkészítés: A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, a fokhagymát finomra zúzzuk. Egy kisebb edényben felforrósítunk egy evőkanál olajat, majd rádobjuk a fokhagyma és a hagyma felét, és gyenge tűzön kb. 10 perc alatt aranybarnára pirítjuk. Közben egy másik edénybe öntünk 8 dl vizet, beleszórjuk a lencsét, hozzáadjuk a maradék hagymát, fokhagymát és a fűszereket. Felforraljuk, majd fedő alatt, mérsékelt lángon kb. 20 perc alatt puhára főzzük. Ha már megpuhult, kivesszük a felét, krémesre turmixoljuk, majd visszakeverjük a tálban maradt lencséhez. Hozzáadjuk a pirított hagymát is, és az egészet kb. 5 perc alatt összefőzzük.

    Indiában friss petrezselyemzölddel vagy mentalevéllel kevert joghurttal és paradicsomkockákkal tálalják.

    Blog Widget by LinkWithin

    Szólj hozzá!

    Címkék: lencse indiai

    Csavart csirkecsomag

    2007.12.25. 18:02 prérifarkas

    Míg a kollégiumban mindig lehetett találni valami mások által készített finom ennivalót, addig ez a kolin kívüli világba kitaszíttatván már nem feltétlenül igaz. Életem első húsételét tehát a kolis karácsonyi vacsora másnapján otthon készítettem el.
    Ezek voltak benne:
    - 2 pár közepes méretű filézett csirkemell: összesen 76 deka volt
    Ebből lett 10 felcsavart csomag.

    - egy zacskó aszalt szilva - az enyémben 12 darab volt, de lehetett volna több is, 20-nak jobban örültem volna - a csomagolás mérete megtévesztő volt
    - 2 csomag zöldhagyma (mondjuk 10 db - én csak egy csomaggal vettem, és feleznem kellett őket)
    - szeletelt mandula (elég nagy csomagban találtam csak, de lehet használni belőle sokat, amúgy is úgy a legjobb)
    - baconszeletek (10 db)
    - egy kevés liszt
    - őrölt koriander, ha van

    A kencéhez:
    - egy evőkanál virágméz
    - egy evőkanál cukor
    - egy evőkanál dijoni mustár
    - 15g olvasztott vaj
    - őrölt feketebors, érzéssel


    Letisztítjuk a húst (ezt nem én csináltam, hehe), és vékony szeletekre vágjuk. Ehhez nem árt egy nagyon éles kés. Olyan vékonyságúra kellene szelni, hogy ha belepakolunk dolgokat, akkor is fel lehessen csavarni, nyilván ha vastag a szelet, akkor csak jóindulattal lehet csavarásnak nevezni az erőlködős félbehajtást... Nekem újdonság volt, hogy a filézett csirkemellben is megbújhatnak csontok (szemetek!). A macska nagyra értékelte a levágott kis darab zsírokat meg húscafatokat.
    Minden szelet húsba teszünk 2 aszaltszilvát, egy zöldhagymát (nyilván a hosszú zöld vége nem kell, mehet salátába), és némi mandulát: én 3 ujjal belemarkoltam a stócba aztán szórtam (hm, ez az ún. "csipetnyi"???), de mehetett volna több is. Az egész környéket nyugodtan el lehet árasztani mandulával, ha van. Ezután felcsavarjuk, körbetekerjük egy szelet baconnal és összetűzzük hústűvel (vagy fogpiszkálóval, ami van). Ezután kicsit megforgatjuk lisztben, de tényleg csak kicsit... elvileg ropogósabb lesz tőle. Aztán jól megszórjuk korianderrel, mert a koriander az finom. A húst csak picit sóztam, bízván a bacon sósságában.

    Jénai tál tetejébe és aljába tettem a csomagokat, így elfért 5-5. Alá tettem egy kis vizet, ami a sütés folyamata során lévé, ill. jóindulattal szósszá alakult.

    A kence: össze kell kutyulni a hozzávalókat egy kis edényben. Aztán mondjuk a harmadát rákenni a csomagokra.

    Alufóliát tettem a tálak fölé, és be a sütőbe. Jól előmelegített sütőben, eleinte magas hőfokon sütjük kb 5 percig. Utána alacsony hőfokon süljön tovább. Az alufóliát kb 10 perc után leszedtem, csak a kezdeti pára-triphez kell. A maradék kencét még két alkalommal rákenjük a húsra, így el is fogy. Összesen olyan 35-40 percet kellene sülnie, én végül kiszedtem egyet és teszteltem, hogy hogy néz ki belül, mert fogalmam sem volt, hogy mikor van kész. Mindez gázsütőben, azaz légkeverés meg egyéb extrák nélkül.




























    Csináltam hozzá rizst a "Szakácskönyv kétbalkezeseknek" című könyvem alapján (tényleg, ilyen létezik, és tényleg, szükségem volt rá).
    Saláta hozzá pedig: igazság szerint eleve van benne hagyma meg szilva, azaz nem szükséges hozzá túl sok sali, de azért valamennyi jól jön. Én elég finnyás vagyok a hozzávalókat illetően (pfuj zöldség), ráadásul nem nagyon használhattam tejterméket, mivel egyikünk laktózérzékeny (ennyit a tejfölről / joghurtról, amiket amúgy minden salátára tennék). Végül fodros salátát (van valami neve, de elfelejtettem), pici paradicsomokat, krutont, kaliforniai paprikát kevertem össze és citromlével öntöztem meg, aztán a tetejére (már csak esztétikai szempontok miatt is) reszeltem egy kevés trappistát. Olivaolaj is jó lett volna citromlé helyett, ki mit szeret.

    Végül kb. 4 személyre volt elég, bár mi szekvenciálisan fogyasztottuk, több étkezés alkalmával.

    Idő: Mindenekelőtt gyakorlat kérdése, pl a hús buherálása meg az általános szervezettség... mondjuk egy óra előkészíteni és kb 40 perc sütés. De ahol eredetileg találtam a receptet (anyám egyik szakácskönyve), ott 35 percet ír előkészületekre. Hát muhaha.
    Pénz: Hmmm. Csirke volt kb egy ezres, aszalt szilva 300 körül, 2 csomag hagyma 200 körül, mandula 400 körül (az egy jó nagy zacskó), a bacon drága, de sok van a csomagban szintén (kb 1000 volt a csomag), virágméz 300 körül, dijoni mustár 350 körül, vaj kb 100 Ft-nyi, fűszerek voltak otthon. Ez eddig 3650, azaz per fő 900 körül, viszont marad egy csomó mandula, bacon, mustár, méz etc.

    Blog Widget by LinkWithin

    1 komment

    Címkék: csirke méz mandula mustár aszalt szilva bacon zöldhagyma

    süti beállítások módosítása