Minden szezonnak megvan a maga kedvence. Nekem épp az újkrumpli, a mángold és a spárga az, ami minden kajába belekerül. Ebbe meg rögtön kettő is. De igazából még a spárga is elférne benne. Lehet, hogy megvan az ebéd? (:
Hozzávalók 2 teknősnek:
fél kg újkrumpli
5-8 nagy levél mángold
1-2 dl paradicsomszósz (nálam tomate frito casero)
2 szál újhagyma
petrezselyem
tökmag (opcionális)
olívaolaj
só, bors, zöldfűszerek
A krumplit és a mángold fehér szárát falatnyi darabokra vágom, és a gyorsaság kedvéért megpárolom egy kis sós vízben. Mikor már puha a krumpli, leszűröm, és egy serpenyőben egy kis olívaolajon elkezdem pirítani. Ekkor jöhet hozzá a centis darabokra vágott zöldhagyma is, és a mángold feldarabolt zöld része. Ha már szép pirult a krumpli, jöhet rá a paradicsomszósz. Itt Spanyolországban lehet kapni sima paradicsomlevet/szószt, illetve már enyhén ízesített szószt, ami "tomate frito", azaz sült paradicsom néven fut. Meg kell nézni, hogy ne legyen benne sok fölösleges adalékanyag, de vannak jó félék. A "casero", azaz "házi" jelző általában azt jelenti, hogy finomabb, de még nem tuti, hogy vállalhatóbb. A személyes kedvencem a Carrefour bio változata. Ha csak sima paradicsomszószt használunk, tovább kell főzni kicsit, és bátrabban fűszerezni. Bors, zöldfűszerek még mehetnek hozzá, a sót csekkoljuk. A helyi piacon árulnak szárított oregánót csokorban, iszonyú jó, én ezt teszem minden hasonló kajába.
A végén jó sok ("shitload of") aprított friss petrezselymet és esetleg tökmagot szórunk a tetejére, egy kis reszelt sajt se rontaná el asszem. A múlt héten háromszor főztem meg szinte ugyanezt, addiktív.
Idő: félóra
Pénz: ? 3-400 forint (otthon a mángold leginkább bioboltokban tűnt fel még tavaly...)