humusz
a "The Big Israeli Cookbook" alapján (remélem, semmiféle copyrightot nem kérnek rajtam számon...)
1/2 kg szárított csicseriborsó (vagy nagyjából 1 kg csicseriborsó konzerv a lustábbaknak)
2/3 pohár (vagy kb. fél kiló) thina/tahina szósz
1 1/2 teáskanál szódabikarbóna
1 citrom kinyomott leve
só, bors
2 gerezd széttrancsírozott fokhagyma
ha konzervet vettél, ezt az első részt ugord át!
beáztatom a csicseriborsót egy éjszakára annyi vízbe, hogy jó bőven ellepje, egy teáskanál szódabikarbónával (nagy lábos kell, mert megdagad)
felrakom főni kis lángon a borsót, annyi új vízzel, hogy 10-15 cm-re elfedje a borsót, és még fél teáskanál szódabikarbónát rakok bele
főzöm 2-3 órát, amíg egészen puha lesz a borsó. kis lángon kell, mert fehér hab képződik rajta a szb-től, és az kifut az elején! (nekem legalábbis kifutott), de az első negyedóra után egyedül lehet hagyni.
leszűröm a főtt borsót és összeturmixolom, egészen simára. megtartom a főzővíz egy részét, kb. fél litert (vagy a konzervlét, ha nincs más)
hozzákeverem a többi hozzávalót szépen sorjában, és kóstolgatom. a thinával vigyázni kell ,mert nagyon sűrű az állaga, úgyhogy csak apránként adom hozzá és kóstolgatom.
ha túl sűrű, akkor rakok hozzá még főzőlevet.
ár:
1500
adag:
nagyon sok, kb. 30 szelet kenyérre elegendő (de lehet,hogy többre... ennyit nem tudom hány kisteknős eszik meg nem tudom hány nap alatt, de hűtőben 1 hétig tuti eláll)
erről van képem, de nem akarja felrakni, szóval nem jön.