Linkblog

Teknősleves

Néhány kollégista túllép a pizza-rántotta-melegszendvics aranyháromszögön.

Címkék

alma (4) aszalt szilva (4) avokádó (3) bacon (2) banán (5) befőzés (2) bio (3) biofarm (3) blog (23) bor (3) budapest (2) bulgur (2) csicseriborsó (2) csípős (2) csirke (8) csoki (4) cukkini (5) dánia (8) dió (3) édes (21) egyszerű (24) esemény (25) étterem (7) fagyi (4) fahéj (3) fokhagyma (6) food not bombs (3) gomba (3) gyors (4) hal (14) hely (11) hollandia (3) hús (3) indiai (2) isztambul (2) japán (2) kagyló (2) káposzta (5) karácsony (9) körte (3) közös (7) krumpli (9) külföld (2) lazac (2) levelestészta (3) leves (7) lilahagyma (3) magyaros (3) mangó chutney (2) marokkói (2) márványsajt (4) más tolla (3) menta (2) méz (7) mustár (3) olasz (4) olaszország (2) padlizsán (5) paprika (4) paradicsom (8) parmezán (2) póréhagyma (3) rakott (2) répa (6) rizs (2) sajt (6) saláta (5) spanyol (2) spanyolország (10) sütemény (10) szárított paradicsom (5) tapasz (3) tej (2) tejszín (9) tészta (15) tofu (2) tojás (4) tök (3) tonhal (2) török (2) törökország (2) torta (4) túró (5) uborka (2) vegetáriánus (46) vkf (10) zabpehely (2) zöldség (9) Címkefelhő

Közel-keleti sült padlizsán lilahagymás-olívaolajos kovászos uborkával

2011.01.31. 21:36 vkatuss

A recept Segal Viktor Színek és ízek című könyvéből származik, amibe teljesen szerelmes vagyok.... Lehet, hogy végig főzöm az egész könyvet...

Hozzávalók:

  • 2 nagyobb padlizsán
  • 1dl olaj
  • 2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
  • só, bors
  • 2 darab közepes méretű kovászos uborka, apróra kockázva
  • fél lilahagyma, finomra aprítva
  • 1 sárga húsú zöldpaprika, apróra kockázva
  • 1 kápia paprika, apróra kockázva (ezek vannak az eredeti receptben, de nekem paradicsomom volt csak otthon, úgyhogy én azt tettem bele)
  • fél csokor kapor, finomra aprítva (hát ez sem volt otthon, úgyhogy rozmaring..)
  • (nekem bele kívánkozott egy kis capri-bogyó is)
  • fél citrom leve
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

A sütőt előmelegítjük 200C fokra. A padlizsánokat hosszában félbevágjuk, majd felületüket rombusz formában éles késsel, nem túl mélyen, beirdaljuk. (Ezen el kellett gondolkodjak, aztán rájöttem, hogy azt jelenti, hogy átlósan az egyik irányba, majd utána a másik irányba irdalunk). Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd a forró olajban a padlizsánokat kettesével, vágott felükkel lefelé helyezve, hirtelen sütjük, amíg szép piros színt kapnak. Megfordítjuk , és a héjas felüket is megpirítjuk. A megpirított padlizsánokat sózzuk, borsozzuk, majd bedörzsöljük a finomra aprított fokhagymával, úgy, hogy a vágások közé érjen. Nagy tepsibe fektetjük a négy fél, elősütött padlizsánt, majd kb. 10-15 perc alatt megsütjük, amíg teljesen megpuhulnak. Miközben sül, elkészítjük a lilahagymás-olívaolajos kovászos uborkát: az uborkát, a lilahagymát és a paradicsomot apró kockákra szeleteljük, majd összeforgatjuk az olívaolajjal, citromlével és a finomra aprított friss rozmaringgal. Tálaláskor a megsült padlizsán tetejére kanalazzuk a lilahagymás-olívaolajos uborkát. Forrón is kínálhatjuk, de hidegen is kiváló.

 

 

 

 


Blog Widget by LinkWithin

Szólj hozzá!

Címkék: padlizsán vegetáriánus

A bejegyzés trackback címe:

https://teknosleves.blog.hu/api/trackback/id/tr992629040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.