Linkblog

Teknősleves

Néhány kollégista túllép a pizza-rántotta-melegszendvics aranyháromszögön.

Címkék

alma (4) aszalt szilva (4) avokádó (3) bacon (2) banán (5) befőzés (2) bio (3) biofarm (3) blog (23) bor (3) budapest (2) bulgur (2) csicseriborsó (2) csípős (2) csirke (8) csoki (4) cukkini (5) dánia (8) dió (3) édes (21) egyszerű (24) esemény (25) étterem (7) fagyi (4) fahéj (3) fokhagyma (6) food not bombs (3) gomba (3) gyors (4) hal (14) hely (11) hollandia (3) hús (3) indiai (2) isztambul (2) japán (2) kagyló (2) káposzta (5) karácsony (9) körte (3) közös (7) krumpli (9) külföld (2) lazac (2) levelestészta (3) leves (7) lilahagyma (3) magyaros (3) mangó chutney (2) marokkói (2) márványsajt (4) más tolla (3) menta (2) méz (7) mustár (3) olasz (4) olaszország (2) padlizsán (5) paprika (4) paradicsom (8) parmezán (2) póréhagyma (3) rakott (2) répa (6) rizs (2) sajt (6) saláta (5) spanyol (2) spanyolország (10) sütemény (10) szárított paradicsom (5) tapasz (3) tej (2) tejszín (9) tészta (15) tofu (2) tojás (4) tök (3) tonhal (2) török (2) törökország (2) torta (4) túró (5) uborka (2) vegetáriánus (46) vkf (10) zabpehely (2) zöldség (9) Címkefelhő

Libamájpástétomos lepénykék

2010.11.30. 00:15 jj

A híres, a neves, a kedvenc. 

Hozzávalók egy bödön libamájpástétomhoz (vagy májkrém, de az nem hangzik olyan fenszin):

1 kg pecsenye libamáj (nem a hízott!)
2 ek kacsazsír (libazsíron is megsül, de még vajon is)
10 dkg vaj (Cserpes)
2 dl tejszín
2 dl furmint (aszú még jobb lenne)
1 csokor kakukkfű
20 dkg mazsola
1 nagy hagyma (lila vagy vörös)
fél fokhagyma

Kezdjük azzal, hogy a mazsolát beáztatjuk a borba. Legyen édes és legyen fehér. Költséghatékonyságból nem aszúztunk, de álmodoztunk róla. 
Ezután a felforrósított zsírba dobjuk a megtisztított májat. Állítólag nem robbangat ki belőle a forró cucc, ha elég meleg a zsír, de nekem ugyanúgy köpköd, úgyhogy javaslom a fedő használatát, és csak úgy kevergessük a májat, hogy pajzsot tartunk magunk elé. 
Ha már sül néhány perce, mellékapargathatjuk a feldarabolt hagymát és fokhagymát. Ne az elején, mert akkor szétsül, azt meg most nem akarjuk. 
Addig-addig sütjük a májakat, amíg már nem folyik belőle vér. Félúton egy kis borral is megitattam, biztos, ami biztos. Lehet, hogy konyhatechnikailag nem ez a legjobb, de nagyon nem rontotta el. 

Itt jön a kettes fázis. A májkákat kicsit feldaraboljuk, hogy a botmixer jobban kedveljen minket. Beleszórjuk a kakukkfüvünk leveleit, adunk hozzá vajat, tejszínt, meg a beáztatott mazsola egy részét az áztatólével együtt. Egy díszítésnyit kell hagynunk egyébként, és nem árt, ha ezt a kakukkfűnél is átgondoljuk. Mindezt addig gyötörjük a mixerrel, amíg már nem képes krémesebb lenni. Időközben újragondolhatjuk a vaj és a tejszín mennyiségét. 

Hozzávalók kb 30 lepénykéhez: 

40 dkg liszt
20 dkg vaj
2 tojás
kis só

A sót a liszttel elkeverjük, majd az egészet a vajjal elmorzsoljuk. Ha ez megvan, jöhet a (villával) felvert tojás hozzá. A jól összegyúrt masszát a hűtőben pihentetjük egy félórán át, majd kis köröket szaggatunk belőle, és kivajazott tepsin megsütjük, 6-10 perc alatt, sütő és hőmérséklet szerint. Én még muffinformában próbálkoztam azzal, hogy kosárkákat kapjak, de ők nem akarták, ezért inkább a néven módosítok, és egyáltalán nem könyvelem el kudarcként. 

Végül csinos kis adagokat mérünk a májból a kisült korongokra, mazsolával és kakukkfűvel díszítjük, majd bezsebeljük a lájkokat a facebookon. Élőben is, na jó. 

Idő: a máj félóra, a lepény mondjuk egy óra
Pénz: kb 2000 forint


Blog Widget by LinkWithin

Szólj hozzá!

Címkék: esemény máj

A bejegyzés trackback címe:

https://teknosleves.blog.hu/api/trackback/id/tr842482578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.