Linkblog

Teknősleves

Néhány kollégista túllép a pizza-rántotta-melegszendvics aranyháromszögön.

Címkék

alma (4) aszalt szilva (4) avokádó (3) bacon (2) banán (5) befőzés (2) bio (3) biofarm (3) blog (23) bor (3) budapest (2) bulgur (2) csicseriborsó (2) csípős (2) csirke (8) csoki (4) cukkini (5) dánia (8) dió (3) édes (21) egyszerű (24) esemény (25) étterem (7) fagyi (4) fahéj (3) fokhagyma (6) food not bombs (3) gomba (3) gyors (4) hal (14) hely (11) hollandia (3) hús (3) indiai (2) isztambul (2) japán (2) kagyló (2) káposzta (5) karácsony (9) körte (3) közös (7) krumpli (9) külföld (2) lazac (2) levelestészta (3) leves (7) lilahagyma (3) magyaros (3) mangó chutney (2) marokkói (2) márványsajt (4) más tolla (3) menta (2) méz (7) mustár (3) olasz (4) olaszország (2) padlizsán (5) paprika (4) paradicsom (8) parmezán (2) póréhagyma (3) rakott (2) répa (6) rizs (2) sajt (6) saláta (5) spanyol (2) spanyolország (10) sütemény (10) szárított paradicsom (5) tapasz (3) tej (2) tejszín (9) tészta (15) tofu (2) tojás (4) tök (3) tonhal (2) török (2) törökország (2) torta (4) túró (5) uborka (2) vegetáriánus (46) vkf (10) zabpehely (2) zöldség (9) Címkefelhő

Libamájpástétomos lepénykék

2010.11.30. 00:15 jj

A híres, a neves, a kedvenc. 

Hozzávalók egy bödön libamájpástétomhoz (vagy májkrém, de az nem hangzik olyan fenszin):

1 kg pecsenye libamáj (nem a hízott!)
2 ek kacsazsír (libazsíron is megsül, de még vajon is)
10 dkg vaj (Cserpes)
2 dl tejszín
2 dl furmint (aszú még jobb lenne)
1 csokor kakukkfű
20 dkg mazsola
1 nagy hagyma (lila vagy vörös)
fél fokhagyma

Kezdjük azzal, hogy a mazsolát beáztatjuk a borba. Legyen édes és legyen fehér. Költséghatékonyságból nem aszúztunk, de álmodoztunk róla. 
Ezután a felforrósított zsírba dobjuk a megtisztított májat. Állítólag nem robbangat ki belőle a forró cucc, ha elég meleg a zsír, de nekem ugyanúgy köpköd, úgyhogy javaslom a fedő használatát, és csak úgy kevergessük a májat, hogy pajzsot tartunk magunk elé. 
Ha már sül néhány perce, mellékapargathatjuk a feldarabolt hagymát és fokhagymát. Ne az elején, mert akkor szétsül, azt meg most nem akarjuk. 
Addig-addig sütjük a májakat, amíg már nem folyik belőle vér. Félúton egy kis borral is megitattam, biztos, ami biztos. Lehet, hogy konyhatechnikailag nem ez a legjobb, de nagyon nem rontotta el. 

Itt jön a kettes fázis. A májkákat kicsit feldaraboljuk, hogy a botmixer jobban kedveljen minket. Beleszórjuk a kakukkfüvünk leveleit, adunk hozzá vajat, tejszínt, meg a beáztatott mazsola egy részét az áztatólével együtt. Egy díszítésnyit kell hagynunk egyébként, és nem árt, ha ezt a kakukkfűnél is átgondoljuk. Mindezt addig gyötörjük a mixerrel, amíg már nem képes krémesebb lenni. Időközben újragondolhatjuk a vaj és a tejszín mennyiségét. 

Hozzávalók kb 30 lepénykéhez: 

40 dkg liszt
20 dkg vaj
2 tojás
kis só

A sót a liszttel elkeverjük, majd az egészet a vajjal elmorzsoljuk. Ha ez megvan, jöhet a (villával) felvert tojás hozzá. A jól összegyúrt masszát a hűtőben pihentetjük egy félórán át, majd kis köröket szaggatunk belőle, és kivajazott tepsin megsütjük, 6-10 perc alatt, sütő és hőmérséklet szerint. Én még muffinformában próbálkoztam azzal, hogy kosárkákat kapjak, de ők nem akarták, ezért inkább a néven módosítok, és egyáltalán nem könyvelem el kudarcként. 

Végül csinos kis adagokat mérünk a májból a kisült korongokra, mazsolával és kakukkfűvel díszítjük, majd bezsebeljük a lájkokat a facebookon. Élőben is, na jó. 

Idő: a máj félóra, a lepény mondjuk egy óra
Pénz: kb 2000 forint


Blog Widget by LinkWithin

Szólj hozzá!

Címkék: esemény máj

Gombás-lilahagymás tarte tatin

2010.11.29. 15:26 jucusmester

innen loptam egy az egyben 

egyszerű, nem túl drága, de annál menőbbre sikerült (persze a libamájpástétomos lepénykéket semmi nem überelte :))

Hozzávalók: (20 cm-es formához)

 

10 dkg  liszt

3 dkg vaj

1 nagy ek. tejföl

kevés hideg víz

fél tk. só

6 nagyobb gombafej

1 fej lilahagyma

egy marék dió

kéksajt

A lisztet és a hideg vajat az aprítógépben összepörgettem, hozzáadtam a sót a  tejfölt és egy ek. hideg vizet, és mikor épp kezdett gombócosodni, kézzel gyorsan simára gyúrtam. Hűtőbe raktam, míg elkészítettem a feltétet, ami először  a torta aljára kerül.

A gombafejeket megmostam, közel centi vastag szeletekre vágtam, a lilahagymát pedig úgy tisztítottam meg és vágtam fel, hogy a gerezdek  egyben maradjanak. 2 evőkanál olajon nagy lángon együtt hirtelen mindkét oldalukon  átsütöttem őket, kevés sóval és a dióval  megszórva. 

A formába  rendezgettem mindent, a tésztát körlappá nyújtottam, és ráborítottam a zöldségekre, körben a szélét lenyomkodva a tortaforma aljához [megj.: a tetejét sem árt megnyomkodni kicsit, mert amúgy hajlamosak voltak leesni a gombák].

190 fokos sütőben 35 perc alatt sült ilyen szépségesre [megj.: nekem sokkal kevesebb idő kellett, az első adagot oda is égettem :((], és a sütőből kivéve kiborítás után rámorzsoltam kevés kéksajtot is.

 


Blog Widget by LinkWithin

Szólj hozzá!

Címkék: esemény gomba tészta egyszerű vegetáriánus lilahagyma

Konferóvacsi receptek - répatorta

2010.11.29. 14:16 vkatuss

Répatorta van?

Hozzávalók:

  • 20 dkg reszelt répa
  • 4 tojás,
  • 15 dkg porcukor vagy barnacukor
  • 15 dkg dió,
  • 10 dkg liszt,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • csipet só

Elkészítés:

A sárgarépát megtisztítjuk és finomra reszeljük. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a sárgarépát, a diót, a lisztet, a citrom reszelt héját és egy csipet sót. (A diót lehet darálva is hozzáadni, én csak darabosra törtem). Végül óvatosan összekeverjük a felvert tojásfehérjével (könnyebben keményedik, hogy ha a cukor egy részét a tojásfehérjéhez keverjük). Kivajazott, lisztezett formába simítjuk, elõmelegített sütõben kb. 35-40 percig sütjük.

Tipp: Az adagok egy normál adag sütire szólnak, mi persze a konferóvacsira megdupláztunk mindent.


Blog Widget by LinkWithin

Szólj hozzá!

Címkék: édes répa vegetáriánus konferóvacsi

A híres konferóvacsi

2010.11.29. 13:06 jj

 Múlt szombaton konferenciát szervezett a TEK, ami után már szinte hagyomány a külföldi és magyar előadókat megvendégelni a tekes konyhában. Ez anyagi megfontolásból sem utolsó dolog persze, de egyébként is jobban illik a szakkolink profiljába, mint egy méregdrága catering valami menő helyen. 

 

Szintén a tekes hagyományoknak megfelelően egy majdnem vega menüvel készültünk: 

aszalt szilvás sült alma benci módra

gombás-lilahagymás tarte tatin by jucus

libamájpástétomos lepénykék általam

citrusos-diós céklasaláta ancsi keze nyomán

spenótos karfiolpüré

rozmaringos sült krumpli és sült tök

brokkolis tésztasaláta tőlem

sütőtök-spenót saláta tőlem

na és a desszert: répatorta katusnak köszönhetően

Az előadók persze le voltak döbbenve. Visszahallottunk olyat, hogy hát ők még ilyet sehol se láttak. Hamarosan sorakoznak a receptek.  


Blog Widget by LinkWithin

Szólj hozzá!

Címkék: blog esemény

süti beállítások módosítása