Linkblog

Teknősleves

Néhány kollégista túllép a pizza-rántotta-melegszendvics aranyháromszögön.

Címkék

alma (4) aszalt szilva (4) avokádó (3) bacon (2) banán (5) befőzés (2) bio (3) biofarm (3) blog (23) bor (3) budapest (2) bulgur (2) csicseriborsó (2) csípős (2) csirke (8) csoki (4) cukkini (5) dánia (8) dió (3) édes (21) egyszerű (24) esemény (25) étterem (7) fagyi (4) fahéj (3) fokhagyma (6) food not bombs (3) gomba (3) gyors (4) hal (14) hely (11) hollandia (3) hús (3) indiai (2) isztambul (2) japán (2) kagyló (2) káposzta (5) karácsony (9) körte (3) közös (7) krumpli (9) külföld (2) lazac (2) levelestészta (3) leves (7) lilahagyma (3) magyaros (3) mangó chutney (2) marokkói (2) márványsajt (4) más tolla (3) menta (2) méz (7) mustár (3) olasz (4) olaszország (2) padlizsán (5) paprika (4) paradicsom (8) parmezán (2) póréhagyma (3) rakott (2) répa (6) rizs (2) sajt (6) saláta (5) spanyol (2) spanyolország (10) sütemény (10) szárított paradicsom (5) tapasz (3) tej (2) tejszín (9) tészta (15) tofu (2) tojás (4) tök (3) tonhal (2) török (2) törökország (2) torta (4) túró (5) uborka (2) vegetáriánus (46) vkf (10) zabpehely (2) zöldség (9) Címkefelhő

Fügés, márványsajtos ravioli friss tésztából

2007.12.16. 20:32 jj

Házi kenyér, házi tészta - ezek azok a dolgok, amik számomra mindig elég misztikusak voltak. A héten viszont vettem egy csomag durumlisztet, és most megszületett az elhatározás: tésztát fogok gyúrni. Próbáltam útmutatót találni (továbbra is túlmisztifikálva a dolgot), de a Nélkülözhetetlen tésztás könyvben és Dolce vitánál is csak tojásos verziót találtam, márpedig én úgy tudom, az igazi olasz pasta durumliszt és víz, semmi más. Aztán inkább mentem a fejem után, és még abban sem voltam biztos, milyen forma lesz a végén. Közben kialakult bennem a töltött tészta gondolata, ami a szegényes itthoni készleteknek köszönhetően kicsit meredek ízt kapott. A végeredményt nem nevezném az év ételének, kicsit túl sós lett - asszem a főzővíztől. De rossz se lett, és mindenképpen meg szeretném örökíteni az első saját készítésű tésztámat.

2 teknősnek:
25 dkg durumliszt
15 dkg márványsajt
1 tojás
10 dkg szárított füge
200 ml tejszín

Kiöntöm a lisztet egy halomba az asztalra, a közepébe mélyedést csinálok, és megpróbálom abba beleönteni a langyos vizet. Először persze kifolyt és végig az asztalon, de másodjára sikerült. Mennyiséget nem tudok írni, "amennyit felvesz", először mondjuk 1 decit, aztán ha ettől nem áll össze a kezdeti gyúrogatással, akkor még öntögetek hozzá keveset. Még egy kicsi sót is szórok rá, aztán 10-15 percig gyúrom. A dolgot mindenki úgy állította be, hogy le fog szakadni a karom, pláne durumliszttel, de nem volt vészes.
Ha már meguntam a gyúrást, négyfelé vágom a bucit, és letakarom konyharuhával azt, amit nem használok. Minden részt nyújtófával jó vékonyra nyújtok, aztán halmokat rakok két lapra olyan távolságra, hogy még legyen szélük a ravioliknak. Most a halmok márványsajtkockákat jelentettek, néhányra pedig diós briesajtból tettem. Mindkettővel jó volt, de a márvány nyert. A halmok környékét megkentem felvert tojással, és ezekre a lapokra ráhelyeztem a félretett lapokat. Lenyomkodtam a halmok között a tésztát, és paráztam, hogy szét fog jönni főzéskor. Szétvágtam, bár nem tankönyvszerűen, hanem praktikusan. Két adagban csináltam, és amíg a másodikat raktam össze, az elsőt betettem a hűtőbe, ott készült a kép. A mi hűtőnk nem ilyen üres, de ez a konyhai közös, amiben nem merünk hagyni semmit.
Amíg a raviolikat kifőztük lobogó vízben, addig elkészítettük a szószt: a tejszínbe beledaraboltam a szárított fügét, aztán pite kavargatta a tűzön. A tészta nagyon hamar kész van, öt percen belül, mivel friss. Ráöntöttem a szószt és kész is. Legközelebb vigyázni a sóval, egyébként oké lett. Maga a tészta pedig hatalmas sikerélmény, jöhet máskor is.

idő: 1 óra
pénz: 700 forint

Blog Widget by LinkWithin

1 komment

Címkék: füge sajt tejszín tészta ravioli márványsajt brie

A bejegyzés trackback címe:

https://teknosleves.blog.hu/api/trackback/id/tr23266148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rossamela · http://rossamela.blogspot.com 2008.01.03. 11:40:56

Nyújtófa a kollégiumban?! Hihetetlen!
Én is voltam kollégista, de sokkal "puritánabb" körülmények között (gyakorlatilag fiúkollégium volt, Műegyetem), komoly konyha nem volt, de azért főztem rendületlenül.
Nagyon tetszik, amit csináltok, gratulálok, csak így tovább!
Nagy bátorság tésztát gyúrni, elismerésem, én csak pár éve kezdtem.
Azt el kell mondanom, hogy az olasz töltöt tésztákat általában tojással gyúrják és _nem_ durumlisztből. A szárítani való tészták készülnek durumlisztből, tojás nélkül. A töltött meg ugye friss, tojásos, az olaszok meg vannak veszve érte, az olasz köztévé déli főzőműsorában szinte mindig van frissen gyúrt tojásos tészta (nem is mindig töltött).
Ez a füge a sajtos tésztához nagy húzás, saját ötlet?

Mégegyszer: le vagyok nyűgözve, főzzetek jókat, rendszeres olvasótok szeretnék lenni. Remélem, a vizsgaidőszak sem fog vissza Benneteket!

süti beállítások módosítása