Linkblog

Teknősleves

Néhány kollégista túllép a pizza-rántotta-melegszendvics aranyháromszögön.

Címkék

alma (4) aszalt szilva (4) avokádó (3) bacon (2) banán (5) befőzés (2) bio (3) biofarm (3) blog (23) bor (3) budapest (2) bulgur (2) csicseriborsó (2) csípős (2) csirke (8) csoki (4) cukkini (5) dánia (8) dió (3) édes (21) egyszerű (24) esemény (25) étterem (7) fagyi (4) fahéj (3) fokhagyma (6) food not bombs (3) gomba (3) gyors (4) hal (14) hely (11) hollandia (3) hús (3) indiai (2) isztambul (2) japán (2) kagyló (2) káposzta (5) karácsony (9) körte (3) közös (7) krumpli (9) külföld (2) lazac (2) levelestészta (3) leves (7) lilahagyma (3) magyaros (3) mangó chutney (2) marokkói (2) márványsajt (4) más tolla (3) menta (2) méz (7) mustár (3) olasz (4) olaszország (2) padlizsán (5) paprika (4) paradicsom (8) parmezán (2) póréhagyma (3) rakott (2) répa (6) rizs (2) sajt (6) saláta (5) spanyol (2) spanyolország (10) sütemény (10) szárított paradicsom (5) tapasz (3) tej (2) tejszín (9) tészta (15) tofu (2) tojás (4) tök (3) tonhal (2) török (2) törökország (2) torta (4) túró (5) uborka (2) vegetáriánus (46) vkf (10) zabpehely (2) zöldség (9) Címkefelhő

Mit tegyünk a csokitortába? Savanyúkáposztát.

2008.01.04. 20:21 cenci

Ha netán nem férne bele a serpenyőbe az összes savanyúkáposzta (mert mondjuk 10 dekával többet vettél, mint kell), akkor itt a helye a maradéknak.




A tésztához:
  • 10 dkg sav.káp.
  • 5 dkg kakaópor (rendes)
  • 28 dkg finomliszt
  • 30 dkg porcukor
  • 15 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
  • 3 tojás
  • negyed liter tej
  • 1-1 kiskanál sütőpor és szódabikarbóna
  • egy csipet só
  • vanilincukor

Az öntethez:
  • 10 dkg étcsoki
  • 5 dkg vaj
  • mi még egy kis grenadinszirupot is öntöttünk hozzá.

(Bocs, de a körmömet nem bírtam kihagyni a dologból...)

Kapcsold be a sütőt 160°C-ra és vajazz ki egy őzgerincet (3 literest). (Asszem így híják bár ennek nem voltak bordái... trapéz alapú hasáb, aminek a legnagyobb oldala hiányzott -> mi a neve?)

Öblítsd át a sav.káp.-t csap alatt, nyomkodd ki belőle a vizet és vagdosd fel úgy, hogy kb 1-2 centisek legyenek a darabkák.

Szórd egy edénybe a lisztet, a porcukrot, a kakaóport, a sütőport, a szódabikarbónát, a vanilincukrot és a sót.

Verd fel a vajat a cukorral, legyen jó krémes. Add hozzá egyenként a tojásokat.

Keverd bele a száraz cuccok egyharmadát és a tej felét. Aztán még egy harmadot a szárazból a tej másik felével. Végül a maradék szárazat a s.k.-val.

Öntsd a tésztát (vagy krémet, de leginkább trutyit) a kivajazott őzgerincbe (vagymibe), és helyezd az előmelegített sütőbe kb 45 percre. Akkor jó, ha beleszúrsz egy fogpiszkálót, és nem ragad rá semmi.

Várd meg, amíg teljesen kihűl a cucc, aztán fordítsd ki a sütit a formából.

A csokiöntethez a csokit, a vajat és a szirupot (2-3 evőkanálnyit) olvaszd fel egy serpenyőben. Várd meg, amíg kicsi kihűl (kb szobahőmérsékletűre) és kanalazd a torta tetejére, hogy lefolyjon az oldalán.

Amilyen perverz, olyan jó.

Blog Widget by LinkWithin

5 komment · 1 trackback

Címkék: édes karácsony torta csoki káposzta sütemény

Barnasörös-mézes savanyúkáposzta

2008.01.04. 19:05 cenci

Úgy néz ki, hogy a bejegyzéseim címkéi közt örök helyre számíthat a káposzta, főleg, hogy citrombors kollégával határoztunk a savanyúkáposzta-szekció beindításáról.


Szóval a hozzávalók:

  • 1 kg savanyúkáposzta
  • egy üveg barnasör
  • 10 dkg méz
  • 5 dkg vaj
  • kis köménymag, só

Az elkészítés módja kemény:
Mindent beleszórsz egy serpenyőbe (nagyobb fajtába), és egy óráig kavargatod.
(Én kicsit nagyobb lángon rotyogtattam [be jó volna, ha láng volna a koliban], így kicsit több, mint egy üveg sör ment bele.)

A képen az a nagy húscafat csak azért szerepel, mert úgy gondoltuk, hogy a köznek kell egy kis hús is (én simán elnyammogtam volna a káposztán magában). Szóval bedobtunk egy kiló füstölt sonkát pár gerezd fokhagyma és egy marék bors társaságában egy lábasba és kb 4 óráig hagytuk kis lángon punnyadni.

A házikenyér meg gondolom majd jön (posztolódik öh) hamarosan.

Az eredeti recept szerint 12 embernek elég, azt meg nem láttam, hogy hány teknős evett belőle. Bizonyára ennél több.
Kb 1000 pénzből jött ki Dreher Bakkal.

Jó vót, na.

Blog Widget by LinkWithin

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony káposzta

szószok 4 - szilvás

2008.01.03. 00:29 datolyalma

ez olyan lekvár féle, bár túrós császármorzsa kísérőjeként született. csúnya volt, úgyhogy ezt se fényképeztük le. na majd legközelebb...

hozzávalók:
15 dkg aszalt szilva
2-3 evőkanál kristálycukor
2-3 evőkanál citromlé
fahéj
fél liter víz

a szilvákat cukorral és fél liter vízzel felrakom főni, 10 percig forralom. hozzáadom a citromlevet (frisset lehetőleg) és a fahéjat, még főzöm 5-10 percig. megturmixolom. (ezzel vigyázni kell, mert az egybe szilvákat nehezen bírja a gép és fröcsög, de azért megéri a kockázat)
ha kihűlve túl sűrű, még kis vizet adok hozzá és megint felforralom.

ár:
400

adag:
2 befőttes üvegnyi lett volna, ha meg nem esszük azonnal

Blog Widget by LinkWithin

Szólj hozzá!

Címkék: aszalt szilva

szószok3 - fokhagymás

2008.01.03. 00:25 datolyalma

ezt veróc alkotta ma, az engedélyével közlöm. és persze elfelejtettük lefényképezni...

7-8 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
2 dl sima, vagy főzőtejszín
3-4 evőkanál tejföl
só, bors

a felaprított fokhagymákat vajon megpirította, majd hozzákeverte a tejszínt, sót és borsot és tovább főzte 10 percig, végül tejfölt adott hozzá.

pirítós kennyérrel, saláta kísérőjeként ettük és nagyon jó volt!

ár:
500

adag:
20 szelet kenyér

Blog Widget by LinkWithin

Szólj hozzá!

