Linkblog

Teknősleves

Néhány kollégista túllép a pizza-rántotta-melegszendvics aranyháromszögön.

Címkék

alma (4) aszalt szilva (4) avokádó (3) bacon (2) banán (5) befőzés (2) bio (3) biofarm (3) blog (23) bor (3) budapest (2) bulgur (2) csicseriborsó (2) csípős (2) csirke (8) csoki (4) cukkini (5) dánia (8) dió (3) édes (21) egyszerű (24) esemény (25) étterem (7) fagyi (4) fahéj (3) fokhagyma (6) food not bombs (3) gomba (3) gyors (4) hal (14) hely (11) hollandia (3) hús (3) indiai (2) isztambul (2) japán (2) kagyló (2) káposzta (5) karácsony (9) körte (3) közös (7) krumpli (9) külföld (2) lazac (2) levelestészta (3) leves (7) lilahagyma (3) magyaros (3) mangó chutney (2) marokkói (2) márványsajt (4) más tolla (3) menta (2) méz (7) mustár (3) olasz (4) olaszország (2) padlizsán (5) paprika (4) paradicsom (8) parmezán (2) póréhagyma (3) rakott (2) répa (6) rizs (2) sajt (6) saláta (5) spanyol (2) spanyolország (10) sütemény (10) szárított paradicsom (5) tapasz (3) tej (2) tejszín (9) tészta (15) tofu (2) tojás (4) tök (3) tonhal (2) török (2) törökország (2) torta (4) túró (5) uborka (2) vegetáriánus (46) vkf (10) zabpehely (2) zöldség (9) Címkefelhő

Újkrumpli és mángold paradicsomos szószban

2010.05.01. 13:46 jj

Minden szezonnak megvan a maga kedvence. Nekem épp az újkrumpli, a mángold és a spárga az, ami minden kajába belekerül. Ebbe meg rögtön kettő is. De igazából még a spárga is elférne benne. Lehet, hogy megvan az ebéd? (: 

Hozzávalók 2 teknősnek: 

fél kg újkrumpli
5-8 nagy levél mángold
1-2 dl paradicsomszósz (nálam tomate frito casero)
2 szál újhagyma 
petrezselyem
tökmag (opcionális)
olívaolaj
só, bors, zöldfűszerek

A krumplit és a mángold fehér szárát falatnyi darabokra vágom, és a gyorsaság kedvéért megpárolom egy kis sós vízben. Mikor már puha a krumpli, leszűröm, és egy serpenyőben egy kis olívaolajon elkezdem pirítani. Ekkor jöhet hozzá a centis darabokra vágott zöldhagyma is, és a mángold feldarabolt zöld része. Ha már szép pirult a krumpli, jöhet rá a paradicsomszósz. Itt Spanyolországban lehet kapni sima paradicsomlevet/szószt, illetve már enyhén ízesített szószt, ami "tomate frito", azaz sült paradicsom néven fut. Meg kell nézni, hogy ne legyen benne sok fölösleges adalékanyag, de vannak jó félék. A "casero", azaz "házi" jelző általában azt jelenti, hogy finomabb, de még nem tuti, hogy vállalhatóbb. A személyes kedvencem a Carrefour bio változata. Ha csak sima paradicsomszószt használunk, tovább kell főzni kicsit, és bátrabban fűszerezni. Bors, zöldfűszerek még mehetnek hozzá, a sót csekkoljuk. A helyi piacon árulnak szárított oregánót csokorban, iszonyú jó, én ezt teszem minden hasonló kajába. 

A végén jó sok ("shitload of") aprított friss petrezselymet és esetleg tökmagot szórunk a tetejére, egy kis reszelt sajt se rontaná el asszem. A múlt héten háromszor főztem meg szinte ugyanezt, addiktív. 

Idő: félóra
Pénz: ? 3-400 forint (otthon a mángold leginkább bioboltokban tűnt fel még tavaly...)


Blog Widget by LinkWithin

Szólj hozzá!

Címkék: spanyolország

A bejegyzés trackback címe:

https://teknosleves.blog.hu/api/trackback/id/tr621966485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása