Linkblog

Teknősleves

Néhány kollégista túllép a pizza-rántotta-melegszendvics aranyháromszögön.

Címkék

alma (4) aszalt szilva (4) avokádó (3) bacon (2) banán (5) befőzés (2) bio (3) biofarm (3) blog (23) bor (3) budapest (2) bulgur (2) csicseriborsó (2) csípős (2) csirke (8) csoki (4) cukkini (5) dánia (8) dió (3) édes (21) egyszerű (24) esemény (25) étterem (7) fagyi (4) fahéj (3) fokhagyma (6) food not bombs (3) gomba (3) gyors (4) hal (14) hely (11) hollandia (3) hús (3) indiai (2) isztambul (2) japán (2) kagyló (2) káposzta (5) karácsony (9) körte (3) közös (7) krumpli (9) külföld (2) lazac (2) levelestészta (3) leves (7) lilahagyma (3) magyaros (3) mangó chutney (2) marokkói (2) márványsajt (4) más tolla (3) menta (2) méz (7) mustár (3) olasz (4) olaszország (2) padlizsán (5) paprika (4) paradicsom (8) parmezán (2) póréhagyma (3) rakott (2) répa (6) rizs (2) sajt (6) saláta (5) spanyol (2) spanyolország (10) sütemény (10) szárított paradicsom (5) tapasz (3) tej (2) tejszín (9) tészta (15) tofu (2) tojás (4) tök (3) tonhal (2) török (2) törökország (2) torta (4) túró (5) uborka (2) vegetáriánus (46) vkf (10) zabpehely (2) zöldség (9) Címkefelhő

Mentás-mandulás zöldborsópüré

2010.04.09. 23:06 jj

Tavasz! Tegnap este a tavasz volt a gasztroest témája, ennél a zöldnél pedig nincs jobb, szóval. Télen egyébként már otthon megfőztük ezt hasonlóan, csak kesuval és hígabban, levesnek. Ma ebédre a maradékot sütőben sült, petrezselymes újkrumplival végeztük ki, és hát úúú. Tökéletes pont a mai napsütéses, 25 fokos i-re. 

Hozzávalók 4 teknősnek: 

1 kg zöldborsó (még mirelit...)
1 kis csokor menta
1 marék pirított mandula (vagy kesudió)
1-2 dl tejszín
vaj
só, bors

A borsót kis vízen megpároljuk, elvileg egész kevés idő elég neki, ha jó zsenge. Ha levest szeretnénk, hagyjuk a vizet, sőt, még adhatunk is hozzá, ha sűrű pürét, akkor öntsük le róla. Beledaraboljuk a mentaleveleket, mehet a mandula, só, bors, a tejszínt és a vajat pedig addig adagoljuk hozzá, amíg nem szégyelljük. Minél több vaj, nyilván annál finomabb, de hát annál több zsiradék. Pontos mennyiségek megint nincsenek, kóstolgasd. Egy szelet halhoz is el tudom képzelni, sőt. Aki nagyon igényes szeretne lenni, az átpasszírozhatja egy szűrőn, hogy ne legyen darabos, de nekem így is bejön. 

Idő: 20 perc
Pénz: 500 forint


Blog Widget by LinkWithin

Szólj hozzá!

Címkék: leves spanyolország menta zöldség egyszerű vegetáriánus

крем карамел

2010.04.09. 17:42 attilaj

ami kell: kevesebb, mint 300 gramm kristálycukor, 6 tojás, tasak vaniliáscukor, fél liter tej. 500 huf. egy óra az elkészítés, egy éjszaka a lehűlés.

úgy kezdődött, hogy cukor feléből, négy tojás sárgájából, két tojásból (sárgástúl, fehérestűl), vaniliáscukorból és a tasak vaniliáscukorból masszát kevertünk. roppant egyszerű művelet, tál kell hozzá és kanál. viszont talán a cukorból elég kevesebb is, eléggé édes lett a cucc a végén. szóval elég legközelebb számolni mondjuk neged kilóval. ezzel meg is volt az első rész, jött a karamel. cukor másik felét bödönbe, bödönt főzőlapra nem túl erős lángon és várni. lassan-lassan megolvad, karamelizálódik és ekkor kell sebtibe előkapni a fém bögréket. mert az is kell hozzá, legjobb, ha van belőle legalább 5-6. mi kettővel és egy kisebb lábossal dolgoztunk, aminek az lett az eredménye, hogy két magasabb és egy terebélyesebb kúpot kaptunk. szóval a karamelt, amíg még forró és folyik belekanalazni a fém akármik aljába, hogy legyen ott egy réteg. itt hamar meg fog kötni, merev cukor lesz, de sebaj.

forraló bödönben maradt maradék folyós-forró cukorba nagyszerű diót, mogyorót dobni és azzal leégetni a nyelved.

 miután karamellel van bélelve a pohárkák alja, mehet rá a tojásos, cukros massza. ezeket be egy tepsibe, és rájuk mi alufóliát raktunk. nem tom, ennek van-e valós szerepe, vagy csak biztonság kedve. tepsibe vizet, úgy hogy kb a víz szintje megeggyezzen a pohárkákon belüli massza szintjével. 180 fokos előmelegített sütőbe, 45 perc-órát sülni. utána ha hideg van kint, ablakban, ha meleg akkor türelemmel az asztalon majd a hűtőben pihen. reggel tányér a bögre szájára és megfordítva ott a csodás крем карамел.


Blog Widget by LinkWithin

Szólj hozzá!

Címkék: édes tej tojás cukor egyszerű vegetáriánus

Santiago de Compostela

2010.04.05. 20:44 jj

Megtöröm ezt a csöndet, írok kicsit Galíciáról. 

Már két hónapja vagyok itt Erasmuson, és annyit eszünk, hogy az utóbbi pár napban már léböjtkúrát tartottam - amit tíz perce törtem meg egy főtt krumplival. 

Az ittlét elején volt rögtön egy gasztrofesztivál a városban, aminek köszönhetően rengeteg új helyet végigjártunk, kialakult egy evős társaság, és végigkóstoltunk talán tízféle nagyon extra tapaszt, mindet az alkalomra készítették direkt. Erről majd külön poszt. 

Aztán elindítottunk egy facebook-csoportot, ahol kb hetente hirdetünk valamilyen főzős alkalmat, általában valamilyen téma köré építve. Nagyon népszerű, egy-egy kajálásra 10-20 ember is összejön. Bulizás helyett mi eszünk. Jellemző. Majd erről is külön. 

Muszáj mesélnem kicsit a helyi különlegességekről, a csodálatos piacról, a tengeri cuccokról, a tapaszkultúráról meg az ilyesmiről. 

Most pedig beteszek egy képet ízelítőnek:  

Ez egy tapasz volt, "Zamburiñas a Mariñeira", azaz kagyló, ami állítólag valamilyen hagyományos mód újraértelmezett verziójában érkezett elénk, apró, pirított sonkadarabkák biztosan voltak benne, és valamilyen isteni hab vette körül az egészet, tetejébe akármilyen ostya tűzve. Iszonyú finom. 2 euró két darab. Nekem ez volt a kedvencem azon a héten. 


Blog Widget by LinkWithin

Szólj hozzá!

Címkék: blog spanyolország spanyol kagyló tapasz

süti beállítások módosítása