Tavasz! Tegnap este a tavasz volt a gasztroest témája, ennél a zöldnél pedig nincs jobb, szóval. Télen egyébként már otthon megfőztük ezt hasonlóan, csak kesuval és hígabban, levesnek. Ma ebédre a maradékot sütőben sült, petrezselymes újkrumplival végeztük ki, és hát úúú. Tökéletes pont a mai napsütéses, 25 fokos i-re.
Hozzávalók 4 teknősnek:
1 kg zöldborsó (még mirelit...)
1 kis csokor menta
1 marék pirított mandula (vagy kesudió)
1-2 dl tejszín
vaj
só, bors
A borsót kis vízen megpároljuk, elvileg egész kevés idő elég neki, ha jó zsenge. Ha levest szeretnénk, hagyjuk a vizet, sőt, még adhatunk is hozzá, ha sűrű pürét, akkor öntsük le róla. Beledaraboljuk a mentaleveleket, mehet a mandula, só, bors, a tejszínt és a vajat pedig addig adagoljuk hozzá, amíg nem szégyelljük. Minél több vaj, nyilván annál finomabb, de hát annál több zsiradék. Pontos mennyiségek megint nincsenek, kóstolgasd. Egy szelet halhoz is el tudom képzelni, sőt. Aki nagyon igényes szeretne lenni, az átpasszírozhatja egy szűrőn, hogy ne legyen darabos, de nekem így is bejön.
Idő: 20 perc
Pénz: 500 forint