Linkblog

Teknősleves

Néhány kollégista túllép a pizza-rántotta-melegszendvics aranyháromszögön.

Címkék

alma (4) aszalt szilva (4) avokádó (3) bacon (2) banán (5) befőzés (2) bio (3) biofarm (3) blog (23) bor (3) budapest (2) bulgur (2) csicseriborsó (2) csípős (2) csirke (8) csoki (4) cukkini (5) dánia (8) dió (3) édes (21) egyszerű (24) esemény (25) étterem (7) fagyi (4) fahéj (3) fokhagyma (6) food not bombs (3) gomba (3) gyors (4) hal (14) hely (11) hollandia (3) hús (3) indiai (2) isztambul (2) japán (2) kagyló (2) káposzta (5) karácsony (9) körte (3) közös (7) krumpli (9) külföld (2) lazac (2) levelestészta (3) leves (7) lilahagyma (3) magyaros (3) mangó chutney (2) marokkói (2) márványsajt (4) más tolla (3) menta (2) méz (7) mustár (3) olasz (4) olaszország (2) padlizsán (5) paprika (4) paradicsom (8) parmezán (2) póréhagyma (3) rakott (2) répa (6) rizs (2) sajt (6) saláta (5) spanyol (2) spanyolország (10) sütemény (10) szárított paradicsom (5) tapasz (3) tej (2) tejszín (9) tészta (15) tofu (2) tojás (4) tök (3) tonhal (2) török (2) törökország (2) torta (4) túró (5) uborka (2) vegetáriánus (46) vkf (10) zabpehely (2) zöldség (9) Címkefelhő

Többféle humusz és borsókrém

2011.01.21. 11:55 vkatuss

Az egyetem végének közeledtével egyre sűrűbbé váló egzisztenciális válságom eredményeképpen egyre többet főzök. Jó tudni, hogy az ember csak összerakja a dolgokat és tá-dámm, kész is van, semmi agyalás, hogy mi lesz vajon ebből, biztosan ezt akarom-e, mi lesz, ha nem sikerül (Ádám így is, úgy is megeszi...). Szóval főzök. Tegnap vettem a csarnokban fél kiló csicseriborsót és egy éjszaka áztatás után megfőztem őket, hogy igazi autentikus humnuszt csináljak belőle. Elképesztően sok lett, úgyhogy gondoltam elharmadolom őket és többféle humusz lesz belőle (nekem a curry-s lett a kevencem). Egyébként arra jöttem rá, hogy csicseribrosó konzervből is nagyon jó humuszt lehet csinálni, sőt - aki úgy szereti - krémesebbre is lehet pürésíteni. Egyébként abszolút nem drága, 190 Ft egy konzerv az Ázsia boltban. Szóval itt vannak a humuszok (Februárban megyünk jj-vel Törökországba egy főző workshopra, na utána milyet fogunk csinálni...)

Hozzávalók:
csicseriborsó
olívaolaj
ciztomlé
tahini (szezámmag krém)
fokhagyma

+ curry és kurkuma / chili és masala

A csicseriborsót legalább egy éjaszkát áztatni kell, majd 1,5-2 órát főzni. Ha puha, a levét le kell önteni (de nem kidobni) és összeturmixolni az olajjal, a citromlével ésa tahinivel. A levét folyamatosan érdemes visszaadagolni, hogy krémes és ne száraz legyen (általában a fele elég a főzőlének). A hagyományos humuszban nincs fokhagyma (csak a fulban), de  a magyar gyomornak egyszerűen nem finom, amiben nincs egy kis foki....

A kész humuszt háromfelé választottam, az egyik maradt natúr, a másikba curry és kurkuma került, a harmadikba pedig garam masala-t és egy kis chilit tettem. A humusz tetejére általkában zahtar fűszerkeveréket szórnak és meglocsolják még egy kis olívaolajjal. Nálam még egy kis korainder zöld került a tetejére, mert mostanában addikt lettem tőle..


 

 

 

 

 

 

 

 

 

A borsókrém receptje Zsófitól is hamarosan érkezik!


Blog Widget by LinkWithin

4 komment

Címkék: vegetáriánus humusz

A bejegyzés trackback címe:

https://teknosleves.blog.hu/api/trackback/id/tr812602228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rpanni 2011.01.21. 14:47:07

10-15 perc alatt megfő a beáztatott csicseriborsó, ha a főzőlébe teszünk egy kis szódabikarbónát.

vkatuss 2011.01.23. 22:52:36

@rpanni: Igen, én is hallottam a szódabikarbónás tippet, de még az így főzött csicseriborsót sem lehet olyan krémesre pürésíteni. :( Én azt hiszem maradok a konzerv változatnál.

tarkazsin 2011.01.31. 18:52:53

erről a törökországi workshopról mit lehet tudni?:) nagyon jól hangzik:)

vkatuss 2011.02.12. 21:57:37

részletek hamarosan! :)