Linkblog

Teknősleves

Néhány kollégista túllép a pizza-rántotta-melegszendvics aranyháromszögön.

Címkék

alma (4) aszalt szilva (4) avokádó (3) bacon (2) banán (5) befőzés (2) bio (3) biofarm (3) blog (23) bor (3) budapest (2) bulgur (2) csicseriborsó (2) csípős (2) csirke (8) csoki (4) cukkini (5) dánia (8) dió (3) édes (21) egyszerű (24) esemény (25) étterem (7) fagyi (4) fahéj (3) fokhagyma (6) food not bombs (3) gomba (3) gyors (4) hal (14) hely (11) hollandia (3) hús (3) indiai (2) isztambul (2) japán (2) kagyló (2) káposzta (5) karácsony (9) körte (3) közös (7) krumpli (9) külföld (2) lazac (2) levelestészta (3) leves (7) lilahagyma (3) magyaros (3) mangó chutney (2) marokkói (2) márványsajt (4) más tolla (3) menta (2) méz (7) mustár (3) olasz (4) olaszország (2) padlizsán (5) paprika (4) paradicsom (8) parmezán (2) póréhagyma (3) rakott (2) répa (6) rizs (2) sajt (6) saláta (5) spanyol (2) spanyolország (10) sütemény (10) szárított paradicsom (5) tapasz (3) tej (2) tejszín (9) tészta (15) tofu (2) tojás (4) tök (3) tonhal (2) török (2) törökország (2) torta (4) túró (5) uborka (2) vegetáriánus (46) vkf (10) zabpehely (2) zöldség (9) Címkefelhő

céklaleves

2009.03.29. 13:07 vkatuss

 Mi sem melengeti fel jobban a szívet egy hideg, esős napon, mint egy elképesztően pink színű céklaleves...

Hozzávalók (4 teknős részére):

2 közepes méretű nyers cékla (itt kicsi gumókat lehet kapni, abból lehet 3-4, otthon vagy egy nagy gumó, vagy kettő közepes)
1 közepes méretű burgonya
1,2 l víz

2 húsleveskocka
3 ek olíva- vagy sima napraforgóolaj
1 közepes fej hagyma
só, bors, citromlé, cukor
2 dl joghurt

rozmaring vagy bazsalikom

Elkészítése:

A céklát megpucoltam és apró kockákra felvágtam. A felaprított hagymán és olajon megpároltam a céklát kb 10 percig. Aztán felöntöttemm a vízzel, beletettem a leveskockákat és a megpucolt, kockákra vágott burgonyát. Addig főztem, amíg a krumpli meg nem puhult. Mikor kész lett, levettem a tűzről, kivettem egy kis levet és összekevertem a 2dl joghurttal (erre azért volt szükség, hogy a joghurt ne csomósodjon össze a levesben). Aztán visszaöntöttem a joghurtos-leveses levet és botmixerrel pürésítettem az egészet. Sót, borsot és egy fél citromlevet adtam hozzá. Végül friss rozmaringgal és bazsalikommal fűszereztem. 
 

Az eredeti receptért köszönet a Chili & Vaniliának!


Blog Widget by LinkWithin

Szólj hozzá!

Címkék: leves cékla vegetáriánus

Kubai "gasztronómia"

2009.03.28. 22:24 jj

Ez a poszt az ócska utazóson is megjelent, ahol további írásokat is találtok a kubai túráról pitétől.

Nem tudtam megtagadni önmagamat, és az engem egyik legjobban érdeklő dolog volt az utazás előtt: az ételek. Gondoltam, hogy nem lesz annyira más, de azért egy kevés egzotikumra számítottam. Ami furcsa, hogy többnyire borzalmas volt, most mégis nagyon szívesen megennék mondjuk egy ottani "pizzát"... Vagy a következő képen látható 50 forintos sült banán - véreshurka nyársat...

A sok borzalom előtt elmondom a legjobb dolgot: kókusztejes hal Baracoában. Valami fehér dologra számítottam én is, de piros volt, vagy inkább narancssárga. Nem megy nekem sajnos az ízek boncolgatása, de tippre paradicsomszósztól volt ilyen. Kicsit csípős, nagyon ízes.

Felső kategóriát nem próbáltunk ugyan, de a legaljától a tisztes középig ettünk végig szinte mindenféle helyet, és a minőség szinte mindenhol egyforma volt: alacsony. (A lenti kép egy sonkás pizzát ábrázol.)

Kezdjük ott, hogy kétféle pénznem van: a peso a helyieknek, a konvertibilis peso ("dollár") a turistáknak - persze mindkettő használhatja mindkét pénznemet. Pesóban minden olcsó, dollárban minden drága. Általában megvan, hogy a hely melyik kategóriába tartozik, de a pesós helyek turisták láttán hajlamosak dollárossá változni.

A nem állami helyek általában borzasztó drágák, ezért ilyen étteremben (ún. paladar) nem is nagyon voltunk.

Az állami étterem kétféle lehet: Az egyik: pesóért, hiperolcsón borzalmas kiszolgálás, gyenge kaja, semmi hangulat, ráadásul kritikán alul tátong egy szakadék, na onnan integet a higiénia. Például ezeken a helyeken többnyire 2-300 forintból lehet vacsorázni itallal együtt, cserébe elfelejtik kihozni a társaság egy részének a kaját, az étel hideg, köret alig van és szánalmas, csótányok rohangálnak a lábunk között. Azért a pincérek itt is csokornyakkendőt hordanak persze, az utolsó szakadt helyen is elegáns egyenruha, az kell.

A másik: dollárért, drágán, gyenge kiszolgálás, gyenge kaja, néha tűrhető hangulat (ez alatt azt értem, hogy esetleg nem neonfénnyel van megvilágítva egy szocmenza-jellegű fehér terem), néha akár még higiénikus is. Itt ugyan nem felejtik el, hogy az ötödik tányért is kihozzák, de nem nagyon sikerül a kívánt köretet rendelni, a pincér folyamatosan turházik, négyféle ételből kettő értékelhető, de nem érezhető akkora különbség, mint az árakon: egy-egy fogás 2000 forint körül van, ami mindenképpen tízszerese a pesósnak. De itt legalább tiszta volt a mosdó, még papírt is tettek ki! A dolláros hely sem garancia a lehúzható vécére.

Éttermekbe azért viszonylag ritkán jártunk, többnyire utcai standoknál ettünk. A leggyakoribb a "pizza" (kelttészta többnyire sajttal, jó esetben még egy kis paradicsomszósszal is) 50 forintért, vagy a szendvics ugyanennyiért. Legtöbbször egy fél disznót szeletelgetnek egész nap és töltenek zsömlékbe. Kedvencünk volt a rántottás zsömle (20 ft) és a krokett (fenti képen, 5-10 ft, paradicsomot mi hoztuk hozzá). Egyszer megkérdeztük, mi van a krokettban, erre a bácsi megkérdezte a nénit, "te, mi is van a krokettban?", mire a néni azt mondta, hogy "hát hús, meg ugye ilyen dolgok". Én egyszer találtam benne egy zöld műanyag szálat, Kata csak a csontdarabig jutott.

Kubában az volt a jó, hogy az utca bármikor tartogatott meglepetést. Bár a fent említett kaják voltak a leggyakoribbak, mindig jöhetett valami új, amit még nem ettünk. Édes vagy sós frissen sült fánkok, sütemények, gyümölcslevek.

Ciego de Ávilában találtunk egy (állami) helyet, ami kifejezetten gyümölcsökre szakosodott. 10 forintért ihattunk friss gyümölcslevet (guayava, mangó, paradicsom, narancs...), 7 forint volt három minibanán, 10 körül az ananászszelet.

folyt. köv.


Blog Widget by LinkWithin

Szólj hozzá!

Címkék: blog hely étterem kuba

Mézes-zöldcitromos csirke

2009.03.28. 10:55 prérifarkas

Ezt egy nagyon kicsi, szép receptkönyvből szedtem, és az ötlet szerintem jó, de néhány változtatást mindenképpen eszközölnék... úgyhogy itt a módosított változat.

Kell hozzá (2 személyre):

csirkemell filézve - kb 60 deka, ami mondjuk kb négy 15 dekás darab

1 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál méz

1 evőkanál frissen vágott kakukkfű (muhaha, nyilván csak szárított állapotban találtam)

1 zöldcitrom ("magyarul" lime), nagy (vagy két kicsi)

1 gerezd fokhagyma, összenyomva, vagy hogy hívják ezt

bors

köretnek krumplipüré meg valami párolt zöldség - esetemben brokkoli <3

Elvileg a dolog borzasztóan egyszerű: egy tálban összekutyulni az olivaolajat, mézet, kakukkfüvet, fokhagymát és a lime lereszelt héját és a levét, majd ezt rákenni a csirkére, amit elhelyeztünk egy laposabb tepsiben (nekem jénaiban volt, a tetejében meg az aljában is). Aztán borsot rá, meg sót, aztán 190 fokon sütni 35-40 percig és voilá.

De. Nálam a sütőre (ősrégi Karancs) semmiféle indikáció nincs a hőmérsékletet illetően, van kisebb láng, meg kicsit nagyobb láng, meg még annál is nagyobb láng. A tapasztalatokból kiindulva olyan kis-közepes lángon kell(ett volna) csinálni.

Továbbá. Az első tíz percben nem árt alufóliával lefedni a tálat, aztán utána leszedni.

És még. A hús mellé tegyünk egy kis vizet, valaminek kell ottan párolognia, hogy jó legyen (meg főleg puha).

És végül. Szerintem érdemes a mézes gennyet nem mind rátenni az elején, hanem legalább kétfelé választani, és közben még egyszer megkenni.

Szerintem ha mindezt így csináltam volna, jóval kevésbé (1) lett volna száraz (2) égett volna oda a mézes genyó a jénai aljához (feledhetetlen sikálós percek utána). Csak azt gondoltam, hogy ha a könyv nem ír ilyeneket, biztos nem kell. Hát de.

A végeredmény így is nagyon jó lett, azt hiszem, és még csorogtattunk rá egy kis lime-ot elkészülte után is, mmh. Íme a kép.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fehérbort mellé, persze.

Pénz: a csirke, fokhagyma, só, bors meg a krumpli ismert, fél kiló brokkoli 450 körül, lime olyan 75 darabja kb, a méz az jó drága, de utána lehet használni mézeskenyérre <3, olivaolaj szintén jó drága, de csak egy evőkanál kell belőle - összességében nem tudom, de igazából nem a világ legolcsóbb kajája. De megéri. :)


Blog Widget by LinkWithin

Szólj hozzá!

Címkék: csirke méz fokhagyma kakukkfű brokkoli lime

süti beállítások módosítása