Linkblog

Teknősleves

Néhány kollégista túllép a pizza-rántotta-melegszendvics aranyháromszögön.

Címkék

alma (4) aszalt szilva (4) avokádó (3) bacon (2) banán (5) befőzés (2) bio (3) biofarm (3) blog (23) bor (3) budapest (2) bulgur (2) csicseriborsó (2) csípős (2) csirke (8) csoki (4) cukkini (5) dánia (8) dió (3) édes (21) egyszerű (24) esemény (25) étterem (7) fagyi (4) fahéj (3) fokhagyma (6) food not bombs (3) gomba (3) gyors (4) hal (14) hely (11) hollandia (3) hús (3) indiai (2) isztambul (2) japán (2) kagyló (2) káposzta (5) karácsony (9) körte (3) közös (7) krumpli (9) külföld (2) lazac (2) levelestészta (3) leves (7) lilahagyma (3) magyaros (3) mangó chutney (2) marokkói (2) márványsajt (4) más tolla (3) menta (2) méz (7) mustár (3) olasz (4) olaszország (2) padlizsán (5) paprika (4) paradicsom (8) parmezán (2) póréhagyma (3) rakott (2) répa (6) rizs (2) sajt (6) saláta (5) spanyol (2) spanyolország (10) sütemény (10) szárított paradicsom (5) tapasz (3) tej (2) tejszín (9) tészta (15) tofu (2) tojás (4) tök (3) tonhal (2) török (2) törökország (2) torta (4) túró (5) uborka (2) vegetáriánus (46) vkf (10) zabpehely (2) zöldség (9) Címkefelhő

Somlói galuska

2008.05.16. 20:31 jj

Tovább folyik a hagyományosság, még tartozom a múltkori desszerttel, ami az egész vacsorára a koronát rája helyezte. Egyszerűen kurvajó lett. Nem is emlékeztem, hogy a somlói ennyire jó tud lenni. Ennyivel jobb, mint az olcsó műanyagtálkás cukrászdás. De volt is vele meló. Mindmegette alapján dolgoztam, és néhol kénytelen voltam igazítani a dolgon, na meg hatszoros adagot csinálni.

Hozzávalók 40 teknősnek:
A piskótához:
36 tojás
72 dkg cukor
72 dkg liszt
(2 cs sütőpor)
A csokoládéöntethez:
60 dkg cukor
12 ek kakaó
víz
A vaníliakrémhez:
12 tojássárgája
30 dkg cukor
2 ek liszt
3 l tej
6 dkg vaj
6 cs vaníliáscukor
Plusz:
7 dl sherry
40 dkg darált dió
40 dkg mazsola
40 dkg baracklekvár
tejszín


Mikor először megláttam ezt a rengeteg hozzávalót, eléggé megijedtem, de szerencsére továbbra is fizet mindent az iskola, szóval innentől kezdve csak idő kérdése.
Először is beáztatom a mazsolát annyi sherrybe, hogy ellepje (nem volt rum, csak valami undorító jamaikai rumaroma, ami egyáltalán nem hasonlított, a sherry viszont kiváló minőségű és ízű volt, és még a leginkább hasonlított a kívánt eredményre).
A tojásfehérjét keményre verjük a cukor fokozatos hozzáadásával (egy ipari méretű habverő-keverő-dagasztógéppel), majd hozzákeverjük a tojássárgáját és a lisztet. Én tettem bele sütőport, biztos, ami biztos, de a recept nem írt. Meg egy kis vaníliáscukrot is, "nem árthat" alapon. Három nagy és egy kis tepsibe fért bele, de kevesebb is elég lett volna, ha nem hallgatok a recept ujjnyivastag utasítására, mert bizony még a sütőporral se jött fel nagyon a tészta, és aztán alig lehetett elvágni. Szóval kétujjnyi vastagon legközelebb. Sütőpapírral. (A suliban egyébként valami sprét használnak, ami többnyire olajat és valami mást tartalmaz, kifújva pedig olyan, mint a panthenol, és nem ragad tőle le semmi.) A tésztát addig sütjük, amíg csak meg nem sül, nem kell sötétre, mondjuk 180 fokon, ki emlékszik már erre.
Közben elkészítjük a vaníliakrémet: a tojássárgáját kikavarjuk a cukorral és a liszttel, felengedjük a tejjel, sűrűsödésig főzzük folyamatosan keverve, a tűzről levéve pedig hozzáadjuk a vajat és a vaníliáscukrot. Majd csokiöntet: a cukrot és a kakaót összekeverjük, vízzel (30 evőkanál, na ezt ki számolja ki?) csokiöntet állagúra főzzük.
Most jön a trükkös rész: elvágni a piskótalapot háromba. Nekem olyan vékony lett, hogy többnyire csak kettőbe tudtam, aztán a harmadik tepsit elosztottam a másik kettőre.
Így megyen a töltés: piskótalap, sherry, csokikrém, vaníliakrém, piskótalap, sherry, darált dió, mazsola, csokiöntet, piskótalap, sherry, csokikrém, dió, baracklekvár, hűtő. Az a jó, ha legalább egy éjszakát áll a hűtőben. Tálalás előtt két órával kivettem, kanállal összegaluskáztam, hogy tudják a kis buták, hogy kell enni az ilyet, kitettem maradék áztatott mazsolát, darált diót, friss csokiöntetet, na és persze tejszínhabot. Gyönyörű volt és finom. Nagyon finom.

