Linkblog

Teknősleves

Néhány kollégista túllép a pizza-rántotta-melegszendvics aranyháromszögön.

Címkék

alma (4) aszalt szilva (4) avokádó (3) bacon (2) banán (5) befőzés (2) bio (3) biofarm (3) blog (23) bor (3) budapest (2) bulgur (2) csicseriborsó (2) csípős (2) csirke (8) csoki (4) cukkini (5) dánia (8) dió (3) édes (21) egyszerű (24) esemény (25) étterem (7) fagyi (4) fahéj (3) fokhagyma (6) food not bombs (3) gomba (3) gyors (4) hal (14) hely (11) hollandia (3) hús (3) indiai (2) isztambul (2) japán (2) kagyló (2) káposzta (5) karácsony (9) körte (3) közös (7) krumpli (9) külföld (2) lazac (2) levelestészta (3) leves (7) lilahagyma (3) magyaros (3) mangó chutney (2) marokkói (2) márványsajt (4) más tolla (3) menta (2) méz (7) mustár (3) olasz (4) olaszország (2) padlizsán (5) paprika (4) paradicsom (8) parmezán (2) póréhagyma (3) rakott (2) répa (6) rizs (2) sajt (6) saláta (5) spanyol (2) spanyolország (10) sütemény (10) szárított paradicsom (5) tapasz (3) tej (2) tejszín (9) tészta (15) tofu (2) tojás (4) tök (3) tonhal (2) török (2) törökország (2) torta (4) túró (5) uborka (2) vegetáriánus (46) vkf (10) zabpehely (2) zöldség (9) Címkefelhő

Bigos

2007.12.08. 22:51 cenci

Szóval a bigos az egy lengyel étek. Citrombors fedőnevű szerzőtársunk pedig lengyel szakos, ezért kitaláltuk a szobatársaival, hogy összerittyentünk neki egy kis bigost a szülinapjára.

A nem kevés hozzávaló:

  • 1,5 kg savanyú káposzta
  • 1,5 kg édes káposzta (ez lehet olyan, mint a savanyú változat, csak édesben, illetve egész fej is)
  • 1 kg marhalábszár
  • 50 dkg füstölt tarja
  • 25 dkg kolozsvári szalonna
  • 25 dkg csiperkegomba
  • 1-2 fej hagyma
  • szárított erdei gomba
  • vörösbor
  • őrölt bors
  • babérlevél
  • aszalt szilva
  • majoránna
  • paradicsompüré
  • méz
  • borókabogyó

A hagymát felvágod, megpirítod olajon, aztán rárakod a savanyú káposztát, amit előzőleg átöblítettél vízzel és kifacsartad. Neki kell kb 45 percig főni.
Egy másik edényben megpirítod a marha kockára vágott lábszárát. Ha megpirult, hozzáadod a fűszereket, a beáztatott erdei gombát, az édes káposztát (ha egybe volt, akkor legyalulva), és a kockára vágott füstölt tarját. A füstölt hús elég sós, úgyhogy csak kicsit kell sózni. 15 percig főzöd így.
Ezután mehet bele az aszalt szilva, a kockára vágott kolozsvári szalonna és a csiperke. Így még 25 percig főzöd.
A 25 perc után beleöntöd a savanyú káposztát és jól meglocsolod vörösborral. Én kb fél üveggel öntöttem bele.
90 percig rotyogtasd így.
A másfél óra után mézzel és paradicsompürével ízesítsd; mi ezt egy kis üveg méz (250 g) harmadával és 3 kis doboz paradicsompürével tettük meg.

Előkészületekkel együtt kb 4 óráig tartott a folyamat (ha egy kicsit jobban racionalizálod, mint mi tettük, akkor szerintem 2-3 óra alatt is megvan...), szóval ez tényleg nem egy rántotta, de nagyon megérte szerintem: 10 éhes teknős repetázott belőle vígan. Ha jól emékszem kb 5000 pénzt kellett a hozzávalók beszerzésére költeni.


Blog Widget by LinkWithin

1 komment

Címkék: hús káposzta

A bejegyzés trackback címe:

https://teknosleves.blog.hu/api/trackback/id/tr40257371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

panglossz 2007.12.15. 17:07:01

tetszik a kép, ki ez a jóképű szakállas úriember?