Linkblog

Teknősleves

Néhány kollégista túllép a pizza-rántotta-melegszendvics aranyháromszögön.

Címkék

alma (4) aszalt szilva (4) avokádó (3) bacon (2) banán (5) befőzés (2) bio (3) biofarm (3) blog (23) bor (3) budapest (2) bulgur (2) csicseriborsó (2) csípős (2) csirke (8) csoki (4) cukkini (5) dánia (8) dió (3) édes (21) egyszerű (24) esemény (25) étterem (7) fagyi (4) fahéj (3) fokhagyma (6) food not bombs (3) gomba (3) gyors (4) hal (14) hely (11) hollandia (3) hús (3) indiai (2) isztambul (2) japán (2) kagyló (2) káposzta (5) karácsony (9) körte (3) közös (7) krumpli (9) külföld (2) lazac (2) levelestészta (3) leves (7) lilahagyma (3) magyaros (3) mangó chutney (2) marokkói (2) márványsajt (4) más tolla (3) menta (2) méz (7) mustár (3) olasz (4) olaszország (2) padlizsán (5) paprika (4) paradicsom (8) parmezán (2) póréhagyma (3) rakott (2) répa (6) rizs (2) sajt (6) saláta (5) spanyol (2) spanyolország (10) sütemény (10) szárított paradicsom (5) tapasz (3) tej (2) tejszín (9) tészta (15) tofu (2) tojás (4) tök (3) tonhal (2) török (2) törökország (2) torta (4) túró (5) uborka (2) vegetáriánus (46) vkf (10) zabpehely (2) zöldség (9) Címkefelhő

Közel-keleti sült padlizsán lilahagymás-olívaolajos kovászos uborkával

2011.01.31. 21:36 vkatuss

A recept Segal Viktor Színek és ízek című könyvéből származik, amibe teljesen szerelmes vagyok.... Lehet, hogy végig főzöm az egész könyvet...

Hozzávalók:

  • 2 nagyobb padlizsán
  • 1dl olaj
  • 2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
  • só, bors
  • 2 darab közepes méretű kovászos uborka, apróra kockázva
  • fél lilahagyma, finomra aprítva
  • 1 sárga húsú zöldpaprika, apróra kockázva
  • 1 kápia paprika, apróra kockázva (ezek vannak az eredeti receptben, de nekem paradicsomom volt csak otthon, úgyhogy én azt tettem bele)
  • fél csokor kapor, finomra aprítva (hát ez sem volt otthon, úgyhogy rozmaring..)
  • (nekem bele kívánkozott egy kis capri-bogyó is)
  • fél citrom leve
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

A sütőt előmelegítjük 200C fokra. A padlizsánokat hosszában félbevágjuk, majd felületüket rombusz formában éles késsel, nem túl mélyen, beirdaljuk. (Ezen el kellett gondolkodjak, aztán rájöttem, hogy azt jelenti, hogy átlósan az egyik irányba, majd utána a másik irányba irdalunk). Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd a forró olajban a padlizsánokat kettesével, vágott felükkel lefelé helyezve, hirtelen sütjük, amíg szép piros színt kapnak. Megfordítjuk , és a héjas felüket is megpirítjuk. A megpirított padlizsánokat sózzuk, borsozzuk, majd bedörzsöljük a finomra aprított fokhagymával, úgy, hogy a vágások közé érjen. Nagy tepsibe fektetjük a négy fél, elősütött padlizsánt, majd kb. 10-15 perc alatt megsütjük, amíg teljesen megpuhulnak. Miközben sül, elkészítjük a lilahagymás-olívaolajos kovászos uborkát: az uborkát, a lilahagymát és a paradicsomot apró kockákra szeleteljük, majd összeforgatjuk az olívaolajjal, citromlével és a finomra aprított friss rozmaringgal. Tálaláskor a megsült padlizsán tetejére kanalazzuk a lilahagymás-olívaolajos uborkát. Forrón is kínálhatjuk, de hidegen is kiváló.

 

 

 

 


Blog Widget by LinkWithin

Szólj hozzá!

Címkék: padlizsán vegetáriánus

Diós-áfonyás zabpelyhes keksz

2011.01.31. 21:16 vkatuss

Találtam a szekrényben egy kis diót, szárított áfonyát és zabpelyhet, úgyhogy megszületett ez a keksz. :)

Hozzávalók:

  • 20 dkg zabpehely
  • 10 dkg liszt
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • 2 tojás
  • 8 evőkanál méz
  • 10 dkg sütőmargarin vagy vaj
  • dióbél és szárított áfonya

Elkeverjük a száraz alapanyagokat, hogy a szódabikarbóna megfelelően eloszoljon. Én az itthon talált és darabosra tört diót tettem bele és megtoldottam egy kis összevágott aszalt áfonyával, de persze lehet mandulával vagy ilyesmivel csinálni.  Ezután hozzáadjuk a nedves alapanyagokat. Érdemes a vajat először mikróban vagy fűtőtesten megmelegíteni. Ezeket egy darabig kevergetjük, majd amikor összeállnak a hozzávalók, kis halmokat kanalazunk belőle egy sütőpapírral bélelt tepsibe. A tészta sosem áll össze igazán a zabpehely miatt, de úgyis összesül, szóval nem kell aggódni. 160 fokon 20 perc alatt megsül.

Egy féléve a Börzsönyben kirándultunk és Nagybörzsöny falujában bukkantunk egy csodás helyre, a Lekvár-lak-ba. Az egész ház telis-tele van lekvárokkal! Még anno vettünk ott egy üveg zöld-dió lekvárt, úgyhogy most azt ettük a keksz mellé, egyrészt mert elképesztően passzol hozzá, másrészt mert a keksz maga csak mérsékelten édes (aki úgy szereti persze tehet bele több mézet is..)

 


Blog Widget by LinkWithin

Szólj hozzá!

Címkék: édes dió vegetáriánus zabpehely

Többféle humusz és borsókrém

2011.01.21. 11:55 vkatuss

Az egyetem végének közeledtével egyre sűrűbbé váló egzisztenciális válságom eredményeképpen egyre többet főzök. Jó tudni, hogy az ember csak összerakja a dolgokat és tá-dámm, kész is van, semmi agyalás, hogy mi lesz vajon ebből, biztosan ezt akarom-e, mi lesz, ha nem sikerül (Ádám így is, úgy is megeszi...). Szóval főzök. Tegnap vettem a csarnokban fél kiló csicseriborsót és egy éjszaka áztatás után megfőztem őket, hogy igazi autentikus humnuszt csináljak belőle. Elképesztően sok lett, úgyhogy gondoltam elharmadolom őket és többféle humusz lesz belőle (nekem a curry-s lett a kevencem). Egyébként arra jöttem rá, hogy csicseribrosó konzervből is nagyon jó humuszt lehet csinálni, sőt - aki úgy szereti - krémesebbre is lehet pürésíteni. Egyébként abszolút nem drága, 190 Ft egy konzerv az Ázsia boltban. Szóval itt vannak a humuszok (Februárban megyünk jj-vel Törökországba egy főző workshopra, na utána milyet fogunk csinálni...)

Hozzávalók:
csicseriborsó
olívaolaj
ciztomlé
tahini (szezámmag krém)
fokhagyma

+ curry és kurkuma / chili és masala

A csicseriborsót legalább egy éjaszkát áztatni kell, majd 1,5-2 órát főzni. Ha puha, a levét le kell önteni (de nem kidobni) és összeturmixolni az olajjal, a citromlével ésa tahinivel. A levét folyamatosan érdemes visszaadagolni, hogy krémes és ne száraz legyen (általában a fele elég a főzőlének). A hagyományos humuszban nincs fokhagyma (csak a fulban), de  a magyar gyomornak egyszerűen nem finom, amiben nincs egy kis foki....

A kész humuszt háromfelé választottam, az egyik maradt natúr, a másikba curry és kurkuma került, a harmadikba pedig garam masala-t és egy kis chilit tettem. A humusz tetejére általkában zahtar fűszerkeveréket szórnak és meglocsolják még egy kis olívaolajjal. Nálam még egy kis korainder zöld került a tetejére, mert mostanában addikt lettem tőle..


 

 

 

 

 

 

 

 

 

A borsókrém receptje Zsófitól is hamarosan érkezik!


Blog Widget by LinkWithin

4 komment

Címkék: vegetáriánus humusz

süti beállítások módosítása