Linkblog

Teknősleves

Néhány kollégista túllép a pizza-rántotta-melegszendvics aranyháromszögön.

Címkék

alma (4) aszalt szilva (4) avokádó (3) bacon (2) banán (5) befőzés (2) bio (3) biofarm (3) blog (23) bor (3) budapest (2) bulgur (2) csicseriborsó (2) csípős (2) csirke (8) csoki (4) cukkini (5) dánia (8) dió (3) édes (21) egyszerű (24) esemény (25) étterem (7) fagyi (4) fahéj (3) fokhagyma (6) food not bombs (3) gomba (3) gyors (4) hal (14) hely (11) hollandia (3) hús (3) indiai (2) isztambul (2) japán (2) kagyló (2) káposzta (5) karácsony (9) körte (3) közös (7) krumpli (9) külföld (2) lazac (2) levelestészta (3) leves (7) lilahagyma (3) magyaros (3) mangó chutney (2) marokkói (2) márványsajt (4) más tolla (3) menta (2) méz (7) mustár (3) olasz (4) olaszország (2) padlizsán (5) paprika (4) paradicsom (8) parmezán (2) póréhagyma (3) rakott (2) répa (6) rizs (2) sajt (6) saláta (5) spanyol (2) spanyolország (10) sütemény (10) szárított paradicsom (5) tapasz (3) tej (2) tejszín (9) tészta (15) tofu (2) tojás (4) tök (3) tonhal (2) török (2) törökország (2) torta (4) túró (5) uborka (2) vegetáriánus (46) vkf (10) zabpehely (2) zöldség (9) Címkefelhő

marokkói csirke tagine

2008.02.10. 16:56 jucusmester

A tagine (ejtsd: tázsin) egy észak afrikai étel, valamint az a speckó edény, amiben készítik. Persze ilyesmivel nem rendelkezem, de egy nagy, vastagfalú, fedeles sütőedényt is lehet erre használni, én - horribile dictu - egy sima nagy lábosban készítettem (és finom lett:)).
Ezt a receptet Floyd műsorában láttam, aki Marokkóban is meg Egyiptomban is főzött tagine-okat, bárányból, halból meg mindenből. A sárgabaracklekvárnál gondoltam úgy, hogy ezt a tagine-t muszáj lesz megcsinálni - és tényleg a lekvár volt a főszereplő. Kicsit egzotikus, ugyanakkor egyszerű és nyami (egyébként a Mediterrán fieszta c. könyvében is benne van ez a recept, de van itt is egy rakás másik recept tőle).

Hozzávalók:
csirke
hagyma
fokhagyma
őrölt gyömbérrel
kurkuma
citrom
sáfrány
sárgabaracklekvár
só, bors
paradicsompüré
aszaltszilva
cukor, fahéj
mandula, pirított szezámmag

 A lényeg, hogy a hús egymás mellé rakva elférjen az edényben (lehet csirtkecombe, de szeletekre vágot, kicsit kiklopfolt csirkemell is). Sózva borsozva belefektettem, rá hagyma, fokhagyma, kevés őrölt gyömbérrel. Erre jön ízesítésnek a  kurkuma, sós citrom, sáfrány és 2 ek sárgabaracklekvár. Kevés vízzel felöntve, és sózva- borsozva, paradicsompürével teszem fel főni. Keverés és 30 percig kislángon fő.
Eközben az aszaltszilvát cukros, fahéjas vízben megpároltam, mandula, pirított szezámmag jön hozzá a recept szerint, és ez is megy a lábasba a húshoz, a leve nélkül. A végén friss koriander és petrezselyem jön rá.

Idő: kábé egy óra, előkészületekkel
Pénz: 2 főre, fél kiló csirkemellből monjuk 1300-1500Ft

Blog Widget by LinkWithin

Szólj hozzá!

Címkék: csirke édes marokkó fokhagyma aszalt szilva fahéj

bor, bor, bor

2008.02.10. 16:14 jucusmester

Borral főzni több dolog miatt is jó. Például mert ha azt látják a konyhában, hogy bort öntesz valamibe, rögtön azt hiszik, valami ünnepi készül. És olyan sokat nem tévednek, mert egy üveg "főzősbor" (=bor, aminek ihatóságával kapcsolatban kétségek merülnek fel, vagy fröccsnek való [nem kannás, azért:)]) olcsó ugyan, mégis különleges ízt ad a kajának.

Viszont ha veszel egy üveggel, abból csomó mindenbe jut, így történt, hogy egy héten 3 borosat is főztem. Az egyik a fehérboros-sajtos zellerkrémleves volt. Ez a leves egyik legnagyobb kedvencem, de fel akartam dobni valamivel - a bor és a tejszín nagyon bejött erre. Mindmegettéről jött.