Címkék: tejszín fokhagyma

szószok 2 - paradicsomos padlizsánkrém

2008.01.03. 00:22 datolyalma

szintén Israeli Cookbook, de továbbfejlesztve

hozzávalók:
1/2 kg padlizsán
1/2 kg paradicsom
2 gerezd fokhagyma
1/2 bögre olaj
1 nagy vöröshagyma
só, bors

a padlizsánokat megmosom, és vékony szeletekre vágva a sütő rácsos lapjára rakom. sütöm a szeleteket (fontos, hogy ugyanolyan vastagok legyenek, különben az egyik megég, amíg a másik elkészül) kb. 20 percig 180 fokon. addig, amíg kicsit barnák nem lesznek és puhák.
ezalatt:
- olajon megpirítom a kis kockákra vágott vöröshagymát.
- kicsit megfőzöm a paradicsomokat, úgy, hogy 2-3 percre forró vízbe dobom őket, addig, amíg a héjuk meg nem reped. ekkor kiszedem, és meghámozom, majd 2-3 darabra vágom őket.
- összenyomom a fokhagyma gerezdeket.
amikor készen van a padlizsán, egy tálba rakom, és ráöntöm a fokhagymával, sóval és borssal ízesített olajat.
kicsit hagyom ázni, és hozzákeverem a paradicsomokat, a vöröshagymát. ha kell, még só-bors.
nagyon finom kuszkusszal, összeturmixolás nélkül
ha összeturmixolom, akkor meg kenyérre kenve a legjobb.

ár:
nagyon évszak függő, 500-1000 között

adag:
3 normál befőttes üveg, kb. 20 szelet kenyér
hűtőben még sose romlott meg, mindig megették előbb :) de egy hetet kibír ez is, biztosan

Blog Widget by LinkWithin

Szólj hozzá!

Címkék: paradicsom fokhagyma padlizsán

szószok1 - humusz

2008.01.03. 00:15 datolyalma

ezek mindenféle szószok, öntetek, kenyérre kenhetők. fénykép sajnos csak az egyikről.

humusz
a "The Big Israeli Cookbook" alapján (remélem, semmiféle copyrightot nem kérnek rajtam számon...)
1/2 kg szárított csicseriborsó (vagy nagyjából 1 kg csicseriborsó konzerv a lustábbaknak)
2/3 pohár (vagy kb. fél kiló) thina/tahina szósz
1 1/2 teáskanál szódabikarbóna
1 citrom kinyomott leve
só, bors
2 gerezd széttrancsírozott fokhagyma

ha konzervet vettél, ezt az első részt ugord át!
beáztatom a csicseriborsót egy éjszakára annyi vízbe, hogy jó bőven ellepje, egy teáskanál szódabikarbónával (nagy lábos kell, mert megdagad)
felrakom főni kis lángon a borsót, annyi új vízzel, hogy 10-15 cm-re elfedje a borsót, és még fél teáskanál szódabikarbónát rakok bele
főzöm 2-3 órát, amíg egészen puha lesz a borsó. kis lángon kell, mert fehér hab képződik rajta a szb-től, és az kifut az elején! (nekem legalábbis kifutott), de az első negyedóra után egyedül lehet hagyni.

leszűröm a főtt borsót és összeturmixolom, egészen simára. megtartom a főzővíz egy részét, kb. fél litert (vagy a konzervlét, ha nincs más)
hozzákeverem a többi hozzávalót szépen sorjában, és kóstolgatom. a thinával vigyázni kell ,mert nagyon sűrű az állaga, úgyhogy csak apránként adom hozzá és kóstolgatom.
ha túl sűrű, akkor rakok hozzá még főzőlevet.

ár:
1500

adag:
nagyon sok, kb. 30 szelet kenyérre elegendő (de lehet,hogy többre... ennyit nem tudom hány kisteknős eszik meg nem tudom hány nap alatt, de hűtőben 1 hétig tuti eláll)

erről van képem, de nem akarja felrakni, szóval nem jön.


Blog Widget by LinkWithin

Szólj hozzá!

