Linkblog

Teknősleves

Néhány kollégista túllép a pizza-rántotta-melegszendvics aranyháromszögön.

Címkék

alma (4) aszalt szilva (4) avokádó (3) bacon (2) banán (5) befőzés (2) bio (3) biofarm (3) blog (23) bor (3) budapest (2) bulgur (2) csicseriborsó (2) csípős (2) csirke (8) csoki (4) cukkini (5) dánia (8) dió (3) édes (21) egyszerű (24) esemény (25) étterem (7) fagyi (4) fahéj (3) fokhagyma (6) food not bombs (3) gomba (3) gyors (4) hal (14) hely (11) hollandia (3) hús (3) indiai (2) isztambul (2) japán (2) kagyló (2) káposzta (5) karácsony (9) körte (3) közös (7) krumpli (9) külföld (2) lazac (2) levelestészta (3) leves (7) lilahagyma (3) magyaros (3) mangó chutney (2) marokkói (2) márványsajt (4) más tolla (3) menta (2) méz (7) mustár (3) olasz (4) olaszország (2) padlizsán (5) paprika (4) paradicsom (8) parmezán (2) póréhagyma (3) rakott (2) répa (6) rizs (2) sajt (6) saláta (5) spanyol (2) spanyolország (10) sütemény (10) szárított paradicsom (5) tapasz (3) tej (2) tejszín (9) tészta (15) tofu (2) tojás (4) tök (3) tonhal (2) török (2) törökország (2) torta (4) túró (5) uborka (2) vegetáriánus (46) vkf (10) zabpehely (2) zöldség (9) Címkefelhő

Trükkös tökös tészta - majdnem mint a Cornucopiában

2008.11.08. 01:05 jj

Na ha megint menőzni akarnék, mondhatnám azt, hogy sütőtökös tortiglioni karamellizált hagymával, olívabogyóval, ropogós sülthagymával és tökmaggal. Na de.

Hasonló tésztát két napja ettünk pitével a dublini Cornucopiában, amiről egy következő bejegyzésben még ódákat fogok zengeni - róluk és a szakácskönyvükről. Sajnos ez a recept nem volt benne a könyvben, így csak a fő hozzávalókat tudtam belőni, de még ha el is találtam volna mindent benne, akkor se olyan ez a mi kanadai sütőtökünk, mint ami az íreknél van - tobzódnak a vajdiótökben (?), talán ez is az volt. És ami nálam tortiglioni, az náluk rigatoni, de a különbség mibenlétére csak akkor jöttem rá, amikor rákerestem a neten. Pszt.

Hozzávalók 5 teknősnek:

300 g tortiglioni vagy rigatoni (Barilla nekem)
1 kis sütőtök (vajdiótök, ha találtok)
3 lilahagyma
tejszín (elhagyható)
20 szem zöld olívabogyó
ropogós sült hagyma (pl. Ikeából)
tökmag
vaj
só, bors, random fűszer (nálam majoranna)

A sütőtök feldarabolása a legdurvább feladat az egészben, meghámozni, fél centi vékony kockákra vágni - sajnos az én tökömből nem lehetett szép, egészben maradó kockákat párolni, egy massza lett az egész, de ti csak próbálkozzatok. Szóval ezt vajon pároltam egy kis sóval és borssal, kicsit túl sokáig is. Az a lényeg, hogy puha legyen. Meglocsoltam egy kis tejszínnel, hogy lágyabb legyen, de ez nem kötelező. Tettem bele egy kis majorannát is, mert még mindig nem értek a fűszerezéshez. Nyilván óriási lehetőségek rejlenek a kombinációban.
A hagymát vékony csíkokra vágta Dávid, majd ezt is vajon karamellizáltam (gy. k. addig sütöttem/pároltam, amíg már egész barnás és szottyadt nem lett). Pont ekkor kínált meg Máté a sárgaborsódhaalból, ezért kicsit le is égett. (A kommunások mellettünk indiai vacsit tartottak.)
A tökmagot szárazon megpirítottam volna, ha már nem eleve pirítottat vettem volna. Megfőztem a tésztát, majd rá a tök és a hagyma, aztán mindenki a saját ízlése szerint szórt rá a feldarabolt olívabogyóból, a ropogós hagymából és a tökmagból. Az olíva különösen kellett bele, hogy a tök és a hagyma édességét ellensúlyozza. A többi meg jó harapóssá tette.
Szerintem nem lett rossz, de az eredeti fényévekkel finomabb volt, és el tudom képzelni, hogy nem mindenkinek jön be az ízvilág.

Idő: 1 óra (hülye tök)
Pénz: 500 ft


Blog Widget by LinkWithin

Szólj hozzá!

Címkék: tészta tök vegetáriánus

süti beállítások módosítása