Már régóta kedvem volt a Chili és Vanilia féle sült paprika salátát megcsinálni, egyrészt mert nagyon egyszerű, másrészt mert szuperek a színei. Vettem is hát paprikákat, szépen megsütöttem, meghámoztam, jött rá egy kis só, bors, olívaolaj, fehérborecet és a tetéjére morzsoltam feta sajtot. Az eredeti recepthez képest annyi a különbség, hogy lila hagymát, oregánót és a két hete pácolt citromból is tettem bele vékonyra vágott szeleteket, mivel ez a hagyományosan a marrokói konyhában használt hozzávaló remekül passzol a sült zöldségekhez.
Hozzávalók:
4-5 TV paprika
1-2 kaliforniai paprika
jó minőségű feta sajt
olíva olaj, fehérborecet
só, bors, oregánó
díszítéshez: lila hagyma és citromhéj
Citromot pácolni egyébként nem egy nagy ördöngősség, és a kész citrom a hütőben hónapokig eláll. A citromokat negyedekre vágjuk, és bő forró vízben öt percig főzzük. Ezután hideg vízbe tesszük és egy órát állni hagyjuk. Fél liter vízben, 10-10 deka sót és cukrot teszünk és forrás után három-négy percig főzzük, majd egy kicsit hagyjuk hűlni, hogy ne legyen forró. A citromgerezdeket szorosan egy csatos üvegbe rakosgatjuk és rétegenként egy evőkanál sót és pár szem koriandert, valamint egy babérlevelet teszünk. Mikor megtelik az üveg, felöntjük a meleg páclével, lezárjuk és a hűtőbe tesszük. Négy-öt nap múlva fogyasztható. (Az ételbe kizárólag a citrom héja kerül, ezért felhasználáskor ki kell vágni a citrom belsejét és a héjat vékony szeletekre vágva érdemes felhasználni)
Hozávalók:
5 citrom
10 dkg só
10 dkg cukor
só, egész koriander, babérlevél