Linkblog

Teknősleves

Néhány kollégista túllép a pizza-rántotta-melegszendvics aranyháromszögön.

Címkék

alma (4) aszalt szilva (4) avokádó (3) bacon (2) banán (5) befőzés (2) bio (3) biofarm (3) blog (23) bor (3) budapest (2) bulgur (2) csicseriborsó (2) csípős (2) csirke (8) csoki (4) cukkini (5) dánia (8) dió (3) édes (21) egyszerű (24) esemény (25) étterem (7) fagyi (4) fahéj (3) fokhagyma (6) food not bombs (3) gomba (3) gyors (4) hal (14) hely (11) hollandia (3) hús (3) indiai (2) isztambul (2) japán (2) kagyló (2) káposzta (5) karácsony (9) körte (3) közös (7) krumpli (9) külföld (2) lazac (2) levelestészta (3) leves (7) lilahagyma (3) magyaros (3) mangó chutney (2) marokkói (2) márványsajt (4) más tolla (3) menta (2) méz (7) mustár (3) olasz (4) olaszország (2) padlizsán (5) paprika (4) paradicsom (8) parmezán (2) póréhagyma (3) rakott (2) répa (6) rizs (2) sajt (6) saláta (5) spanyol (2) spanyolország (10) sütemény (10) szárított paradicsom (5) tapasz (3) tej (2) tejszín (9) tészta (15) tofu (2) tojás (4) tök (3) tonhal (2) török (2) törökország (2) torta (4) túró (5) uborka (2) vegetáriánus (46) vkf (10) zabpehely (2) zöldség (9) Címkefelhő

tarator

2008.01.16. 00:12 pite e

bolgárul van (ha akarjuk cirill betűkkel: mapamop), az asszem a tzatziki görögül. szóval mindjárt tudod is miről van szó. viszont ha úgy próbálom meg elmagyarázni, hogy joghurtos uborkaleves hidegen, akkor nézel, mint a pinty. pedig az, vagy ha nagyon bele akarsz kötni, lehetne még salátának hívni.





















hozzávalók roppantul flexibilisek. az uborka és valami tejalapú cucc kötelező, a többi fakultatívan választható. nyilván úgy leszel sikeres taratorfőző, ha minél többet halmozol fel belőlük, tehát semelyik sem üti ki a másikat. számszerűsítve egy adagnyira való:
  • mondjuk egy fél, vagy egész kígyóuborka.
  • joghurt vagy kefír. inkább kefír, kaukázusival szeretem én leginkább. két-három pohár, vagy egy nagyobb doboz.
  • fokhagyma.
  • dió.
  • kapor.
  • só, olaj.
erre most nem írok árat. vagyhát pont annyi, amennyibe egy uborka, egy nagy adag tejtermék és az egyebek kerülnek. a mennyiség is épp annyi, ahányan meg tudtok enni ennyi cuccot. ha sok, rakd el estére.

reszeld le az uborkát. nyomkodd szét a fokhagymát. nem kell sok belőle, egy-két gerezd, nehogy elfokhagymázd nekem, mert aztán megcsípi a szájsebedet. kaprot annyit szórj bele, hogy pöttyös legyen. sóból, olajból szokásos ízlés szerini mennyiség. dió pedig a legegzotikusabb az egészben. le kell őt is darálni és rászórni a tetejére a tálkáknak, amiben tálalod a csöppséget.

nyáron ajánlom, nem télen. hűtőből a legjobb, bármikor a nap során: eheted főétel előtt, után, közben, rajta vagy alatta, esetleg még benne is. főételt mellőzve, csak úgy folyadékbevitelnek is jó.

Blog Widget by LinkWithin

2 komment

Címkék: leves saláta gyors uborka fokhagyma egyszerű

A bejegyzés trackback címe:

https://teknosleves.blog.hu/api/trackback/id/tr28299137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.