Linkblog

Teknősleves

Néhány kollégista túllép a pizza-rántotta-melegszendvics aranyháromszögön.

Címkék

alma (4) aszalt szilva (4) avokádó (3) bacon (2) banán (5) befőzés (2) bio (3) biofarm (3) blog (23) bor (3) budapest (2) bulgur (2) csicseriborsó (2) csípős (2) csirke (8) csoki (4) cukkini (5) dánia (8) dió (3) édes (21) egyszerű (24) esemény (25) étterem (7) fagyi (4) fahéj (3) fokhagyma (6) food not bombs (3) gomba (3) gyors (4) hal (14) hely (11) hollandia (3) hús (3) indiai (2) isztambul (2) japán (2) kagyló (2) káposzta (5) karácsony (9) körte (3) közös (7) krumpli (9) külföld (2) lazac (2) levelestészta (3) leves (7) lilahagyma (3) magyaros (3) mangó chutney (2) marokkói (2) márványsajt (4) más tolla (3) menta (2) méz (7) mustár (3) olasz (4) olaszország (2) padlizsán (5) paprika (4) paradicsom (8) parmezán (2) póréhagyma (3) rakott (2) répa (6) rizs (2) sajt (6) saláta (5) spanyol (2) spanyolország (10) sütemény (10) szárított paradicsom (5) tapasz (3) tej (2) tejszín (9) tészta (15) tofu (2) tojás (4) tök (3) tonhal (2) török (2) törökország (2) torta (4) túró (5) uborka (2) vegetáriánus (46) vkf (10) zabpehely (2) zöldség (9) Címkefelhő

Cékla-curry koriander chutney-val

2011.04.14. 23:57 vkatuss

A törökországi kis utunkról hazajövet a repülőn olvasgattam és találtam egy újabb céklás receptet, hell yeah! Lassan, azt hiszem össze tudnám állítani a 100 céklás recept-gyűjteményemet (amiről állítólag a vas-hiányom tehet)... Sokféle fűszer kell bele, a hozzávalók egy részét pedig kicsit nehéz beszerezni, például az aszatgyantát (más néven ördöggyökeret, ami egyébként a pakóra egyik alapfűszere) vagy a görög szénát, de az Ázsia boltban vagy a Culinarisban talán kaphatóak. Végülis én egy sárga curry pasztát használtam, mert ebben már benne volt a curry, a chili, a koriander és a kömény is (így szakdolgozat leadás előtt egy héttel, pedig minden perc számít, nemdebár).

Hozzávalók a curry-hez:

3-4 megpucolt, feldarabolt cékla
1 csomag thai sárga curry fűszerpaszta (az eredeti receptben curry por, kurkuma, chili, só, görög széna, curry levél és aszatgyanta)
1 konzerv kókusztej (400ml)
2 evőkanál ghee (tisztított vaj)
1 evőkanál kömény

Hozzávalók a chutney-hoz:

egy csomag friss korianderzöld
1 lime leve
1 evőkanál méz
kömény, só, lenmag

A kókusztejet össze kell keverni a curry pasztával (és a fűszerekkel, ha hozzájutunk) és leönteni a felvágott és megpucolt céklákat. Eközben egy lábosban a ghee-t fel kell melegíteni és a köményt megpárolni rajta, majd lehet ráönteni a céklás-kókusztejes masszát. Egyet rottyan, majd mehet egy tűzálló edénybe és a sütőbe egy órára 180 fokon. Mi kicsit előbb kivettük, így se rossz, de akkor a legjobb ha a cékla kicsit összeaszalódik a szaftos lében. A koriander chutney-hez szimplán fel kell apróra vágni a koriandert és lehet összekeverni a több hozzávalóval. A curry mellé szerintem basmati rizs vagy kuszkusz passzol.

A koriander chutney-t muszáj megcsinálni, enélkül a curry korántsem akkora csoda, de így a három íz: a semleges rizs, az enyhén csípős curry és az édes-savanykás koriander chutney egyszerűen szuper:



Blog Widget by LinkWithin

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://teknosleves.blog.hu/api/trackback/id/tr362827259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása