Linkblog

Teknősleves

Néhány kollégista túllép a pizza-rántotta-melegszendvics aranyháromszögön.

Címkék

alma (4) aszalt szilva (4) avokádó (3) bacon (2) banán (5) befőzés (2) bio (3) biofarm (3) blog (23) bor (3) budapest (2) bulgur (2) csicseriborsó (2) csípős (2) csirke (8) csoki (4) cukkini (5) dánia (8) dió (3) édes (21) egyszerű (24) esemény (25) étterem (7) fagyi (4) fahéj (3) fokhagyma (6) food not bombs (3) gomba (3) gyors (4) hal (14) hely (11) hollandia (3) hús (3) indiai (2) isztambul (2) japán (2) kagyló (2) káposzta (5) karácsony (9) körte (3) közös (7) krumpli (9) külföld (2) lazac (2) levelestészta (3) leves (7) lilahagyma (3) magyaros (3) mangó chutney (2) marokkói (2) márványsajt (4) más tolla (3) menta (2) méz (7) mustár (3) olasz (4) olaszország (2) padlizsán (5) paprika (4) paradicsom (8) parmezán (2) póréhagyma (3) rakott (2) répa (6) rizs (2) sajt (6) saláta (5) spanyol (2) spanyolország (10) sütemény (10) szárított paradicsom (5) tapasz (3) tej (2) tejszín (9) tészta (15) tofu (2) tojás (4) tök (3) tonhal (2) török (2) törökország (2) torta (4) túró (5) uborka (2) vegetáriánus (46) vkf (10) zabpehely (2) zöldség (9) Címkefelhő

Má-ma gnocchi

2008.06.25. 15:13 jj

Márványsajtos-mangós-diós gnocchi ez igazából. Az alapot szégyenszemre készen vettem, de amúgy sincs elég keményítő most ezekben a krumplikban, ugye.



Hozzávalók 2 teknősnek:
500 g gnocchi
150 g márványsajt
2 dl tejszín
1 mangó
50 g dió

Amíg a víz felforr, a tejszínt és a sajtot főzögetjük, amíg el nem olvad az utóbbi, és be nem sűrűsödik a szósz. A gnocchit forrásban lévő sós vízben pár percig főzzük. A mangót 2-3 centis darabokra szeljük, a diót kicsit összetörjük, mindent ráöntünk a megfőtt cuccra. Nyamm.

Amúgy nagyon könnyen lehet látni, hogy mit főzök otthon, és mit a koliban: míg otthon a kerti zöld fű vagy a konyhai színes terítő a háttér, addig a koliban vagy a csupasz, fehér asztal, vagy a kilátás az ablakból, mint most is.

Idő: 15 perc
Pénz: minimum 1000 forint


Blog Widget by LinkWithin

Szólj hozzá!

Címkék: dió tejszín tészta mangó vegetáriánus márványsajt

Küklopsz

2008.06.24. 21:43 jj

A roppant higiénikus és gusztusos kolikonyhánkat megtámadta egy küklopsz.

 

 


Blog Widget by LinkWithin

Szólj hozzá!

Címkék: blog

Spanyol tortilla

2008.06.24. 21:34 jj

Ismét a koliban töltöttem egy hetet, és egy könnyed (muhaha) tortillát dobtunk össze valamikor nagyon későn este. A tortilla egyszerűnek tűnő étel, pedig nem az. És semmiképpen sem gyors.


Hozzávalók 4 nem túl éhes teknősnek:
1 kg krumpli
10 tojás
1 hagyma
olaj

A krumplit meghámozva kicsi, vékony szeletkékre kell vágni. Mondjuk mint egy nagy babszem. A hagymát felvagdossuk, nem kell nagyon apróra. Aztán serpenyő és annyi olaj, hogy ellepje. Ha milliomosok lennénk, és nem egyetemisták, akkor mi is olívaolajat használnánk, mint a spanyolok. Puhára kell sütni, a ropogóshoz úgyse lesz türelmünk. Közben ugye felvertük a tojást unaloműzésként, tettünk bele sót, miegymást. Én most friss majorannát is.
Na itt jön a baszakodós rész: a krumplit kiszedjük, kiöntjük alóla az olajat (trükkösek egyszerűen csak leöntik róla az olajat), visszatesszük a krumplit, ráöntjük a tojást. Innentől kezdve pedig szurkolni, hogy a teteje is nagyjából megszilárduljon (teljesen nem fog), és az alja se égjen le. Kavargatni nem szabad. Ha már csak alig folyik, fogunk egy nagy tányért, ráborítjuk a tortillát, és megfordítva tesszük vissza a serpenyőbe. Ezt a részt mindig pitére hagyom, roppant hálátlan feladat, de ő élvezi. Az aljának már nem kell nagyon sok idő, és aztán csak ki kell tottyantani, négyfelé vágni.
Úgy finom, ha elég sós. A variációk száma végtelen. Egyik legszebb salamancai emlékeim közé tartozik a sonkás tortilla, sajtkrémmel bevonva. A kávézó nevére sajnos nem emlékszem, de egy köpésre van a Colegio de España nyelviskolától, úgyhogy minden délben oda jártunk. 1,40 volt egy tapas plusz egy kávé vagy tea, ami elég baráti.

Pénz: 400 forint
Idő: pfff... egy óra?


Blog Widget by LinkWithin

Szólj hozzá!

Címkék: spanyol tojás krumpli vegetáriánus

süti beállítások módosítása