Linkblog

Teknősleves

Néhány kollégista túllép a pizza-rántotta-melegszendvics aranyháromszögön.

Címkék

alma (4) aszalt szilva (4) avokádó (3) bacon (2) banán (5) befőzés (2) bio (3) biofarm (3) blog (23) bor (3) budapest (2) bulgur (2) csicseriborsó (2) csípős (2) csirke (8) csoki (4) cukkini (5) dánia (8) dió (3) édes (21) egyszerű (24) esemény (25) étterem (7) fagyi (4) fahéj (3) fokhagyma (6) food not bombs (3) gomba (3) gyors (4) hal (14) hely (11) hollandia (3) hús (3) indiai (2) isztambul (2) japán (2) kagyló (2) káposzta (5) karácsony (9) körte (3) közös (7) krumpli (9) külföld (2) lazac (2) levelestészta (3) leves (7) lilahagyma (3) magyaros (3) mangó chutney (2) marokkói (2) márványsajt (4) más tolla (3) menta (2) méz (7) mustár (3) olasz (4) olaszország (2) padlizsán (5) paprika (4) paradicsom (8) parmezán (2) póréhagyma (3) rakott (2) répa (6) rizs (2) sajt (6) saláta (5) spanyol (2) spanyolország (10) sütemény (10) szárított paradicsom (5) tapasz (3) tej (2) tejszín (9) tészta (15) tofu (2) tojás (4) tök (3) tonhal (2) török (2) törökország (2) torta (4) túró (5) uborka (2) vegetáriánus (46) vkf (10) zabpehely (2) zöldség (9) Címkefelhő

Almás-zabpelyhes süti

2008.01.13. 01:19 jj

Elkezdtem a készletek felszámolását, mivel februártól Dániában leszünk pitével, és nem fogjuk magunkkal vinni a fél csomag zabpelyheket. És nagyon kívántam valami édességet. Ehhez pedig minden hozzávaló megvolt itthon, már többször készítettem. Igazán kollégista-barát sütemény, nem kell bele semmilyen drága hozzávaló.

Sok teknősnek:
16 dkg liszt
12 dkg cukor
2 tojás
12 dkg olvasztott margarin
5 ek zabpehely
2 ek kakaópor
1 csomag sütőpor
3 nagy vagy 5-6 kisebb alma
fahéj

Összekeverjük külön a nedves és a száraz hozzávalókat, aztán a kettőt egybe. Az almát lereszeljük, de a gerezdek végével nem kell szenvedni, tegyük félre. A reszeléket kinyomkodjuk (ez a legszarabb része az egésznek), megszórjuk fahéjjal, majd hozzá az egész masszához. Egy nagyobbacska kivajazott tortaformába tettem, de persze sima tepsibe is jó. A tetejét megszórtam még zabpehellyel, mert az igazán jól mutat, a reszelésből maradt végeket felszeltem, és elhelyeztem koncentrikusan. Sajnos ők egy kicsit túlszáradtak a sütésben, amire kellett vagy 40 perc, kábé 180-200 fokon.

Idő: kb 30+40 perc
Pénz: 3-400 forint

Blog Widget by LinkWithin

2 komment

Címkék: alma édes sütemény zabpehely

Sonkahasú pisztráng

2008.01.10. 23:42 jj

A hal nálam ilyen szent dolog, minden héten próbálok venni frisset. Most csak pisztráng volt elfogadható áron és minőségben, úgyhogy befizettem kettőre (és fél kiló bébipolipra, de az ment a mélyhűtőbe vkf-ig). Ez a mostani expressz-vacsi volt, de annyira azért futotta, hogy lefényképezzem a kicsikét egy borssal a szeme helyén. (A másik szeme odaragadt a tepsihez, elég undorító cucc, bocsi.)
Gyönyörűen lejött viszont a bőre, a húsa pedig puhán omlott szét a szájban, nyamm.

2 teknősnek:

2 db 30 dekás pisztráng
vaj
sonka
só, bors

Tényleg nem vittem túlzásba, annyira siettem, hogy őszintén bevallom, megsózni is elfelejtettem, de utólag sózva se volt rossz. Csak a hasukba csúsztattam két szelet sonkát valamennyi vajjal, be a sütőbe, közben a pite megcsinálta a jégsalátát egy kis olívaolajjal és balzsamecettel. A képen a fekete dolog cékla - én a gasztrobloggerekkel ellentétben szeretem az ecetes céklát.

Idő: 20 perc
Pénz: 1000 forint

Blog Widget by LinkWithin

Szólj hozzá!

Címkék: pisztráng hal egyszerű

Amerikai palacsinta

2008.01.09. 23:47 jj

Már számtalan próbálkozásom volt a rendes, "magyar" palacsintával, de többnyire képtelen vagyok jó tésztát keverni, mindig vastag lesz, szétszakad, olajízű, akármi. Főleg a családon belüli palacsinták után nagy csalódás a sajátom, mindenkié más, de mindenkié tök jó, és mindig ugyanolyan. Egyikőjük például papírvékonyakat süt, mégsem szakad el soha. Ezért aztán inkább megkímélem magam a kudarcoktól, és kipróbáltam az amerikai palacsintát, annál nem baj, ha vastag. És mondhatni tökéletes lett elsőre, ezért megtartjuk.

3 éhes teknősnek:

25 dkg liszt
2 ek olvasztott vaj
3 dl tej
1 ek cukor

1,5 csomag sütőpor
3 tojás

Összekevertem a száraz hozzávalókat, egy másik tálban pedig a nedveseket, majd a két cuccot egybeöntöttem, és csomómentesre. Teflon serpenyőt megvajaztam az elején, de többször nem kellett. Egy kis merőkanál 2/3-át öntöttem egyszerre kábé, kicsit szétterítettem, így mondjuk 6-8 centi átmérőjűek lettek. Nagyon hamar megsül, ahogy hólyagos a teteje, már meg is kell fordítani, tényleg fél perc. Kettőnk vacsorája lett volna, de a konyhában csak úgy hemzsegtek a teknősök, szóval elég közösségi étkezés sikerült belőle. Ettük sósan fetával, édesen lekvárral (gesztenye és szeder) és málnabefőttel.

Idő: 20-30 perc
Pénz: 300 forint

Blog Widget by LinkWithin

1 komment

Címkék: édes palacsinta egyszerű

Lila saláta télre

2008.01.08. 23:39 jj

Ez nem egy könnyed saláta lett, hanem meglehetősen télies, és egyáltalán nem fogyókúrás. Nem mintha aszerint főznék, csak én előre szóltam. Megint abból, ami volt itthon. Jaj, mennyi káposztás címke van már itt...

4 teknősnek, szabadon:

lilakáposzta (nálam 3/4 fej)
tojás (nálam 3)
kemény sajt (nálam házi, gomolya-szerű)
tejföl
majonéz
mustár
joghurt
citrom





Keményre főztem a tojásokat, ezalatt kicsi kockákra vágtam a káposztát és a sajtot, később a tojást is. Tejfölt, joghurtot és majonézt bőven raktam bele, mustárból keveset. Diétásabb lesz persze, ha a joghurt felé tolódik az arány, de abból csak cencitől tudtam szerezni egy pohárral. Legalább egy citrom levét kellett volna belecsavarni, de csak egy fél volt kéznél. Másnapra finomabb lett. Céklát is daraboltam volna bele, de azzal különböző dolgok adódtak.

Idő: 20 perc
Pénz: 4-500 forint

Blog Widget by LinkWithin

Szólj hozzá!

Címkék: saláta tojás sajt káposzta

süti beállítások módosítása