Linkblog

Teknősleves

Néhány kollégista túllép a pizza-rántotta-melegszendvics aranyháromszögön.

Címkék

alma (4) aszalt szilva (4) avokádó (3) bacon (2) banán (5) befőzés (2) bio (3) biofarm (3) blog (23) bor (3) budapest (2) bulgur (2) csicseriborsó (2) csípős (2) csirke (8) csoki (4) cukkini (5) dánia (8) dió (3) édes (21) egyszerű (24) esemény (25) étterem (7) fagyi (4) fahéj (3) fokhagyma (6) food not bombs (3) gomba (3) gyors (4) hal (14) hely (11) hollandia (3) hús (3) indiai (2) isztambul (2) japán (2) kagyló (2) káposzta (5) karácsony (9) körte (3) közös (7) krumpli (9) külföld (2) lazac (2) levelestészta (3) leves (7) lilahagyma (3) magyaros (3) mangó chutney (2) marokkói (2) márványsajt (4) más tolla (3) menta (2) méz (7) mustár (3) olasz (4) olaszország (2) padlizsán (5) paprika (4) paradicsom (8) parmezán (2) póréhagyma (3) rakott (2) répa (6) rizs (2) sajt (6) saláta (5) spanyol (2) spanyolország (10) sütemény (10) szárított paradicsom (5) tapasz (3) tej (2) tejszín (9) tészta (15) tofu (2) tojás (4) tök (3) tonhal (2) török (2) törökország (2) torta (4) túró (5) uborka (2) vegetáriánus (46) vkf (10) zabpehely (2) zöldség (9) Címkefelhő

Amikor a köret körete a lényeg

2008.01.18. 23:02 jj

Sült makréla. Semmi különös. Héjában sült apró krumplik. Semmi különös. Viszont ha majonézes mangó chutney-ba mártogatod, rögtön új dimenziók nyílnak meg előtted. Nem is írnék erről többet.
Mellesleg ma lehúztam a vécén egy adag húslevest és vagy 30 deka földimogyorót meg a többi hozzávalót, földimogyorókrémlevest szerettem volna csinálni, de még ha sikerült is volna elérni a megfelelő állagot, akkor is borzalmas mellékízt okozott volna a borzalmas ízű pörkölt mogyoró. Pedig annyira vártam.

Blog Widget by LinkWithin

Szólj hozzá!

Címkék: krumpli hal mangó chutney

Körtés-márványsajtos álomtorta

2008.01.18. 13:05 citrombors

Drága Veronika szülinapjára egy isteni spanyolos vacsorát készítettünk a loveroom tagjaival. Az est megkoronázása volt ez a kevésbé spanyolos, ám annál ízletesebb torta. Ez az édeskés-sós sütemény nagyon könnyen elkészíthető, azonban némi időt igényel, mivel pl a körtébe vágott kis barázdákba egyenként tömködtük bele a mandulaszeleteket, mire ezzel kész lettünk én alfa közeli állapotba kerültem. Na de lássuk, hogy is készül ez a finomság!

Hozzávalók:
250 g fagyasztott levelestészta
4 nagy körte, meghámozva, félbevágva, kimagozva, bevagdosva
50 g szeletelt mandula
100 g márványsajt, kis darabkákra tördelve
300 ml főzőtejszín
2 tojás
mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj, szegfűszeg stb.)

Elkészítés:
Egy kb. 22-25 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk a felolvasztott tésztával és 200 °C-on elősütjük 15 percig. Mi egy nagyon jó kerámia pitesütőt használtunk. Közben a körtéket félbevágjuk, magházukat kivágjuk. A domború oldalukon kb fél cm távolságra barázdákat vágunk melyekbe a mandulaszeleteket beleügyeskedjük (ehhez mindenkinek sok sikert kívánok). Ha ez kész van a körtéket az elősütött tésztára helyezzük és a közöttük levő részekbe egyenletesen márványsajt-darabkákat hintünk. A tojásokat a tejszínnel és a fűszerekkel jól elkeverjük és ezt a szószt is a körték közti részekben próbáljuk eloszlatni. Sütés előtt valahogy így fog kinézni: (itt még a tejszínes cucc nélkül)



























Ezek után még kb 25 percig sürjük 180-200°C-on, amí a tojások szépen rá nem sülnek a sajtos alapra. Tálalás előtt lehűtjük (kirakjuk a párkányra).
Az este summája: jófej emberek, finom Sangria, isteni étkek, sárga körmök, egy különleges torta, shocker parti elméletben és sok-sok szeretet.
Mindenkinek jó étvágyat, nekünk nagyon ízlett!



Blog Widget by LinkWithin

2 komment

Címkék: körte édes torta sajt sütemény levelestészta márványsajt

tarator

2008.01.16. 00:12 attilaj

bolgárul van (ha akarjuk cirill betűkkel: mapamop), az asszem a tzatziki görögül. szóval mindjárt tudod is miről van szó. viszont ha úgy próbálom meg elmagyarázni, hogy joghurtos uborkaleves hidegen, akkor nézel, mint a pinty. pedig az, vagy ha nagyon bele akarsz kötni, lehetne még salátának hívni.





















hozzávalók roppantul flexibilisek. az uborka és valami tejalapú cucc kötelező, a többi fakultatívan választható. nyilván úgy leszel sikeres taratorfőző, ha minél többet halmozol fel belőlük, tehát semelyik sem üti ki a másikat. számszerűsítve egy adagnyira való:
  • mondjuk egy fél, vagy egész kígyóuborka.
  • joghurt vagy kefír. inkább kefír, kaukázusival szeretem én leginkább. két-három pohár, vagy egy nagyobb doboz.
  • fokhagyma.
  • dió.
  • kapor.
  • só, olaj.
erre most nem írok árat. vagyhát pont annyi, amennyibe egy uborka, egy nagy adag tejtermék és az egyebek kerülnek. a mennyiség is épp annyi, ahányan meg tudtok enni ennyi cuccot. ha sok, rakd el estére.

reszeld le az uborkát. nyomkodd szét a fokhagymát. nem kell sok belőle, egy-két gerezd, nehogy elfokhagymázd nekem, mert aztán megcsípi a szájsebedet. kaprot annyit szórj bele, hogy pöttyös legyen. sóból, olajból szokásos ízlés szerini mennyiség. dió pedig a legegzotikusabb az egészben. le kell őt is darálni és rászórni a tetejére a tálkáknak, amiben tálalod a csöppséget.

nyáron ajánlom, nem télen. hűtőből a legjobb, bármikor a nap során: eheted főétel előtt, után, közben, rajta vagy alatta, esetleg még benne is. főételt mellőzve, csak úgy folyadékbevitelnek is jó.

Blog Widget by LinkWithin

2 komment

Címkék: leves saláta gyors uborka fokhagyma egyszerű

Uborkás-olajbogyós tonhalkrém

2008.01.15. 20:45 vo


Ez igazból egy nagyon-nagyon egyszerű tonhalkrém, amit különböző változatokban csak úgy saját magamnak is készítek, bár ha nincs közönsége(m), akkor nem ekkora mennyiségben készül és nem így néz ki.

A mintadarab a következők felhasználásával készült:

- 6 db 80g-os tonhalkonzerv (engem kicsit taszítanak a tonhal-reszelék típusú konzervek, de azért a rio mare és a calvo árszínvonala alatt is akad jobbfajta tonhal-törzs, szerintem)
- kábé 1 marék szeletelt fekete olivabogyó
- 1 zacskó sós-vizes uborka
- 1 kaliforniai paprika (díszítéshez, nyilván a negyede is elég, a maradékot viszont hamar betoljuk a készítés közben)
- 3 kis krumpli
- fél-1 dl tejföl
- 3-4 naaagy evőkanál mustár
- bors
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 szál sárgarépa
- pár evőkanál margarin

A krumplit héjában megfőztem. Az olajat leöntöttem a konzervekről, és a halat botmixer (de ha van egy aprítónk, még jobb) segítségével összeturmixoltam az olajbogyóval, 4-5 darab uborkával (kettő nagyobbat meghagytam a díszítésnek), a mustárral, két (pici) főtt krumplival, a tejföllel, a margarinnal és a hagyma felével, és megborsoztam egy kicsit. (Előtte megmikróztam a hagymát, mert attól állítólag egy kicsit veszít az erejéből.) Ha csak úgy karácsony nélkül csinálom magamnak, akkor nem feltétlenül használok fekete olajbogyót, de most a hal szeme miatt kellett, sőt a sós-vizes uborkát is lehet helyettesíteni kovászos uborkával, ecetes uborkával vagy csemege uborkával csak arra kell figyelni, hogy ha az összes alapanyag nagyon sós, akkor több tejfölt/margarint és krumplit kell hozzáadni. De a krumplit is el lehet hagyni, most is főleg puffer-elemnek került bele, nem az íze miatt. Tulajdonképpen ennyi is maga "recept", ezután egy alufóliával kibélelelt tepsin (a tálcák valahogy eltűntek a koliból) halacska alakban leraktam a tonhalat, a maradék uborkából csináltam pikkelyeket, egy fekete olajbogyóból pedig szeme is lett. Paradicsompaprikából lett a szája és az egyéb, hm, "díszítő" elemek. A csúnya alufólia eltakarása végett még felkarikáztam egy répát és még két főtt krumplit. Ennyi. Mások szerint is finom volt.

anyagiak:
hm, talán 1000-1200 pénz, de attól függően hogy mennyire burzsujkodunk a tonhalkonzervvel és az olivabogyóval, ki lehet hozni valamivel kevesebből, illetve sokkal-sokkal többől is, ez szerintem kábé 12 (nem túlságosan kiéhezett) teknősnek jó (abból kiindulva, hogy 1 tonhalkonzerv/2 fő), de ez persze attól is függ hogy mennyire szolidan kenjük meg vele kenyérkénket.


Blog Widget by LinkWithin

4 komment

Címkék: karácsony hal

süti beállítások módosítása