A törökországi kis utunkról hazajövet a repülőn olvasgattam és találtam egy újabb céklás receptet, hell yeah! Lassan, azt hiszem össze tudnám állítani a 100 céklás recept-gyűjteményemet (amiről állítólag a vas-hiányom tehet)... Sokféle fűszer kell bele, a hozzávalók egy részét pedig kicsit nehéz beszerezni, például az aszatgyantát (más néven ördöggyökeret, ami egyébként a pakóra egyik alapfűszere) vagy a görög szénát, de az Ázsia boltban vagy a Culinarisban talán kaphatóak. Végülis én egy sárga curry pasztát használtam, mert ebben már benne volt a curry, a chili, a koriander és a kömény is (így szakdolgozat leadás előtt egy héttel, pedig minden perc számít, nemdebár).
Hozzávalók a curry-hez:
3-4 megpucolt, feldarabolt cékla
1 csomag thai sárga curry fűszerpaszta (az eredeti receptben curry por, kurkuma, chili, só, görög széna, curry levél és aszatgyanta)
1 konzerv kókusztej (400ml)
2 evőkanál ghee (tisztított vaj)
1 evőkanál kömény
Hozzávalók a chutney-hoz:
egy csomag friss korianderzöld
1 lime leve
1 evőkanál méz
kömény, só, lenmag
A kókusztejet össze kell keverni a curry pasztával (és a fűszerekkel, ha hozzájutunk) és leönteni a felvágott és megpucolt céklákat. Eközben egy lábosban a ghee-t fel kell melegíteni és a köményt megpárolni rajta, majd lehet ráönteni a céklás-kókusztejes masszát. Egyet rottyan, majd mehet egy tűzálló edénybe és a sütőbe egy órára 180 fokon. Mi kicsit előbb kivettük, így se rossz, de akkor a legjobb ha a cékla kicsit összeaszalódik a szaftos lében. A koriander chutney-hez szimplán fel kell apróra vágni a koriandert és lehet összekeverni a több hozzávalóval. A curry mellé szerintem basmati rizs vagy kuszkusz passzol.
A koriander chutney-t muszáj megcsinálni, enélkül a curry korántsem akkora csoda, de így a három íz: a semleges rizs, az enyhén csípős curry és az édes-savanykás koriander chutney egyszerűen szuper: