Linkblog

Teknősleves

Néhány kollégista túllép a pizza-rántotta-melegszendvics aranyháromszögön.

Címkék

alma (4) aszalt szilva (4) avokádó (3) bacon (2) banán (5) befőzés (2) bio (3) biofarm (3) blog (23) bor (3) budapest (2) bulgur (2) csicseriborsó (2) csípős (2) csirke (8) csoki (4) cukkini (5) dánia (8) dió (3) édes (21) egyszerű (24) esemény (25) étterem (7) fagyi (4) fahéj (3) fokhagyma (6) food not bombs (3) gomba (3) gyors (4) hal (14) hely (11) hollandia (3) hús (3) indiai (2) isztambul (2) japán (2) kagyló (2) káposzta (5) karácsony (9) körte (3) közös (7) krumpli (9) külföld (2) lazac (2) levelestészta (3) leves (7) lilahagyma (3) magyaros (3) mangó chutney (2) marokkói (2) márványsajt (4) más tolla (3) menta (2) méz (7) mustár (3) olasz (4) olaszország (2) padlizsán (5) paprika (4) paradicsom (8) parmezán (2) póréhagyma (3) rakott (2) répa (6) rizs (2) sajt (6) saláta (5) spanyol (2) spanyolország (10) sütemény (10) szárított paradicsom (5) tapasz (3) tej (2) tejszín (9) tészta (15) tofu (2) tojás (4) tök (3) tonhal (2) török (2) törökország (2) torta (4) túró (5) uborka (2) vegetáriánus (46) vkf (10) zabpehely (2) zöldség (9) Címkefelhő

крем карамел

2010.04.09. 17:42 attilaj

ami kell: kevesebb, mint 300 gramm kristálycukor, 6 tojás, tasak vaniliáscukor, fél liter tej. 500 huf. egy óra az elkészítés, egy éjszaka a lehűlés.

úgy kezdődött, hogy cukor feléből, négy tojás sárgájából, két tojásból (sárgástúl, fehérestűl), vaniliáscukorból és a tasak vaniliáscukorból masszát kevertünk. roppant egyszerű művelet, tál kell hozzá és kanál. viszont talán a cukorból elég kevesebb is, eléggé édes lett a cucc a végén. szóval elég legközelebb számolni mondjuk neged kilóval. ezzel meg is volt az első rész, jött a karamel. cukor másik felét bödönbe, bödönt főzőlapra nem túl erős lángon és várni. lassan-lassan megolvad, karamelizálódik és ekkor kell sebtibe előkapni a fém bögréket. mert az is kell hozzá, legjobb, ha van belőle legalább 5-6. mi kettővel és egy kisebb lábossal dolgoztunk, aminek az lett az eredménye, hogy két magasabb és egy terebélyesebb kúpot kaptunk. szóval a karamelt, amíg még forró és folyik belekanalazni a fém akármik aljába, hogy legyen ott egy réteg. itt hamar meg fog kötni, merev cukor lesz, de sebaj.

forraló bödönben maradt maradék folyós-forró cukorba nagyszerű diót, mogyorót dobni és azzal leégetni a nyelved.

 miután karamellel van bélelve a pohárkák alja, mehet rá a tojásos, cukros massza. ezeket be egy tepsibe, és rájuk mi alufóliát raktunk. nem tom, ennek van-e valós szerepe, vagy csak biztonság kedve. tepsibe vizet, úgy hogy kb a víz szintje megeggyezzen a pohárkákon belüli massza szintjével. 180 fokos előmelegített sütőbe, 45 perc-órát sülni. utána ha hideg van kint, ablakban, ha meleg akkor türelemmel az asztalon majd a hűtőben pihen. reggel tányér a bögre szájára és megfordítva ott a csodás крем карамел.


Blog Widget by LinkWithin

Szólj hozzá!

Címkék: édes tej tojás cukor egyszerű vegetáriánus

A bejegyzés trackback címe:

https://teknosleves.blog.hu/api/trackback/id/tr341907807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása