A recept a Nagy Tésztakönyv című receptkönyvből van (ott van a fejlécen a posztmodern és a levelestészták között), és már több éve szemezek vele. Karácsonykor nálunk otthon minden évben füstölt lazac van, a maradékot meg utána én szoktam megfőzni a barátaimnak. Januárban már főztem belőle egy fettucinét füstölt lazaccal (szárított paradicsommal, tejszínnel... - ugyanabból a receptkönyvől), ami ezután is maradt, ott várt a koli mélyhűtőjében és kapóra jött a vkf-vacsorához.
Hozzávalók
2 adag
38 dkg fusilli tészta
25 dkg füstölt lazac
1 szál póréhagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
6 cl konyak
2,5 dl tejszín
fél teáskanál sambal oelek (indonéz cseresznyepaprika-krém)
1 evőkanál sűrített paradicsom
4,5 dkg vaj
2 evőkanál aprított friss kapor
+a tálaláshoz vörös kaviár (elhagyható)
Ezekhez még volna pár hozzá(fűzni)valóm: a mennyiséget és alapanyagokat is megváltoztattam, főleg anyagi okokból. Lacacból már csak kevesebb volt, emberből meg több, úgyhogy fél kiló tésztát főztem (Barillát), ez kb. 4 főre elég, a többi mennyiséget meg duplájára növeltem. Bármi is legyen az a sambal oelek, a piros arany nagyon jól megfelelt helyette, ahogy a konyak helyett a koli kocsmárosának (jj-nek) hűtőjében talált Napóleon brandy, és friss kapor helyett a szárított (ezt azért raktam volna, ha találok). Az elhagyható kaviárt meg természetesen elhagytam. Tejszínből Cserpest vettem a nagycsarnokban, ez az egyetlen valódi tejszín, amiről én tudok, finom, és drága is, de ezért hajlandó voltam többet fizetni. Ha meg megsavanyodik, tejfölként még használható.
Elkészítési mód:
Vajon puhára párolom az apróra vágott póréhagymát, majd hozzáadom a zúzott fokhagymát, egy percig még párolom, aztán mehet bele a konyak, a piros arany, a sűrített paradicsom, a kapor és a tejszín. Sűrűre és finomra főzöm, sózom. Ha kész összeforgatom a közben al dentére főzött fusillival és a csíkokra vágott lazaccal. A lazac a forróságtól kicsit megsül, ennyi éppen elég. Tálaláskor borsot őrlök rá.
A többi kolis szokásos késlekedése most jótt tett a vacsinak, mert a póréhagymát és a szószt is sokáig hagytam a lassú tűzön, amíg mindenki el nem készült, ettől a póréhagyma szétfőtt és finom édes lett, a szósz meg sűrű. A tésztakönyv elején írják, hogy "Jó oka van annak, hogy egy bizonyos formájú tésztát mindig egy adott mártással kínálunk." A fusilli mély körbefutó barázdáiban felhalmozódik a finom rózsaszín tejszínes-konyakos szósz, a lazacdarabok pedig ráragadnak: tökéletes szósz-tészta párosítás.
Idő: háromnegyed óra
Pénz: a lazac, a tejszín és a konyak miatt elég sok
Idő: háromnegyed óra
Pénz: a lazac, a tejszín és a konyak miatt elég sok