Eljött az ideje, hogy végre kipróbáljam hogyan is lehet padlizsánt eltenni télire (a piacon már 250 forintért is kapni kilóját, 300-ért szép nagy darabokat). Gondoltam csak szépen beütöm a Google-be hogy "padlizsánt eltenni télire" és máris meg lesz a tökéletes módszer arra, hogy télen ne méregdrágán vegyek nyerset vagy tartósítottat. Ahány ház, annyi szokás, rengeteg féle módszert találtam (bár a legtöbben leginkább zakuszkát készítenek), de sokban egy dolog közös volt: a szalicil vagy a Na-benzoát. Namármost az ember éppen azért tesz el zöldséget-gyümölcsöt télire, hogy ne a tartósítószeres boltit kelljen megvenni utána... Végül az üvegbezárás félig internet alapú-féig saját recept alapján készült verziója a következő lett:
6 nagy darab padlizsán
2 dl olaj
só
Elkészítés:
A padlizsánokat egy régi lángelosztón sütöttem meg szépen párosával.
Miután megsültek és kihűltek, lehámoztam a héjokat, összevégtam (potyoltam, na), megsóztam és olajon addig főztem amíg már szinte forrni kezdett. Eközben minálunk az üvegeket úgy szokás fertőtleníteni, hogy először kimossuk őket, aztán megtöltjük vízzel és a mikróba tesszük 10 percre. Ezután kiöntjük a vizet és a sütőben szárítjuk ki. A forró üvegeket a sütőből kivéve beleöntöttem a forró padlizsánkrémet és a tetéjre olajat öntöttem, hogy teljesen elfedje. A fedő alá celofán került majd mentek szépen a párnák alá dunsztolódni.
4 kis üveg lett belőle.
Tipp: A befőttöket nem árt fejre állítani 5 percre, hogy ne legyenek benne később buborékok.. hát ezt is megtudtuk.