Linkblog

Teknősleves

Néhány kollégista túllép a pizza-rántotta-melegszendvics aranyháromszögön.

Címkék

alma (4) aszalt szilva (4) avokádó (3) bacon (2) banán (5) befőzés (2) bio (3) biofarm (3) blog (23) bor (3) budapest (2) bulgur (2) csicseriborsó (2) csípős (2) csirke (8) csoki (4) cukkini (5) dánia (8) dió (3) édes (21) egyszerű (24) esemény (25) étterem (7) fagyi (4) fahéj (3) fokhagyma (6) food not bombs (3) gomba (3) gyors (4) hal (14) hely (11) hollandia (3) hús (3) indiai (2) isztambul (2) japán (2) kagyló (2) káposzta (5) karácsony (9) körte (3) közös (7) krumpli (9) külföld (2) lazac (2) levelestészta (3) leves (7) lilahagyma (3) magyaros (3) mangó chutney (2) marokkói (2) márványsajt (4) más tolla (3) menta (2) méz (7) mustár (3) olasz (4) olaszország (2) padlizsán (5) paprika (4) paradicsom (8) parmezán (2) póréhagyma (3) rakott (2) répa (6) rizs (2) sajt (6) saláta (5) spanyol (2) spanyolország (10) sütemény (10) szárított paradicsom (5) tapasz (3) tej (2) tejszín (9) tészta (15) tofu (2) tojás (4) tök (3) tonhal (2) török (2) törökország (2) torta (4) túró (5) uborka (2) vegetáriánus (46) vkf (10) zabpehely (2) zöldség (9) Címkefelhő

bor, bor, bor

2008.02.10. 16:14 jucusmester

Borral főzni több dolog miatt is jó. Például mert ha azt látják a konyhában, hogy bort öntesz valamibe, rögtön azt hiszik, valami ünnepi készül. És olyan sokat nem tévednek, mert egy üveg "főzősbor" (=bor, aminek ihatóságával kapcsolatban kétségek merülnek fel, vagy fröccsnek való [nem kannás, azért:)]) olcsó ugyan, mégis különleges ízt ad a kajának.

Viszont ha veszel egy üveggel, abból csomó mindenbe jut, így történt, hogy egy héten 3 borosat is főztem. Az egyik a fehérboros-sajtos zellerkrémleves volt. Ez a leves egyik legnagyobb kedvencem, de fel akartam dobni valamivel - a bor és a tejszín nagyon bejött erre. Mindmegettéről jött.

A másik az alufóliatasakos csirke. Ezt Jamie Olivertől láttam először, annyi az egész, hogy alufóliából tasakot kell hajtogatni (egy jó 70cm-s darabot félbe majd még félbe hajtva, a széleit legalább kétszer alaposan ráhajtva, hogy biztos ne folyjon ki a bor), és belehelyezni a befűszerezett hússzeletet (én csak sót borsot raktam, de csak a fantázia szab határt), óvatosan melléönteni a bort, hogy ellepje, majd alaposan lezárni a zacskót, és be a sütőbe 20 percre. Ez már így önmagában is naaagyon jó, de lehet a hús mellé mindenféle dolgokat pakolni, pl fokhagyma, aszaltszilva, stb az ízhatás további fokozására.





Itt állnak sorban a tasakok, a bor és a lezárás kivételével készen a sütőre









Végül pedig egy étel Váncsa István szakácskönyvéből, ami zseniális cucc, csak úgy leülni olvasgatni is, ha még éppen nem is főzni készül az ember (azt külön imádom, hogy nem ír mennyiségeket és szinte mindenbe tesz alkoholt). Mondjuk a legtöbb recept a "majd ha egyszer nagy leszek" kategória, mert már a hozzávalókat átfutva kiesik, ha főznivalót keresek. Viszont van néhány egyszerűbb, kollégistáknak is elérhető hozzávalókkal és módszertanokkal dolgolzó étel, mint amilyen a toszkán csirke is.
Hozzávalók

csirkemellek (csináltam már egésszel is és csíkokra vágottal is)
olívaolaj
paradicsom
fokhagyma
balzsamecet
fehérbor
friss bazsalikom

"A csirkemelleket olívaolajon elősütöm, kiszedem. A visszamaradt zsiradékba lehéjazott, kinyomkodott paradicsomot, rengeteg szeletelt fokhagymát, balzsamecetet teszek (két csirkemellhez egy evőkanálnyit számítva), némi fehérborral felöntöm, összerotyogtatom, visszateszem bele a csirkét, és készre párolom. A legvégén rászórom az összevágott bazsalikomot"

Idő: 40 perc
Pénz: 2 személyre, fél kiló csirke és fél kilóparadicsom mondjuk egy ezres

Blog Widget by LinkWithin

Szólj hozzá!

Címkék: csirke bor fokhagyma egyszerű aszalt szilva

A bejegyzés trackback címe:

https://teknosleves.blog.hu/api/trackback/id/tr63333705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.