A másik az alufóliatasakos csirke. Ezt Jamie Olivertől láttam először, annyi az egész, hogy alufóliából tasakot kell hajtogatni (egy jó 70cm-s darabot félbe majd még félbe hajtva, a széleit legalább kétszer alaposan ráhajtva, hogy biztos ne folyjon ki a bor), és belehelyezni a befűszerezett hússzeletet (én csak sót borsot raktam, de csak a fantázia szab határt), óvatosan melléönteni a bort, hogy ellepje, majd alaposan lezárni a zacskót, és be a sütőbe 20 percre. Ez már így önmagában is naaagyon jó, de lehet a hús mellé mindenféle dolgokat pakolni, pl fokhagyma, aszaltszilva, stb az ízhatás további fokozására.





Itt állnak sorban a tasakok, a bor és a lezárás kivételével készen a sütőre









Végül pedig egy étel Váncsa István szakácskönyvéből, ami zseniális cucc, csak úgy leülni olvasgatni is, ha még éppen nem is főzni készül az ember (azt külön imádom, hogy nem ír mennyiségeket és szinte mindenbe tesz alkoholt). Mondjuk a legtöbb recept a "majd ha egyszer nagy leszek" kategória, mert már a hozzávalókat átfutva kiesik, ha főznivalót keresek. Viszont van néhány egyszerűbb, kollégistáknak is elérhető hozzávalókkal és módszertanokkal dolgolzó étel, mint amilyen a toszkán csirke is.
Hozzávalók

csirkemellek (csináltam már egésszel is és csíkokra vágottal is)
olívaolaj
paradicsom
fokhagyma
balzsamecet
fehérbor
friss bazsalikom

"A csirkemelleket olívaolajon elősütöm, kiszedem. A visszamaradt zsiradékba lehéjazott, kinyomkodott paradicsomot, rengeteg szeletelt fokhagymát, balzsamecetet teszek (két csirkemellhez egy evőkanálnyit számítva), némi fehérborral felöntöm, összerotyogtatom, visszateszem bele a csirkét, és készre párolom. A legvégén rászórom az összevágott bazsalikomot"

Idő: 40 perc
Pénz: 2 személyre, fél kiló csirke és fél kilóparadicsom mondjuk egy ezres

Blog Widget by LinkWithin

Szólj hozzá!

Címkék: csirke bor fokhagyma egyszerű aszalt szilva

Lazac, sok

2008.02.07. 18:36 jj

Hosszabbat most nincs erőm írni (mozdulni se tudok így vacsora után), csak két képet tennék be a ma este főszereplőjéről: a lazacról. Ez azért nincs szépen körberakva párolt zöldségekkel, mert utánpótlásként érkezett. Kb harminc embernek öt ilyen legalább 2,5-3 kilós filét tettek ki megsütve, valami zöld fűszerrel a tetején. Mellé a krumplin a mártás isteni. Meg persze az egész. Küldenék ám haza, ha lehetne...
Hamarosan jön a palesztin és a kínai beszámoló, csak tényleg megvárom, hogy otthonról is posztoljon valamelyik teknős...


 














Blog Widget by LinkWithin

Szólj hozzá!

Címkék: dánia lazac hal más tolla

Első nap Dániában

2008.02.05. 14:57 jj

Pite (muhoebec) és én első napunkat töltjük épp Dániában, közelebbről Løgumklosterben, népfőiskolán. Négy hónapig maradunk, és valószínűleg nem sokat fogunk tudni főzni, mert itt megteszik helyettünk mások, és naponta háromszor rakják elénk az ételt. Plusz uzsonnára még egy kis sütit a tea mellé... Szóval elég jó dolgunk van. Ma reggelire sok egyéb mellett volt például görögdinnye is... Az én szememben mondjuk borzasztó pazarló, amit csinálnak néha, például egyesével van csomagolva minden, még a vaj is, mint egy hotelben, és nem éppen idényzöldségeket használnak, de ha erre próbálunk nem gondolni, akkor tök jó minden.

Úgy gondoltam, hogy ha főzni nem is tudunk, a minket ért kajaélményeket azért megosztom itt mindenkivel. Eddig két étkezést tudhatunk magunk mögött, és mindkettőn hatalmas választék kipakolva az asztalra. Ebédre egy ilyen tányért szedtem össze:
Van itt egy szelet hal, spenót (még hogy máshol nincs főzelék... dettó mint nálunk), fűszeres-paradicsomos főttkrumpli, zöld kaliforniai paprika és egy szelet érett camambert-szerű sajt. A sajtokból egyébként elég nagy a választék, és finomak is. Második körben szedtem még egy salátából, amiben rukkola, uborka, sárga kaliforniai paprika, jégsaláta és aszalt vörösáfonya volt, mm. Meg egy rétes-szerű cuccból, amin valami finom mártásban spárga-hús-borsó kombót véltem felfedezni.
Ma este palesztin vacsora, holnap pedig kínai, mert kínai újévet ünneplünk. Szóval lesz még miről.

Blog Widget by LinkWithin

3 komment

Címkék: dánia más tolla

süti beállítások módosítása