Címkék: csicseriborsó tahina

Pirított zöldséges tészta

2008.01.02. 02:00 jj

Ez eredetileg egy tegnapi tésztasaláta volt mindenféle öntet nélkül, ami pár falat után borzasztóan unalmas lett majonéz nélkül. Épp kínai recepteket olvasgattam, amikor összeállt a kép: kipróbálom a szójaszószt végre, és lesz meleg kajám nem sok erőfeszítéssel. Nem vagyok benne ezekben a keleti ételekben főzésileg, úgyhogy még kicsit botladozó volt az egész, de egynek nem rossz.

3-4 teknősnek:

a salátához:
fél csomag tészta
répa
cékla
uborka
retek
lilakáposzta
alma

a továbbfejlesztéshez:
szójaszósz
1 hagyma
pár gerezd fokhagyma
ecet (nálam mézecet)
só, bors
ötfűszer
olívaolaj
(barna) cukor


A salátához megfőztem a tésztát és feldaraboltam mindent, összekevertem, ennyi. Majonézzel egész jó volt, és az alma meg a cékla adták a lelkét, ami igazán feldobta. A pirított változatba már talán nem lett volna szükség az almára, de el nem rontotta. Szeleteltem hagymát, olajon pirítottam egy darabig. Hozzáöntöttem a salátát meg a vékonyra szeletelt fokhagymát, rá só, bors, ötfűszer, szójaszósz bőven. A cukor akár el is maradhatott volna, kellett utánsóznom. Öntöttem egy kevés mézecetet, mert valahol olvastam ilyesmi szószról. Nem tudom, mit csinált vele. Első próbálkozásnak nem rossz, ettek belőle páran, és Zsolti nagyon dicsérte az illatát. Az a jó, hogy a zöldségek ropogósak maradnak. Ja és persze simán lehet változtatni a salátához felhasznált zöldségeket, ez volt pont itthon. A színe csodálatos lesz, de ha a salátát állni hagyjuk, akkor befoltozza lilára és kékre a tésztát, ami annyira nem guszta. Pirítva már nem tűnik fel.

Idő: hm, max 1 óra
Pénz: hát ezt végképp nehéz megmondani, a zöldségektől függ. Mondjuk 3-500 forint, igazán nem drága, ha már van otthon szójaszószod meg ilyesmi.

Blog Widget by LinkWithin

Szólj hozzá!

Címkék: kínai zöldség tészta

Tejbegríz extra - banánnal, mézzel és fahéjjal

2008.01.01. 22:02 jj

Sajnos nem készült fénykép, mert annál hamarabb elfogyott. Nem túl különleges, de pont így még nem ettük soha. Nem volt kakaónk, ki kellett találni helyette valamit.

3 teknősnek:
fél liter tej
4 púpozott evőkanál gríz (búzadara)
2 banán
méz
fahéj
cukor
vaj

Teljesen hagyományos módon főzzünk tejbegrízt: a tej 2/3-át felforraljuk pici cukorral és a grízzel (meg egy csipet só sem árt, hogy ne legyen "sóédes", ahogy anyu szokta mondani), és mikor már üvegesek lesznek a megdagadt grízszemek, hozzáöntjük a maradék tejet, és addig főzzük, amíg megfelelő sűrűségű nem lesz. A legvégén egy evőkanálnyi vajat is olvasztunk bele, hogy jó krémes legyen. Folyamatosan kell kevergetni - ebben persze sosem hiszünk eléggé mindaddig, amíg jól oda nem kozmál. Mindig csomós lesz vagy odaég - rossz esetben mindkettő egyszerre. Most csomós nem lett (:
Levesszük a tűzről, vékony karikákra vágott banánt tolunk bele, mézet - mennyiség attól függ, mennyi cukorral kezdtünk - és fahéjat, melegen finom. Hát ez ilyen bonyolult étel elsejére, lencse nélkül.

Idő: 20 perc
Pénz: nemtom, 3-400 forint?

Blog Widget by LinkWithin

4 komment

Címkék: tej banán méz egyszerű fahéj búzadara

süti beállítások módosítása