Blog Widget by LinkWithin

2 komment

Címkék: édes dánia sütemény magyaros

A bejegyzés trackback címe:

https://teknosleves.blog.hu/api/trackback/id/tr75473036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

barbi0327 2009.02.20. 14:04:57

Sziasztok!A somlói galuska tényleg istenien finom,de én jamaikai rum aromával készítem!A gyerekeim és a férjem,de még az ismerőseink is imádják!Szerintem is kell a piskótába sütőpor,anélkül nem jön fel a tészta!A kelt tésztának is a lényege az élesztő pl..Szerintem egy ilyen sütirecept leírásának módjával,a kezdők sütéskedvét simán ellehet venni!Pl.a piskótát ahogy készítetted!Ha a piskótasütésben nem vagy biztos,akkor szerintem egy tapasztalt háziasszony módján kellene a piskóta sütését leírnod!Ezt az oldalt nem csak olyanok böngészik akik már évek óta sütnek,esetleg jobbik esetben ők egy jót derülnek a sütési módodon,hanem olyanok is,akik esetleg még fiatal versenyzők,vagy éppen most készülnek legelőször sütni életük párjának!Szóval ezt inkább jó tanácsnak vedd,mint sértésnek,pont azok védelmében,akik még nem sütöttek piskótát,és nincs a háttérben anyuka,vagy nagymama segítsége!A piskóta receptje:Pl.:8 db tojás,8 kanál liszt és 8 kanál cukor.Legelőször elindítom a sütőt teljes lángon.A tojásfehérjét elválasztom a sárgájától.Először a fehérjét addig verem habverővel,amíg a hab nem folyik a keverőröl.Majd fokozatosan adagolom hozzá a kimért cukrot,amíg fényes nem lesz.Ezután hozzáadom a tojások sárgáját,majd azt is a habverővel eldolgozom.Ezután lassú fokozaton hozzáadom a lisztet,és egy csomag sütőport.Egy közepes méretű tepsit az ujjunkkal kikenünk hideg ráma margarinnal.(másfajta nem igazán jó hozzá!)Megszórjuk finom lisztel,és beleöntjük a piskóta masszát.Közepesre visszaállítjuk a sütő hőmérsékletét,majd be is tehetjük a tésztánkat.Az első 15-20 percben ne nyitogassuk a sütőajtót,mert a tésztánk összeesik!Ha nagyon hirtelen barnulna a teteje,fedjük le alufóliával!Nagyjából 35-40 perc alatt elkészül.Azt onnan látod,ha a közepébe egy kést beleböksz a tészta aljáig,és nem lett maszatos!Vagy,ha rendesen megsült,akkor kezd elválni a tepsi falától!Az utolsó 2 percben a legkisebbre lehet állítani a hőt,és még bent hagyni a tésztát.Ezután kivesszük,majd ráborítjuk egy gyúrótáblára.Ja,és ekkora adagot 36 db tojást érdemesebb elosztani mondjuk háromfelé,a sütés előtt közvetlen kell egyből külön-külön felverni!Különben az alja amíg áll megfolyik!Persze hacsak nem áll 3 sütő egyből a rendelkezésünkre.A piskótának ez a menete.Ha szép magas,lyukacsos ,könnyű piskótát szeretnénk,azt vétek lenne összecsapni!A 8 db tojással,közepes tepsiben nagyjából 3-4 cm magas piskótánk lesz.Üdv,egy háziasszony,aki már közel 20 éve sütkérezik,ismerősöknek is!

jj · http://sajtol.blog.hu 2009.02.21. 01:19:57

heló, hát, köszönöm a rekordhosszúságú kommentet, meg a pontos leírást. azért annyit hadd, hogy én alig élek régebb óta, mint mióta te sütkérezel, és igazából ez nem egy oktatóblog, hanem leírom az élményeimet, a próbálkozásaimat, amit csak akarok. és rendelkezésre állt három sütő, meg ipari habverő, azzal nem volt gond. és pl nincs minden országban ráma ám, mégis lesz piskóta. a mi arománk pedig borzalmas szagú volt, úgyhogy nem bánom, hogy inkább egy üveg fenséges illatú sherry-t használtam el... ilyesmik.
süti beállítások módosítása