Linkblog

Teknősleves

Néhány kollégista túllép a pizza-rántotta-melegszendvics aranyháromszögön.

Címkék

alma (4) aszalt szilva (4) avokádó (3) bacon (2) banán (5) befőzés (2) bio (3) biofarm (3) blog (23) bor (3) budapest (2) bulgur (2) csicseriborsó (2) csípős (2) csirke (8) csoki (4) cukkini (5) dánia (8) dió (3) édes (21) egyszerű (24) esemény (25) étterem (7) fagyi (4) fahéj (3) fokhagyma (6) food not bombs (3) gomba (3) gyors (4) hal (14) hely (11) hollandia (3) hús (3) indiai (2) isztambul (2) japán (2) kagyló (2) káposzta (5) karácsony (9) körte (3) közös (7) krumpli (9) külföld (2) lazac (2) levelestészta (3) leves (7) lilahagyma (3) magyaros (3) mangó chutney (2) marokkói (2) márványsajt (4) más tolla (3) menta (2) méz (7) mustár (3) olasz (4) olaszország (2) padlizsán (5) paprika (4) paradicsom (8) parmezán (2) póréhagyma (3) rakott (2) répa (6) rizs (2) sajt (6) saláta (5) spanyol (2) spanyolország (10) sütemény (10) szárított paradicsom (5) tapasz (3) tej (2) tejszín (9) tészta (15) tofu (2) tojás (4) tök (3) tonhal (2) török (2) törökország (2) torta (4) túró (5) uborka (2) vegetáriánus (46) vkf (10) zabpehely (2) zöldség (9) Címkefelhő

legyen bárány!

2008.08.28. 12:05 mateo

vasárnapi nagy családi ebéd, a fakanál joga az enyém, vállálok nagyot. szárazparadicsomos sertésszűz, tőkehal á la bordelaise, mézes nyúl. ezeket győzte le a töltött bárány almendroch mártással.

inspired by

Vázquez Montalbán spanyol író. gasztro krimiket ír, magánnyomozója Pepe Carvalho, rendes balos katalán. (na tekesek itt remélem igazán kedvet kaptatok) a regényekben a nyomozás mellett főz, eszik, és ételeket elemez, meglehetősen részletesen. két könyve jelent meg magyarul, én a Déltengereket olvastam, ebben a legjobb kaja a tőkehal almaborban, amit feminim, már már homoszexuális Dr Watsonja, Biscuter készít neki. Best-ever leghíresebb receptje azonban a katalán töltött bárány almendroch mártással, ír róla  MBTBD is, aminek az eredetije itt alul. jó, legyen akkor ez.

vegyük meg

kell egy báránylapocka, amit megtöltünk. BP legjobb hentese a kálvinnál, a Magyar utcán van, a korona hotel aljában. arab. jó dolog a tökéletes verseny, de a báránypiac nem végtelen szereplős, így drága, mint az állat, de legalább gyönyörű. 2600/kg, csonttal, köszi.

a töltelékhez kell mag: fenyő, mandula, zöldség: hagyma, fokhagyma, édeskömény, zöldfűszer: petrezselyem, snidling (jó sok), kakukkfű, fűszer: római kömény, reszelt citromhéj, töltőanyag: tejbe áztatott száraz kenyér, tojás, kis pikantéria: mazsola, esetleg aszalt datolya, vagy füge. só bors.

befedni néhány szelet bacon és rozmaring, side-nak krumpli, répa, még hagyma.

kezdjük el

csontozás a Szakácsok könyve alapján, értelemszerű, nem nehéz. de a lába váge és a borda lerepül, mert nem férne be a római tálba. jó lesz (lett) később. a csontot fél órára sütőbe rakom, forgatom; leizzad a zsírja, és sokat ígér a pörzsanyag: ugrik is 3 liter forró vízbe át, 1 felvágott répával és hagymával kb 4 órán keresztül gyöngyözve fő, alaplé kellhet bármikor. az inak pedig szükségtelenek, hacsak nem épp összetartják. a hús vastagabb részeit úgy vagdosom, hogy kiterüljön.  kiterül. a deszkán.

a töltelék alapja a kicsöpögtetettázott kenyér, rá dinsztelt hagyma, nyomott fokhagyma, nagyon apró, esetleg picit párolt édeskömény, a petrezselyemmel együtt aprított magok, szimpatikusra vágott snidling, tört római kömény és bors, reszelt citrom, meg a leve,  3 tojás, (esetleg fehér borban ázott) aszalt gyümölcs. kis kakukkfű. ez mind gyűlik egy tálban ha megvan minden, még annyi szárazanyagot (ázott kenyeret) adok neki, hogy szimpatikusan összeálljon. rácuccolom a kiterített bárányra, és felgönygölöm. igen, itt a csalás, nem töltött, hanem göngyölt a kaja

köré bacon,és most meg kellene kötözni. na az nem megy, így marad 5 hústű, és kihagyom a körbesütős részt. bele a rómaitálba, köré/alá hagyma, répa, és krumplidarabok, tetejére bárány szériatartozékként rozmaring és fokhagyma, még még még. kis alapjé alá, fedő, másfél óra 180 fokon. ezután érdemes nézegetni, mert kb kész. ugye hogy kimaradt a só? elfelejtettem. nem kellett volna

körítsük

sülés alatt mártás. Carvalho barátunk ugye forrásként a Sent Sovi 14. századi katalán szakácskönyvet használja. a vicc az, hogy én is. a könyv eredeti receptjei közül sok megtalálható egy új kiadású mediterrán szakácskönyvben, ami elérhető a google bookson, és láss csodát az almendroch mártás oldala pont elérhető. sütőben puhított fokhagyma, reszelt parmezán,kis forró víz, folyós tojássárgája, sórors, lehetőleg mozsárban. tömény, nagyon tömény...

ha kész a bárány, kiveszem, és a mellette sült hagymákat és répákat alaplével forralom, ha kellően koncentrált már, akkor rámegyek botmixerrel (izomból), ha még mindig híg, így pépesen is lehet sűrítíteni nagy lángon. szerintem ez még az almendrochnál is jobb lett.

köretnek ott a krumpli, de a töltelék tartalmas annyira, hogy más nem kell. a mártással meg lecsúszik minden.

együk meg

 

p.s. kösz a meghívást!


Blog Widget by LinkWithin

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása