Linkblog

Teknősleves

Néhány kollégista túllép a pizza-rántotta-melegszendvics aranyháromszögön.

Címkék

alma (4) aszalt szilva (4) avokádó (3) bacon (2) banán (5) befőzés (2) bio (3) biofarm (3) blog (23) bor (3) budapest (2) bulgur (2) csicseriborsó (2) csípős (2) csirke (8) csoki (4) cukkini (5) dánia (8) dió (3) édes (21) egyszerű (24) esemény (25) étterem (7) fagyi (4) fahéj (3) fokhagyma (6) food not bombs (3) gomba (3) gyors (4) hal (14) hely (11) hollandia (3) hús (3) indiai (2) isztambul (2) japán (2) kagyló (2) káposzta (5) karácsony (9) körte (3) közös (7) krumpli (9) külföld (2) lazac (2) levelestészta (3) leves (7) lilahagyma (3) magyaros (3) mangó chutney (2) marokkói (2) márványsajt (4) más tolla (3) menta (2) méz (7) mustár (3) olasz (4) olaszország (2) padlizsán (5) paprika (4) paradicsom (8) parmezán (2) póréhagyma (3) rakott (2) répa (6) rizs (2) sajt (6) saláta (5) spanyol (2) spanyolország (10) sütemény (10) szárított paradicsom (5) tapasz (3) tej (2) tejszín (9) tészta (15) tofu (2) tojás (4) tök (3) tonhal (2) török (2) törökország (2) torta (4) túró (5) uborka (2) vegetáriánus (46) vkf (10) zabpehely (2) zöldség (9) Címkefelhő

hal, cukkini-gomba és püré

2011.04.16. 23:17 pite e

az úgy esett, hogy megkérdeztem d-t, eszünk-e. vagy inkább főzzünk. erre rákapott d szobatárs zs1 is. ami közös bennem és zs1-ben többek között, hogy mindkettőnek volt megbontott zacskó mirelit hala a mélyhűtőben. hazafelé az ötödik emelet déli féltekéből északra kapott el zs2 egy tál gombával, hogy főzünk e együtt. így jött a gomba és a cukkini a képbe. mikor végre legyalogoltam a jó 40 métert az északi féltekén lévő szobámig, j azzal fogadott, hogy úgy enne-főzne valami gombásat.

hozzávalók voltak:

másfél-két kiló fagyasztott hal

tejszín

kiló krumpli

5-6 rúd cukkini

tál gomba

egy sarok sajt

halat - tanulva múltkoriakból - időben elkezdtük simogatni, kiolvasztani. közben közösségi zöldségpucolás, cukkinit kiskockákra, gombát szeletekre, szárát meghagyva, mert úgy szépségesen klasszikus gombaformát alkot. olívaolajon serpenyőben valami fűszerekkel megpuhítottuk zs2 felügyelete alatt. krumplit pürének készítettük el j vezetésével. halfelelős zs1, ...

fröccs a végére és az öröm, hogy péntek, halnap.


Blog Widget by LinkWithin

Szólj hozzá!

Cékla-curry koriander chutney-val

2011.04.14. 23:57 vkatuss

A törökországi kis utunkról hazajövet a repülőn olvasgattam és találtam egy újabb céklás receptet, hell yeah! Lassan, azt hiszem össze tudnám állítani a 100 céklás recept-gyűjteményemet (amiről állítólag a vas-hiányom tehet)... Sokféle fűszer kell bele, a hozzávalók egy részét pedig kicsit nehéz beszerezni, például az aszatgyantát (más néven ördöggyökeret, ami egyébként a pakóra egyik alapfűszere) vagy a görög szénát, de az Ázsia boltban vagy a Culinarisban talán kaphatóak. Végülis én egy sárga curry pasztát használtam, mert ebben már benne volt a curry, a chili, a koriander és a kömény is (így szakdolgozat leadás előtt egy héttel, pedig minden perc számít, nemdebár).

Hozzávalók a curry-hez:

3-4 megpucolt, feldarabolt cékla
1 csomag thai sárga curry fűszerpaszta (az eredeti receptben curry por, kurkuma, chili, só, görög széna, curry levél és aszatgyanta)
1 konzerv kókusztej (400ml)
2 evőkanál ghee (tisztított vaj)
1 evőkanál kömény

Hozzávalók a chutney-hoz:

egy csomag friss korianderzöld
1 lime leve
1 evőkanál méz
kömény, só, lenmag

A kókusztejet össze kell keverni a curry pasztával (és a fűszerekkel, ha hozzájutunk) és leönteni a felvágott és megpucolt céklákat. Eközben egy lábosban a ghee-t fel kell melegíteni és a köményt megpárolni rajta, majd lehet ráönteni a céklás-kókusztejes masszát. Egyet rottyan, majd mehet egy tűzálló edénybe és a sütőbe egy órára 180 fokon. Mi kicsit előbb kivettük, így se rossz, de akkor a legjobb ha a cékla kicsit összeaszalódik a szaftos lében. A koriander chutney-hez szimplán fel kell apróra vágni a koriandert és lehet összekeverni a több hozzávalóval. A curry mellé szerintem basmati rizs vagy kuszkusz passzol.

A koriander chutney-t muszáj megcsinálni, enélkül a curry korántsem akkora csoda, de így a három íz: a semleges rizs, az enyhén csípős curry és az édes-savanykás koriander chutney egyszerűen szuper:



Blog Widget by LinkWithin

Szólj hozzá!

Kulisszatitkok - tek30

2011.04.10. 22:01 jj

Annyi titkot elárulhatok talán, hogy a szülinapi vacsora nem túl magas költségvetésből gazdálkodott. Így találtuk ki, hogy mi magunk főzzünk, és ne rendeljük a kaját - ráadásul ez sokkal kedvesebb és tekesebb is. Sikerült elérni, hogy viszonylag "fenszi" menüsorral álljunk elő, mégis (arányaiban) fillérekből. Az ételekről az előző posztban olvashatsz. 

Végig bizonytalan volt, hogy százan jönnek el vagy háromszázan, de a legvalószínűbbnek tartott 150 igazolódott be szerencsére, mert kb ennyi fővel számoltunk a vacsi tervezésekor. 

Szorgosan pucolják a céklát a leveshez


Előre 80 ezer forintot különítettünk el az est költségvetésében, ami fejenként kb. 500 forintot jelent - ebből még egy menzán se lehet kijönni. Mi viszont ünnepelni szerettünk volna, megadni a módját, így próbáltunk szép, de olcsó ételeket válogatni. Ha a vaddisznó és a fácán szerinted kilógna a sorból, elárulom, ez volt a legolcsóbb, mert ajándékba kaptuk. Mint a halpástétomot is. 

Készül a medvehagymás körözött


Olyan 20-30 ember tett bele több-kevesebb munkát az ételekbe, előtte hetekig leveleztünk, többen anyagilag is beleszálltak, illetve minden aktív tekes fizetett a buliba x összeget, hogy méltón ünnepelhessük a 30. szülinapunkat, de lényeg a lényeg: végül kb. 60 ezer forintba került 150 ember megetetése, plusz költség a torta. Tehát sokkal-sokkal jobban jöttünk ki, mintha rendeltük volna a vacsit, ráadásul beletettük a szívünket is, és még az aszpikot se kellett kerülgetni a tányéron (: 

Robi pogácsát gyúr


Bár eredetileg felmerült, hogy legyen vega menüsor, ezt hamar leszavazta a szervezőgárda húsevő részlege, de azért így sem a húsos ételek voltak többségben. A tekes szellemiséget még egy-két ponton próbáltuk hozni, például a piacon vásároltunk, a kenyereket pedig egy kis kézműves üzemtől rendeltük, a Marmorsteintől. És a dekor is home-made és újrahasznosított volt, ezeket ősrégi könyvekre állította a Barbi, nagyon hangulatosra sikerült: 

Barbi üveget festett, papírmasét gyártott... dekor az asztalokra

Receptekért nézz vissza később (-;


Blog Widget by LinkWithin

Szólj hozzá!

Címkék: blog esemény

150 főre főzni - 30 éves a tek!

2011.04.09. 22:06 jj

Múlt szombaton ünnepelte szakkolink, a TEK 30. szülinapját. Ennek örömére hatalmas bulit csaptunk, melynek része volt a 150 fős állófogadás. Hűen önmagunkhoz nem egy catering cégtől rendeltük a vacsit, hanem mi magunk álltunk neki a töméntelen kajának. A következő bejegyzésben arról is mesélek kicsit, hogy állt össze mindez.

A végeredményről beszéljenek a képek: 

Az egyik asztal

 

A másik asztal

 

Katus és Bence majdnem 200 adag hideg levest készített uborkából és céklából, amit két asztalon rendeztek mintába (:

Az első bátrak

 

Réka gorgonzolakrémes falatkái

 

Üvegtésztás saláta - a balról belógó vietnámi nyári tekercsek maradéka (: 

Igazgatónk orosz fogása, szirnyik

 

Gyúlnak a gyertyák a tortán, boldog 30-at!

 

A menü: 

Húsételek: Fácános palacsintatekercs, sült vaddisznó, quiche-ek

Zöldségételek: vietnámi nyári tekercs satay szósszal, zöldségnyársak, quiche-ek

Krémfélék: humusz, paradicsomos-bazsalikomos krém, medvehagymás körözött, zöldborsókrém, padlizsánkrém, halpástétom, húspástétom

Levesek: hideg uborkaleves, hideg céklaleves

Saláták: tésztasaláta, narancsos céklasaláta, üvegtésztás zöldségsaláta, zöldsaláta

Sós sütik: mini hotdog, sós muffin, töltött pogácsa, gorgonzolakrémes falatkák, burgonyás és spenótos pogácsafánk, répás és hagymás tortilla

Édességek: szivárványszínű muffin, szirnyik, csokis banánkenyér, csilis brownie, márványsüti, csokitorta a Nándoritól

 

Még leírni is sok... A receptek hamarosan gyűlnek ugyanitt, mindenki jól lakott, még egy kis hajnali részeg falatozásra is jutott a maradékból, de másnapra már csak a bagettekből futotta, amit egyébként Misitől rendeltünk. Öt év múlva már a TEK legjobb pékétől, Mátétól fogjuk, aki jelenleg Nantes-ban edz, hogy később a lehető legjobb kenyerekkel lássa el kis népét (: 

Ezúton is köszönjük a Bortársaság támogatását, a sok-sok finom bort, és a Zsubrowka szintén folyékony ajándékát! 


Blog Widget by LinkWithin

2 komment