Linkblog

Teknősleves

Néhány kollégista túllép a pizza-rántotta-melegszendvics aranyháromszögön.

Címkék

alma (4) aszalt szilva (4) avokádó (3) bacon (2) banán (5) befőzés (2) bio (3) biofarm (3) blog (23) bor (3) budapest (2) bulgur (2) csicseriborsó (2) csípős (2) csirke (8) csoki (4) cukkini (5) dánia (8) dió (3) édes (21) egyszerű (24) esemény (25) étterem (7) fagyi (4) fahéj (3) fokhagyma (6) food not bombs (3) gomba (3) gyors (4) hal (14) hely (11) hollandia (3) hús (3) indiai (2) isztambul (2) japán (2) kagyló (2) káposzta (5) karácsony (9) körte (3) közös (7) krumpli (9) külföld (2) lazac (2) levelestészta (3) leves (7) lilahagyma (3) magyaros (3) mangó chutney (2) marokkói (2) márványsajt (4) más tolla (3) menta (2) méz (7) mustár (3) olasz (4) olaszország (2) padlizsán (5) paprika (4) paradicsom (8) parmezán (2) póréhagyma (3) rakott (2) répa (6) rizs (2) sajt (6) saláta (5) spanyol (2) spanyolország (10) sütemény (10) szárított paradicsom (5) tapasz (3) tej (2) tejszín (9) tészta (15) tofu (2) tojás (4) tök (3) tonhal (2) török (2) törökország (2) torta (4) túró (5) uborka (2) vegetáriánus (46) vkf (10) zabpehely (2) zöldség (9) Címkefelhő

VKF 12. - Lazacos fusilli konyakos-tejszínes mártásban

2008.01.27. 22:31 smoor

A recept a Nagy Tésztakönyv című receptkönyvből van (ott van a fejlécen a posztmodern és a levelestészták között), és már több éve szemezek vele. Karácsonykor nálunk otthon minden évben füstölt lazac van, a maradékot meg utána én szoktam megfőzni a barátaimnak. Januárban már főztem belőle egy fettucinét füstölt lazaccal (szárított paradicsommal, tejszínnel... - ugyanabból a receptkönyvől), ami ezután is maradt, ott várt a koli mélyhűtőjében és kapóra jött a vkf-vacsorához.

Hozzávalók
2 adag

38 dkg fusilli tészta
25 dkg füstölt lazac
1 szál póréhagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
6 cl konyak
2,5 dl tejszín
fél teáskanál sambal oelek (indonéz cseresznyepaprika-krém)
1 evőkanál sűrített paradicsom
4,5 dkg vaj
2 evőkanál aprított friss kapor
+a tálaláshoz vörös kaviár (elhagyható)

Ezekhez még volna pár hozzá(fűzni)valóm: a mennyiséget és alapanyagokat is megváltoztattam, főleg anyagi okokból. Lacacból már csak kevesebb volt, emberből meg több, úgyhogy fél kiló tésztát főztem (Barillát), ez kb. 4 főre elég, a többi mennyiséget meg duplájára növeltem. Bármi is legyen az a sambal oelek, a piros arany nagyon jól megfelelt helyette, ahogy a konyak helyett a koli kocsmárosának (jj-nek) hűtőjében talált Napóleon brandy, és friss kapor helyett a szárított (ezt azért raktam volna, ha találok). Az elhagyható kaviárt meg természetesen elhagytam. Tejszínből Cserpest vettem a nagycsarnokban, ez az egyetlen valódi tejszín, amiről én tudok, finom, és drága is, de ezért hajlandó voltam többet fizetni. Ha meg megsavanyodik, tejfölként még használható.

Elkészítési mód:
Vajon puhára párolom az apróra vágott póréhagymát, majd hozzáadom a zúzott fokhagymát, egy percig még párolom, aztán mehet bele a konyak, a piros arany, a sűrített paradicsom, a kapor és a tejszín. Sűrűre és finomra főzöm, sózom. Ha kész összeforgatom a közben al dentére főzött fusillival és a csíkokra vágott lazaccal. A lazac a forróságtól kicsit megsül, ennyi éppen elég. Tálaláskor borsot őrlök rá.

A többi kolis szokásos késlekedése most jótt tett a vacsinak, mert a póréhagymát és a szószt is sokáig hagytam a lassú tűzön, amíg mindenki el nem készült, ettől a póréhagyma szétfőtt és finom édes lett, a szósz meg sűrű. A tésztakönyv elején írják, hogy "Jó oka van annak, hogy egy bizonyos formájú tésztát mindig egy adott mártással kínálunk." A fusilli mély körbefutó barázdáiban felhalmozódik a finom rózsaszín tejszínes-konyakos szósz, a lazacdarabok pedig ráragadnak: tökéletes szósz-tészta párosítás.

Idő: háromnegyed óra
Pénz: a lazac, a tejszín és a konyak miatt elég sok

Blog Widget by LinkWithin

2 komment

Címkék: esemény lazac hal tejszín tészta vkf konyak közös fusilli

Punnyasztott káposzta

2008.01.27. 21:10 désorientale




























Hozzávaló volt
:
Káposzta. Fél fej. (Kb. 4 emberre lett elég.) Méz, mustár (csípős), fehérbor, vaj. Nemvegáknak szalonna & még méz.

Készít:
Nemkevés vajat olvaszt, káposztát nagykéssel miszlikbe aprít, majd olvadt vajon óriás serpenyőben hosszasan punnyaszt. Mondjuk 1 óráig, hogy szépen öszveszottyadjon. Punnyasztás közben ízlés szerint mértéktelenül sok mézzel, csípős mustárral, fehérborral megöntöz.

Nemvegák: mézen szalonnát pirít üvegesre, majd káposztára helyez. A kockás konyharuha és korsó víz csak a rusztikus hangulat kedvéért került a háttérbe (vö. "bukolikus idill").

Az értelmi szerző - és a káposztaszekció egyik oszlopos matuzsáleme - természetesen Benci.



Blog Widget by LinkWithin

1 komment

Címkék: méz mustár káposzta

VKF 12. - banános kecsöpös halrudak

2008.01.26. 19:32 attilaj

jéjé nézte ki a receptet egy receptkönyvből és nekünk mortiis-szel annyira megtetszett nekünk, hogy. telt múlt az idő és eljött a tökéletes pillanat, a nagy halvacsora.

az eredeti, receptkönyves módi valami komoly féle hal volt, de nekünk erre nem tellett gusztusból, így csak három alaszkai halrudacskát áldoztunk fel. kb egy kicsivel több ideig sült, mint ami a dobozra írva volt, így talán egy csöppet megbarnult legalább kettő közülük, de így is nagyon finomra sikerült nyilván. közben a banánt vágódeszkán felvagdostam szeletkékre és kikészítettem a kecsöpöt. az elrendezés egyedi.

hozzávalók:
  • halrudacskák (3 db)
  • 1 banán
  • kecsöp



idő: kb. 8 perc
pénz: ha nincs otthon a mélyhűtőben rúd, annak az árával kalkulálj. persze ez és a kecsöp egyetlen gasztro konyhából sem hiányozhat, így csak a banán árát kell kipengetni, ami 70 forint alatt mozog.

Blog Widget by LinkWithin

Szólj hozzá!

Címkék: banán hal gyors egyszerű kecsöp

VKF 12. - Bébipolipos rizottó

2008.01.26. 16:45 jj

Nevünkből adódóan készülhettünk volna akár egy teknőslevessel is, de azon kívül, hogy nehéz az állatot beszerezni, mindannyian szörnyűnek tartjuk a teknősökkel való bánásmódot megevésük előtt. Talán más is látta már a videót, amit nem fogok belinkelni. Ezért hát soha nem fogunk teknőslevest főzni.

A rizottóval nem én leszek a mezőny meglepetése, de én először készítettem, szóval nekem nagy dolog volt. Már két hete megvettem egy fél kiló bébipolipot, ami a mélyhűtőben várt a sorára. Konkrét ötletem nem volt rá, aztán a nyári, portugáliai polipos rizs fantasztikus emléke rizottóra hívott. Ezzel csak az volt a baj, hogy a közeli boltokban nem lehetett kapni megfelelő rizst, az Ázsia már bezárt, a közelebbi Culinaris szintén, én viszont nagyon eltökélt voltam. Elindultam a Ráday utcán, és minden étteremben megkérdeztem, miből készül a rizottójuk. A kép siralmas: a Jaffában például "sima gyorsrizsből", a Pink Cadillac-ben jázmin rizsből - és ezt olyan hangsúllyal mondta a pincérlány, hogy érezzem, ők milyen menők. A Soul Café volt az első hely, ahol rizottórizst mondott a pincérfiú, és én lecsaptam rá: ugyan hadd vegyek már tőlük fél kilót felárral. Beszaladt a konyhába, hogy megkérdezze a szakácsot. Közben csörgött a telefonom: smor fedőnevű főgourmand-unk rendelkezik egy kilóval az áhított anyagból. Hirtelen felindulásból ki is fordultam az étteremből, amit rögtön megbántam, és ezúton szeretnék elnézést kérni a rendes pincérsráctól, aki nyilván hülye picsának tartott a hűlt helyemet látva. A döntéshozás sosem volt az erősségem.

Hozzávalók 4-6 teknősnek:
fél kg bébipolip
fél kg rizottórizs
egy nagy hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 dl fehérbor
olaj
só, bors
1,5 l alaplé

A polipokat hideg vízben áztattam, hogy felolvadjanak. Ezalatt elkészítettem a zöldségalaplevet kb 2 liter víz, egy fehérrépa, két répa, egy hagyma, egy fokhagyma, egy paradicsom és némi szárított zellerzöld főzögetésével. Mindet felvágtam nagy darabokra, hagymát például félbe, paradicsomot négybe. Friss zöldfűszerem nem volt, ezért találomra tettem bele szárítottakat, de még sosem csináltam alaplevet, ezért nem vagyok egy nagy expert ebben, mennyire volt szentségtörés. Meg persze só és egész bors. Ez rotyogott vagy egy óráig, amikor az apróra vágott hagymát és fokhagymát kis olajon megdinszteltem, erre rá a lábakra darabolt polip, rá két dl bor. Én ugyanazt a félédeset használtam, amit korkiborki a kagylós tésztához, de gondolom, szárazzal az igazi. Így hagytam főni vagy 20 percet, amikor belezuttyintottam a rizst. Amikor nagyjából elitta a bort, akkor felöntöttem egy merőkanálnyi alaplével. Elitta, megint felöntöttem. Ezt megintcsak kábé 20 percig játszottam, közben kevergettem folyamatosan, jó krémes lett. Kóstolgattam, hogy megfőtt-e már, aztán késznek nyilvánítottam. Be kell vallanom, még sosem ettem igazi rizottót, úgyhogy összehasonlítási alapom nem nagyon van, de ez egész jónak tűnt.

Idő: 1,5 óra
Pénz: 2-2500 forint

Blog Widget by LinkWithin

2 komment

Címkék: esemény polip hal rizs vkf közös

VKF 12. - Fahéjas csiga: Kanelbulle

2008.01.25. 16:53 vo

A vkf okán mondjuk ráfogjuk, hogy vizicsiga :) alakú svéd (van aki szerint norvég, dán, finn, de nekem svéd) sütemény, vagy legalábbis Svédországban az összes aluljárós-újságosnál lehet kapni, annyira, hogy a legnagyobb ilyen újságoshálózatnak, a Pressbyran-nak (kb. mint nálunk a Relay, csak nagyobb snack-választékkal) maga a Kanelbullar a jelképe. Sok magyar foodblogon lehet találni egyébként nagyon hasonló kelttésztás fahéjas-csiga recepteket (pl. itt is és itt is), de én ugye anno érzelmi okokból (rövidebb svédországi tartózkodás után rámtörő nosztalgiarohamban) direkt svéd fahéjas csigára keresve ezt a receptet találtam meg, és szoktam megsütni. (Most a blog kedvéért rendesen lejegyzeteltem, hogy melyik űrmérték kábé hány dekának felelt meg.)  A szoktam az egy darabig biztos múlt idő, mert a dagasztókaros-robotgép motorja kissé megfáradt ebbe az akcióba.

Ezeket használtam fel:
20 dkg vaj
0,5 l tej
80 dkg liszt + kb. 10 dkg a gyúráshoz
190 g cukor + 1 ek az élesztő felfuttatásához
2 (v. másfél) zacskó élesztő
0,5 tk só
1 nagy ek őrölt kardamom (ez nagyon fontos)*
0,5 tk őrölt gyömbér (ez nem nagyon fontos)
1 vaníliás cukor
2 ek őrölt fahéj
1 tojás 
1 fél zacskó Hagel-cukor (vagy más nagyszemű cukor, vagy kisebbre tört kockacukor darabkák)
papírkapszlik

Testhőmérsékletűre langyítottam a tejet, hozzáadtam a 2 csomag élesztőt és egy evőkanál cukrot, aztán 5 percig néztem, ahogy fejlődget. Ezután egy nagy tálban összekevertem a létrejött trutyit a sóval, a liszttel, 11 dkg cukorral, a kardamommal, 10 dkg vajjal. Még valahogy belecsúszott egy vaníliás cukor és egy pici gyömbér, nem is tudom hogyan. Aztán nekiálltam dagasztani (két kis kezemmel is csináltam már ilyet, tehát nem lehetetlen, de valójában mégis inkább fárasztó és gusztustalan) a robotgéppel. Közepes fokozaton csináltam, de így is nagyon szorítani kellett a gépet is meg a tálat, hogy ne pörögjön le az asztalról, a tészta is eléggé hajlamos volt "kitérni" a robotgép karja elől, ami ezen a fokozaton is küzdelmes hangokat adott ki magából. Szóval megszenvedtük a dolgot. Kábé negyed óra után lett egy nagyon-nagyon ruganyos és masszív kábé-gömböm, ekkor viszont tényleg leégett a motor, úgyhogy egy nagyon picit még kézzel nyomkodni kellett. Ruhával letakartam és a radiátor mellé raktam fél órára, ami alatt szépen kétszeresére dagadt a buci. Mikróban egy picit meglágyítottam 10 deka vajat, hozzászórtam 8 deka cukrot és a fahéjat, összekevertem. A buciból kinyomtam a levegőt, majd 4 kisebb bucira szakítottam, és egyenként lisztezett deszkán kisodortam őket 3-4 mm vastagságú téglalap alakúra, tisztességesen megkentem a fahéjas cukorral és feltekertem. 1,5-2 centis darabokra vágtam a hengert és a vágott oldalukkal lefelé (ill. felfelé) papírkapszlikra ültettem őket. (Nem muszáj, de jobb.) Ezután egy kis logisztikás jött, mert így egyszerre kicsit sokan lettek. Szóval a csigákat tepsikbe (meg minden fellelhető egyéb edénybe) némi távolságra egymástól elhelyeztem (ahol ez nem sikerült ott ugye felfelé kezdtek el kelni a kis rohadékok), letakargattam és kis székekre állítva a radiátor mellé raktam, újabb fél órára. 220°C-ra előmelegítettem a sütőt. Amikor megint duplájukra másztak a csigák, akkor bekentem a tetejüket felvert tojással (1 db az egészhez elég volt) és megszórtam nagyszemű cukorral. Az én sütőmben (most kábé le is buktattam magam, hogy nem is a kollégium villanytűzhelyén szoktam sütni-főzni) 15-20 perc alatt lett szép barna (gázsütőben inkább a felső részen kell sütni, mert az alja a lecsorgó dzsúzok miatt amúgyis hajlamos odakapni), viszont 3 menetben készültek végül el, hogy legyen helyük tovább növekedni, de igazából még ez is kevés volt, mert némelyik azért kapott egy szöget a sarokban, amerre már nem tudott nőni.
Egyébként olyan 8 cm átmérőjűre dagadták ki magukat. 54-en lettek (beleértve azért a kis gnómokat is, akik mondjuk a henger széléről lettek levágva, úgyhogy nem csavarodnak olyan szépen), és egész hamar elfogytak.
Nem egy nagy intelligenciát és komoly precizitást igénylő süti (egy mérleg vagy legalább egy mérőpohár persze jól jöhet), de nagyon finom és tápláló (főleg még langyosan kávéhoz reggelre szuper, de ez most este volt) viszont ebben a mennyiségben kicsit időigényes (durván 3 óra), tehát elég sansztalan (márcsak dagasztó hiányában is) hogy a közeljövőben fogok még ezzel vagizni. [Höhö de egyébként persze mindenkinek nagyon ajánlom az elkészítését!!!!]

Ára: kb. 800 HUF

*= Fény utcai piac is játszik az Ázsián kívül

Blog Widget by LinkWithin

1 komment

Címkék: esemény édes vkf közös fahéj kelttészta kardamom

VKF 12. - feketekagylós spagetti

2008.01.25. 16:36 datolyalma























hozzávalók 6 adaghoz (amit jóval többen ettünk, de vegyük most főételnek):

60 dkg spagetti durumtésztából
50 dkg feketekagyló hús, vagy 1 kg feketekagyló
60 dkg kis paradicsom (a fürtös lett volna a legjobb)
0,5 dl olivaolaj
2 fej fokhagyma
fél vöröshagyma
5 dkg parmezán féle sajt (nem muszáj)
0,5 dl fehérbor (inkább száraz, én félédesből csináltam és úgy is jó volt)
só,bors
1/4 citrom
csokor petrezselyem

a kagylókat 3-4 perc alatt megfőztem kis citromlével ízesített kevés forró vízben (ha igazi kagylóból csinálom, akkor nagyon-nagyon kevés víz kell, szinte csak gőzben is megfőnek a kagylók, és csak azt szabad megenni, amelyik kinyílik!). a főzővizet eltettem.
összeaprított fokhagymát, hagymát megpirítottam az olajon, ebbe beleöntöttem a kagyló főzővizét, belevagdostam a félbe-negyedbe aprított paradicsomokat, megsóztam és borsoztam és addig főztem nagy lángon, amíg a parik szét nem mentek.
a szószba beleöntöttem a kagylókat és a fehérbort, és még két-három percig főztem.
az időközben megfőzött spagettivel összekevertem, ráreszeltem a sajtot és ráraktam az apróra vágott petrezselymet, és még egyet kevertem rajta.
(ezt vszeg mindenki tudja, de ha mégsem: a szósz mindig legyen előbb kész, mint a tészta! inkább nagyon kis lángon még főjön egy kicsit, az általában nem árt, minthogy a leszűrt tészta várakozzon szósz nélkül)

idő:
30 perc (bár tegnap több volt, 8 tűzhelyet használtunk 10 fogás elkészítésére :)

pénz:
kb. 1600

Blog Widget by LinkWithin

Szólj hozzá!

Címkék: esemény tészta kagyló vkf közös

VKF 12. - Baconben sült pollack hal

2008.01.25. 16:26 mortiis

a nagy halvacsorára ezt vállaltuk be, mert elég egyszerű elkészíteni és nagyon finom (igaz ezt előre csak sejteni lehetett). kicsit sok idő, mert a halaknak pihenni kell a hűtőben egy órácskát, de megéri kivárni. az, hogy éppen pollackból készült el ez a csoda, teljesen véletlenül alakult így. szerintem bármi más (tengeri, filézett) hal megteszi, lehet próbálgatni. az egész dolog titka a "szósz"..




hozzávalók (5-6 teknősre):
1 kiló filézett tengeri hal
2-3 ek margarin
2 pohár tejföl
3 gerezd fokhagyma
bacon (halanként egy szelet)
mustár
pirosarany
bors
majoranna





























elkészítés:
a halakat besózzuk, félretesszük. a margarint felmelegítjük, hozzáadjuk a tejfölt és krémesre keverjük. közben adagoljuk az apróra vágott fokhagymát, kb három evőkanálnyi mustárt, kevés pirosaranyat és ízlés szerint a borsot és a majorannát. az elkészült szósszal vastagon bekenjük a halakat, majd betesszük őket a hűtőbe. kb egy óra múlva kezdhetünk tekerni: minden halnak jusson egy darab bacon. ezután már csak betesszük a halakat a margarinnal kikent tepsibe és kb fél óráig sütjük (220 fokon).
ez kb 2000 forintba kerül, még ha a köretet hozzászámoljuk, akkor is megéri. finom volt. nagyon. jó étvágyat!

Blog Widget by LinkWithin

Szólj hozzá!

Címkék: esemény hal mustár tejföl vkf bacon közös

VKF 12. - A Nagy Halvacsora

2008.01.25. 01:52 jj

A karácsonyi vacsihoz hasonló összejövetellel készültünk az első vkf-ünkre, a halasra.

A következő menüvel lakott jól kábé húsz teknős:
*Céklaleves
*Sült cékla joghurttal
*Tonhalkrémes szendvicsek
*Lazacos-konyakos fusilli
*Feketekagylós spaghetti
*Baconben sült pollack hal tepsis krumplival
*Bébipolipos rizottó
*Ketchupos-banános halrudacska (ez volt a poén-rész)
*Kanelbulle, avagy fahéjas csiga (nem az állat, hanem a sütemény)

Párhuzamosan ezzel zajlott Veronika búcsúvacsorája is, ahol felbukkant néhány sült békacomb, amiről szintén várjuk a beszámolót. Szombatig felkerül minden.
Összesen 12 szakács dolgozott az ügyön. Borajánlót nem tudok írni, mert összedobtuk, amink volt:
















Blog Widget by LinkWithin

6 komment

Címkék: esemény hal vkf közös

Sült ricottás, meleg saláta

2008.01.21. 23:41 jj

Igazából nem tudom, miért ne írhatnánk rikottát... Ideje lenne magyarosítani.
Múlt héten nagyon olcsón vettem egy fél kilót belőle a csarnokban, és ma jár le, úgyhogy gyorsan fel kellett használnom valamire. Még így is megvan a fele, de hátha nem lesz baja holnapig... Az ihletadó Moha és Sáfrány blogja volt, de az itthoni hozzávalókra igazítottam.

2 teknősnek:
250 g ricotta
1 tojás
1 ek liszt
parmezán
só, bors
4 szem krumpli
2 lilahagyma
fűszerek
egy marék rukkola
1 nagy répa
balzsamecet
olívaolaj


Az időzítés nem az erősségem, de most egész jól ment. Összekevertem a ricottalepénykékhez a masszát: a rikottát (na, már így jön a kezemre... akkor marad is így), a tojást, valamennyi reszelt parmezánt, a lisztet és a sót-borsot, plusz még belereszeltem egy pár dekányit egy darab száradó pireneusi sajtból. Ez kész is volt, pihent. Meghámoztam a krumplit és a hagymát, mindent négyfelé vágtam. Olívaolajjal meglocsolt tepsibe tettem a krumplikat, tetejére még egy kevés a szárított házi fűszerkeverékből, de nem olyan sok, mint mikor csak magát a krumplit vacsorázzuk - akkor nagyon bőven szoktam. 200 fokon be a sütőbe, ennek kell vagy 40 perc. 20 perc múlva teszem mellé a feldarabolt lilahagymákat. Közben zöldséghámozóval vékony szelet répákat faragtam, rá egy marék rukkola, ecet, olaj, parmezán. Elkezdtem kisütni a lepénykéket olívaolajas serpenyőben. El kell találni, hogy megsüljön a belseje is, de ne legyen sötét kívül, mert annak nem jó az íze. Ez nagyjából egyszerre lesz kész a sütős dolgokkal, mindent kiszedek egy nagy tálra a répa-rukkola köré. A hagyma lett a tál legfényesebb csillaga, nyamm-nyamm. A frissen sült, zöldfűszeres bucikért köszi az 508-nak és a Plus-nak, nagyon jól illett az egészhez.

Idő: 50 perc
Pénz: 4-500 forint

Blog Widget by LinkWithin

3 komment

Címkék: saláta krumpli ricotta parmezán lilahagyma rukkola

süti beállítások módosítása