Linkblog

Teknősleves

Néhány kollégista túllép a pizza-rántotta-melegszendvics aranyháromszögön.

Címkék

alma (4) aszalt szilva (4) avokádó (3) bacon (2) banán (5) befőzés (2) bio (3) biofarm (3) blog (23) bor (3) budapest (2) bulgur (2) csicseriborsó (2) csípős (2) csirke (8) csoki (4) cukkini (5) dánia (8) dió (3) édes (21) egyszerű (24) esemény (25) étterem (7) fagyi (4) fahéj (3) fokhagyma (6) food not bombs (3) gomba (3) gyors (4) hal (14) hely (11) hollandia (3) hús (3) indiai (2) isztambul (2) japán (2) kagyló (2) káposzta (5) karácsony (9) körte (3) közös (7) krumpli (9) külföld (2) lazac (2) levelestészta (3) leves (7) lilahagyma (3) magyaros (3) mangó chutney (2) marokkói (2) márványsajt (4) más tolla (3) menta (2) méz (7) mustár (3) olasz (4) olaszország (2) padlizsán (5) paprika (4) paradicsom (8) parmezán (2) póréhagyma (3) rakott (2) répa (6) rizs (2) sajt (6) saláta (5) spanyol (2) spanyolország (10) sütemény (10) szárított paradicsom (5) tapasz (3) tej (2) tejszín (9) tészta (15) tofu (2) tojás (4) tök (3) tonhal (2) török (2) törökország (2) torta (4) túró (5) uborka (2) vegetáriánus (46) vkf (10) zabpehely (2) zöldség (9) Címkefelhő

Tejszínes-pórés amúr

2007.12.08. 16:38 jj

Ez hamar kiderülne magától is, de most elmondom: nagy halrajongó vagyok. Igyekszem minden héten venni frisset a csarnokban, tengeres országokban pedig kötelező kör a halpiac, és onnan hazavinni valamit a szállásra megsütni. Legtöbbször a makréla mellett döntök, mert pofátlanul olcsó (külföldön), 2-3 euró kilója, és szerintem isteni a húsa, sőt még szálka sincs benne túl sok. Itthon 1400 forint egy kiló, ami vetekszik a marhafelsállal és a pulykamellel, de még így is ez a legolcsóbb tengeri hal frissen.
A héten valami újat szerettem volna kipróbálni, és esetleg édesvízit. Velük bátortalanabb voltam eddig, csak pisztrángot sütöttem egyszer. Otthonról egyébként nem sok halkultúrát szedhettem magamra, halászlén és rántott halon túl sosem jutottunk. Persze a legtöbb magyar családban hasonló a helyzet, legalábbis ha megnézzük a halfogyasztási adatokat...


A halastól kértem tehát tanácsot: valami olcsót, amit jó tejszínesen elkészíteni. Az amúrt javasolta, 1200/kg, filézve. Én még abban se voltam 100%-osan biztos, hogy édesvízi, de roppant jól nézett ki a húsa, úgyhogy vettem kb 80 dekát. Ennek a felét készítettem el aztán egy póréhagymás-tejszínes mártással, a köretnek szánt krumplipürét pedig egy kis beleturmixolt naranccsal próbáltam feldobni. A narancsot nem éreztem rajta, a krumpli viszont valami furcsa fajta lehetett, mert olyan fényesre sikerült, mint az ikeában - amiről eddig úgy gondoltam, csak porból lehet ilyen végeredmény. Ez azonban nem feltétlenül pozitívum, én lágyan, de jó "lisztesen" szeretem, persze nem liszt hozzáadására gondolok, hanem arra a finom szemcsésségre.

2 teknősnek:

40-50 dkg amúr filé
2 dl tejszín
1/2 póréhagyma
1 gerezd fokhagyma
1 ek liszt
fűszerek

A halat két egyforma szeletre vágtam, a bőrét rajta hagytam, de jól megmostam. Sóztam, borsoztam, bekentem fokhagymával. A tejszínt felraktam a tűzre, fűszereztem (ezúttal házi fűszerkeverékkel, sóval, borssal, pici fokhagymával, icipici curry-vel a színért), egy idő után beledobtam a karikára vágott pórét meg egy pici lisztet, amit nem szívesen használok, de nem tudtam mással sűríteni a szószt. A házi fűszerkeveréket azért nem részletezem, mert nem tudom, mi van benne, nagymamámtól kaptam, aki az otthoni piacon vette. Medvehagyma dominál, az biztos, csupa szárított zöldség egyébként, és fantasztikus illata van.
Közben olívaolajon mindkét oldalán pirosra sütöttem a halat - elég vastag szelet volt, úgyhogy kellett neki idő, hogy átsüljön teljesen.
Zsombor kérdése jogos: a hal szerintem király volt, a püré volt kicsit felejtős. A halas nem hazudott, valóban nincs sok szálka az amúrban, és azokat is nagyon könnyű megtalálni és kiszedni, mert vastagok és nagyok. Az is pluszpont, hogy nem olyan zsíros, mint amilyennek hinné az ember.

Idő: 40 perc
Pénz: 800 forint

Blog Widget by LinkWithin

1 komment

Címkék: hal tejszín póréhagyma amúr

A bejegyzés trackback címe:

https://teknosleves.blog.hu/api/trackback/id/tr17257039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zs 2007.12.08. 18:24:05

de és baszki és milyen volt?